Κρίση πανικού

Κρίση πανικού

Τζιτζιμικα Φώνη
γυναίκα βιώνει μια κρίση πανικού
Image credit: Karolina Grabowska/ pexels.com

Η κρίση πανικού αφορά ένα έντονο αίσθημα άγχους που προκύπτει απροσδόκητα και εκφράζεται με μια σειρά από σωματικά συμπτώματα και αντίστοιχες σκέψεις, που κορυφώνονται μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.


Πιθανά σωματικά συμπτώματα:

  • Έντονη ταχυπαλμία.
  • Πόνος στο στήθος.
  • Εφίδρωση.
  • Τρέμουλο.
  • Αίσθημα ιλίγγου ή τάσης για λιποθυμία.
  • Φόβος ότι το άτομο χάνει τον έλεγχο του εαυτού, τρελαίνεται ή κινδυνεύει να πεθάνει.

Μετά το επεισόδιο, το άτομο διακατέχεται από έντονο φόβο ότι θα ξαναβιώσει αντίστοιχο άγχος. Ο φόβος γίνεται βασανιστικός και κατευθύνει τη συμπεριφορά του ατόμου (αποφυγή, εξάρτηση από τρίτους, έντονη ανησυχία) πολύ περισσότερο από ότι η συχνότητα των ίδιων των συμβάντων.

Φοβίες

Έτσι περιγράφεται ο επίμονος και έντονος φόβος για μια συνθήκη, ερέθισμα ή κατάσταση που είναι υπερβολικός και αδικαιολόγητος σε σχέση με το ερέθισμα που τον προκαλεί. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο βιώνει μια έντονη κατάσταση φόβου που μπορεί να παραλύει ή να μπλοκάρει την λειτουργικότητά του στη θέα ή τη σκέψη αυτού που φοβάται, ενώ δεν φαίνεται να απειλείται με κάποιο εμφανή τρόπο από αυτό. Εξ ου και το παράλογο της φοβίας, σε αντιπαραβολή με το φόβο που αποτελεί μια αναμενόμενη αντίδραση σε μια αντικειμενικά δυνητική απειλή.

Οι πιο συνηθισμένες φοβίες:

  • Αγοραφοβία (αφορά πολυσύχναστα μέρη, όπου δεν υπάρχει εμφανής διαφυγή).
  • Κοινωνική φοβία (έκθεση σε κοινωνική συναναστροφή, φόβος απόρριψης).
  • Ειδικές φοβίες (ζώα – φυσικά φαινόμενα – καταστάσεις, όπως αεροπλάνο/ασανσέρ - ασθένειες).

Διαβάστε σχετικά: Κρίση πανικού - κρίση εαυτού!


Ερμηνεία

Τόσο στην περίπτωση των κρίσεων πανικού όσο και της φοβίας, αναζητούμε το νόημα αυτών των αντιδράσεων τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μας. Μήπως συμπίπτουν χρονικά με άλλα συμβάντα που έχουν προκύψει πρόσφατα και τα οποία προκαλούν αναστάτωση ή κάποιου είδους ένταση; Πως σχετίζονται με τον τρόπο που βιώνουμε την καθημερινότητα, τις σχέσεις και τις επιλογές μας; Στην καθημερινότητα δεχόμαστε ποικίλες πιέσεις ερχόμενοι αντιμέτωποι με σημαντικές αποφάσεις, αλλαγές ή απαιτήσεις.

Όταν δεν έχουμε την ευκαιρία να επεξεργαστούμε τις αντιφάσεις που συνεπάγονται καθώς και τα αντικρουόμενα συναισθήματα που μας προκαλούν, να σκεφτούμε πάνω στις εναλλακτικές ώστε να καταλήξουμε σε συνειδητές επιλογές, η πίεση που βιώνουμε τείνει να εκτονωθεί με τρόπους που μοιάζουν ασύνδετοι με την πραγματική αιτία της έντασης, ωστόσο λειτουργούν ως μέσο εκφόρτισης της έντασης που βιώνουμε.

Συχνά συναντάμε ανθρώπους που βιώνουν κρίσεις πανικού όταν έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή τους, όταν δέχονται κάποια έντονη και επαναλαμβανόμενη πίεση στο επαγγελματικό τους περιβάλλον χωρίς ωστόσο να αισθάνονται ότι υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές, καθώς η επιθυμία να περιορίσουν μια κακή συμπεριφορά ή η ανάγκη να εξωτερικεύσουν το θυμό που τους προκαλεί είναι απαγορευτική.

Πρόκειται μόνο για μερικά ενδεικτικά παραδείγματα, που ωστόσο αποκαλύπτουν το συμβολισμό που εμπεριέχει για τον καθένα η εμφάνιση της φοβίας ή μιας κρίσης πανικού: και οι δύο καταστάσεις ενέχουν ένα πιο προσωπικό νόημα. Αποτελούν έναν τρόπο να εκφραστεί κανείς ως προς αυτό που τον δυσκολεύει με έναν τρόπο έμμεσο και συνάμα λιγότερο απειλητικό από την κατά μέτωπο διαχείριση της έντασης που αντιμετωπίζει.

Η συνειδητοποίηση και παραδοχή συναισθημάτων και σκέψεων που υποβόσκουν δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση καθώς έχουν συχνά συνέπειες για την εικόνα του εαυτού ή τις σχέσεις με το περιβάλλον. Ωστόσο, όταν ο νους αποφεύγει να σκεφτεί ή να αποφασίσει, είναι το σώμα που αναλαμβάνει δράση.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...