Οι ερευνητές διερευνούν τη σχέση μεταξύ της εγκεφαλικής ροής του αίματος και της σοβαρότητας της κατάθλιψης.
Τα τελευταία 50 χρόνια, οι ερευνητές στον τομέα της συμπεριφορικής υγείας έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην κατανόηση της κατάθλιψης, όχι ως μιας κατάστασης που γεννιέται καθαρά από τις εμπειρίες της ζωής, αλλά ως μιας πολύπλευρης διαταραχής με σύνθετη υποκείμενη βιολογία. Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών έχει αυξήσει την κατανόηση της βιολογίας της κατάθλιψης σε κυτταρικό επίπεδο, καθώς και τους πιθανούς στόχους για καινοτόμες θεραπείες.
Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Translational Psychiatry, οι ερευνητές διερευνούν τη σχέση μεταξύ της εγκεφαλικής ροής του αίματος και της σοβαρότητας της κατάθλιψης.
Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με ένα ιδιωτικό ψυχιατρικό ιατρείο που έχει παραρτήματα σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, για να αναλύσουν εγκεφαλικές σαρώσεις 338 ασθενών με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και 103 υγιών ατόμων ελέγχου. Το σύνολο δεδομένων περιλαμβάνει σαρώσεις από ασθενείς ηλικίας 18 έως 65 ετών και εκτείνεται σε οκτώ τοποθεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μια από τις μεγαλύτερες και πιο αντιπροσωπευτικές μελέτες του είδους της, η έρευνα αυτή παρέχει νέα εικόνα για το πώς η ροή του αίματος αντιπροσωπεύει λειτουργικά προβλήματα στις ρυθμιστικές δομές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κατάθλιψη και υποδεικνύει τον κυτταρικό μεταβολισμό ως βασικό μηχανισμό πίσω από την εξέλιξη και τη σοβαρότητα της διαταραχής.
Η περιφερειακή εγκεφαλική ροή αίματος επηρεάζει τα ρυθμιστικά κυκλώματα του εγκεφάλου
Η ανάλυση των εγκεφαλικών σαρώσεων SPECT από τους ερευνητές έδειξε μια συνολική αύξηση της εγκεφαλικής ροής αίματος για τους ασθενείς με κατάθλιψη σε σύγκριση με την ομάδα υγιούς ελέγχου. Ωστόσο, αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο τους ερευνητές ήταν ο τρόπος με τον οποίο η ροή του αίματος διέφερε ανά περιοχή.
Η περιφερειακή εγκεφαλική ροή αίματος ήταν δυσανάλογα υψηλότερη στις μεταιχμιακές δομές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των βασικών γαγγλίων, του θαλάμου και της παρεγκεφαλίδας. Αυτές οι δομές ρυθμίζουν τις πιο βασικές γνωστικές διεργασίες του σώματός μας, όπως η σκέψη, η προσοχή, το συναίσθημα και η συμπεριφορά.
Τα προβλήματα σε αυτά τα ρυθμιστικά κυκλώματα του εγκεφάλου συνάδουν με τις από καιρό γνωστές γνωστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κατάθλιψη, από τη μειωμένη συγκέντρωση μέχρι τη φλυαρία και τη συνολικά χαμηλή διάθεση, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Χαρτογράφηση του μεταβολισμού στη σοβαρότητα της κατάθλιψης
Ο εντοπισμός της αυξημένης ροής αίματος σε όλες αυτές τις βασικές περιοχές του εγκεφάλου προσφέρει στους ερευνητές μια ένδειξη για τους πραγματικούς βιολογικούς ενόχους που διέπουν την κατάθλιψη: τον μεταβολισμό και την κυτταρική δραστηριότητα.
Δεν είναι η ροή του αίματος αυτή καθαυτή που μας ενδιαφέρει, αλλά το τι δείχνει η ροή του αίματος, προσθέτει ο Μπράντλεϊ Πήτερσον, βασικός συγγραφέας της μελέτης.
Ο μεταβολισμός οδηγείται από την αυξημένη κυτταρική δραστηριότητα. Ο υπερμεταβολισμός προκύπτει όταν τα κύτταρα χρησιμοποιούν υπερβολικές ποσότητες ενέργειας που απαιτούν αυξημένη ροή αίματος. Φαίνεται να υπάρχει μια συνολική διαταραχή της κυτταρικής λειτουργίας και του μεταβολισμού στους εγκεφάλους των ανθρώπων με κατάθλιψη. Κάτι δεν λειτουργεί αποτελεσματικά στα κύτταρα και δεν ελέγχει κατάλληλα τη χρήση ενέργειας.
Οι αυξήσεις στη ροή του αίματος ήταν επίσης ανάλογες με τη σοβαρότητα της κατάθλιψης, γεγονός που οδηγεί τους ερευνητές να πιστεύουν ότι ο υπερμεταβολισμός είναι παθολογικός -προκύπτει από δομικές ή λειτουργικές διαφορές στη βιολογία- και όχι αντισταθμιστικός, καθώς η αντιστάθμιση θα συσχετίσει αντίστροφα τη μειωμένη εγκεφαλική ροή αίματος με τη σοβαρότητα της κατάθλιψης.
Τα πλούσια δεδομένα αυτής της μελέτης δίνουν στην ερευνητική ομάδα, αρκετή διορατικότητα για να δημιουργήσουν μελέτες παρακολούθησης που θα συνεχίσουν να προάγουν την κατανόηση των μηχανισμών της κατάθλιψης και να φωτίσουν πιθανές θεραπείες.
Έρευνα: Bradley S. Peterson et al, A multi-site 99mTc-HMPAO SPECT study of cerebral blood flow in a community sample of patients with major depression, Translational Psychiatry (2024).
Απόδοση – Επιμέλεια: PsycholgyNow.gr
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*