PsychologyNow Team

Τα πράσινα κτίρια αυξάνουν την υγεία, την ευεξία και την παραγωγικότητα των εργαζόμενων

Τα πράσινα κτίρια αυξάνουν την υγεία, την ευεξία και την παραγωγικότητα των εργαζόμενων

PsychologyNow Team
πράσινο κτίριο αυξάνει την υγεία, την ευεξία και την παραγωγικότητά των εργαζόμενων
Image credit: Jw. / unsplash.com

Έφτασε η ώρα ώστε τα πράσινα κτίρια να γίνουν ο κανόνας για τη βελτίωση της ευημερίας του ανθρώπου, την αύξηση της ποιότητας του αέρα και της μείωσης των εκπομπών άνθρακα.


Πλέον, οι περισσότεροι γνωρίζουμε τα οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας των οικολογικών (“πράσινων”) κτιρίων. Αυτά τα κτίρια χρησιμοποιούν λιγότερο νερό, ενέργεια και άλλους φυσικούς πόρους συγκριτικά με τα συμβατικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν μάλιστα να αυξήσουν τη βιοποικιλότητα, να παράγουν τη δική τους ενέργεια και να μειώσουν το φαινόμενο της “αστικής νησίδας θερμότητας”.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα πράσινα κτίρια μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υγεία και την παραγωγικότητα εκείνων που ζουν ή εργάζονται μέσα σε αυτά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πράσινα κτίρια μπορούν να επιφέρουν τα ίδια οφέλη με τον χρόνο στη φύση, γεγονός που μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους που ζουν σε κρύα κλίματα.

Τα πράσινα κτίρια κοστίζουν 5-10% περισσότερο από ένα συμβατικό κτίριο. Ορισμένοι σχεδιαστές μπορεί να ανησυχούν για το πρόσθετο κόστος σχεδιασμού και κατασκευής ενός πράσινου κτιρίου. Ωστόσο, λεπτομερείς αναλύσεις δείχνουν ότι η μικρή αύξηση του κόστους κατασκευής έχει αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία και την ευεξία όσων εργάζονται ή ζουν μέσα στο κτίριο — ή και σε κοντινή απόσταση.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Κτίρια με πράσινες στέγες, πράσινους τοίχους, πράσινη εσωτερική διακόσμηση ή κτίρια που περιβάλλονται από πράσινες υποδομές θεωρούνται όλα πράσινα κτίρια. Αυτά τα κτίρια συνήθως περιέχουν φύκια, γρασίδι, βότανα, λαχανικά ή άλλα φυλλώδη πράσινα φυτά στις εσωτερικές ή εξωτερικές επιφάνειές τους.

Η κάλυψη της οροφής ενός μη μονωτικού κτιρίου με φυτά μειώνει την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται στη θέρμανση έως και 5% το χειμώνα, και την ενέργεια ψύξης έως και 33% το καλοκαίρι, κάτι που με τη σειρά του εξοικονομεί χρήματα. Μειώνει επίσης τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας σε εσωτερικούς χώρους, ελλείψει κλιματισμού.

Οι πόλεις έχουν συχνά θερμότερες θερμοκρασίες αέρα από τις αγροτικές περιοχές γύρω τους, επειδή οι σκοτεινές επιφάνειές τους απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου και εκπέμπουν θερμότητα. Τα πράσινα κτήρια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση αυτού του αστικού φαινομένου.

Η ηλεκτρονική μοντελοποίηση των κτιριακών σχεδίων έχει δείξει ότι οι θερινές θερμοκρασίες μπορούν να μειωθούν κατά 2 βαθμούς Κελσίου εάν το 7% μιας αστικής ταράτσας είναι πράσινο. Ακόμη και σε σχετικά ψυχρότερες πόλεις όπως το Τορόντο ή η Νέα Υόρκη, η κάλυψη του 50% της οροφής με φυτά θα μπορούσε να μειώσει την τοπική θερμοκρασία κατά περίπου 1 βαθμό το καλοκαίρι.

Αυτή η πτώση της θερμοκρασίας συνοδεύεται από πολλά οφέλη. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που εργάζονται ή ζουν σε περιοχές με υψηλά ποσοστά πράσινων στεγών έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, θεραπεύονται πιο γρήγορα μετά από μια ασθένεια και είναι πιο παραγωγικοί στην εργασία τους.

Βελτίωση της ποιότητας του αέρα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σε εσωτερικούς χώρους είναι ένας από τους πέντε κορυφαίους περιβαλλοντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ. Τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του θείου, διοξειδίου του αζώτου και αερομεταφερόμενων μικροβίων μπορούν να συμβάλλουν σε σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες.

Μια αύξηση κατά 20% στην επιφάνεια των πράσινων στεγών και τοίχων στο κέντρο του Τορόντο θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου, του όζοντος και του διοξειδίου του θείου, και να συμβάλλει στην εξοικονόμηση 190.000 δολαρίων ΗΠΑ ετησίως όσον αφορά την απομάκρυνση της ρύπανσης.

Μια μελέτη έδειξε ότι υπήρχαν λιγότερα σπόρια μούχλας και μικρόβια σε ένα δωμάτιο όπου τα φυτά εσωτερικού χώρου κάλυπταν το ένα τρίτο του χώρου του δαπέδου σε σύγκριση με ένα δωμάτιο χωρίς οικιακά φυτά. Τα φυτά αυξάνουν επίσης τα επίπεδα υγρασίας εσωτερικού χώρου σε ξηρά κλίματα, μειώνοντας την πιθανότητα ξηροφθαλμίας, φαγούρας, ξηρολαιμίας ή σκάσιμο των χειλιών.


Διαβάστε σχετικά: Δημιουργώντας ένα περιβάλλον που προάγει την ψυχική υγεία και καταπολεμά τη μοναξιά


Ταχύτερη ανάρρωση

Πρόσφατες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι τα φυτά μπορούν να βοηθήσουν τους νοσηλευόμενους ασθενείς να θεραπευτούν γρηγορότερα.

Έκθεση του Πράσινου Οικοδομικού Συμβουλίου της Αυστραλίας ανακάλυψε ότι στα νοσοκομεία με πράσινες υποδομές, όπως ο διακοσμητικός πράσινος τοίχος, τα φυτά σε κάθε μπαλκόνι και τα μεγάλα δέντρα γύρω από το κτίριο, μειώθηκε η μέση παραμονή των ασθενών κατά 8,5%, επιταχύνθηκε ο χρόνος ανάρρωσης κατά 15%, μειώθηκε το ποσοστό δευτερογενών λοιμώξεων κατά 11% και μειώθηκαν επιπλέον οι ανάγκες για παυσίπονα κατά 22%.

Όχι μόνο τα κτίρια με φυτά βοηθούν τους ασθενείς να θεραπευτούν γρηγορότερα, αλλά κινητοποιούν επίσης τους γιατρούς, τις νοσοκόμες και το υπόλοιπο προσωπικό που εργάζεται εκεί και παρέχουν αισθητικά, ακουστικά και ατμοσφαιρικά οφέλη.

Χαμηλότερες εκπομπές θορύβου

Οι εσωτερικοί χώροι με πράσινους τοίχους, εσωτερικούς κήπους ή φυτά σε γλάστρες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα θορύβου, γεγονός που βοηθά τα άτομα σε αυτά τα κτίρια να επικεντρωθούν στην εργασία τους. Οι διαπερατές επιφάνειες εξωτερικού χώρου, όπως το χώμα, o πετροβάμβακας και ο βερμικουλίτης, καθώς και τα φυτά στις στέγες και τις αυλές των κτιρίων μειώνουν την ηχώ.

Οι πράσινοι χώροι εργασίας πληρούν όλα τα κριτήρια της “τριπλής κατώτατης γραμμής”, που συνοψίζεται ως “άνθρωποι, πλανήτης και κέρδος”. Με άλλα λόγια, βελτιώνουν την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων, αυξάνου την ενεργειακή απόδοση και ενισχύουν την παραγωγικότητα.

Οι πράσινες υποδομές έχουν επίσης σαφή κλιματικά οφέλη. Σε μια μελέτη από το Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων της Αυστραλίας (Green Building Council of Australia) διαπιστώθηκε ότι με την προσθήκη πράσινων τοίχων, στεγών και άλλων παρεμβάσεων χαμηλής ενέργειας όπως η χρήση φώτων LED, η προσθήκη περισσότερων παραθύρων για την αύξηση της ποσότητας του φωτός της ημέρας και η τροποποίηση των συστημάτων εξαερισμού για την ανάκτηση θερμότητας αντί της αποβολής της προς τα έξω, ένα πιστοποιημένα πράσινο κτίριο παράγει 62% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ένα μέσο κτίριο.

Είναι λοιπόν καιρός τα πράσινα κτίρια να γίνουν ο κανόνας για τη βελτίωση της ευημερίας του ανθρώπου, την αύξηση της ποιότητας του αέρα και της μείωσης των εκπομπών άνθρακα.


Kat Kakou
Απόδοση: Κατερίνα Κακουλάκη, Ειδικευόμενη Σχολική Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...