PsychologyNow Team

7 συμβουλές για να αξιοποιήσετε την τρέχουσα κρίση για την προσωπική σας ανάπτυξη

7 συμβουλές για να αξιοποιήσετε την τρέχουσα κρίση για την προσωπική σας ανάπτυξη

PsychologyNow Team
γυναίκα σκέφτεται τις 7 συμβουλές για να αξιοποιήσει την τρέχουσα κρίση για την προσωπική της ανάπτυξη
Image credit: Anna Shvets / pexels.com

Τι μπορούμε να κερδίσουμε μέσα από την κρίση του COVID-19 που θα μας βοηθήσει να εξελιχθούμε και θα μας χρησιμεύσει στην αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων στη ζωή μας;


Θα μπορούσε η κρίση του COVID-19 να θεωρηθεί ως μία προσωπική ευκαιρία ανάπτυξης; Με μια πρώτη ματιά, πιθανότατα να λέγατε «Σίγουρα όχι»!

Η τρέχουσα πανδημία έχει δημιουργήσει κρίσεις στους τομείς της υγείας και των χρηματοπιστωτικών αγορών οι οποίες διαταράσσουν τη ζωή σε παγκόσμιο επίπεδο. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αρρωσταίνουν και πεθαίνουν, οι παγκόσμιες οικονομίες αντιμετωπίζουν ύφεση και το οικονομικό μέλλον πολλών ανθρώπων κινδυνεύει.

Ο COVID-19 μάς ανάγκασε να αντιμετωπίσουμε έναν νέο κόσμο ο οποίος είναι συνεχώς μεταβαλλόμενος, άγνωστος, απρόβλεπτος, αβέβαιος, διφορούμενος, άβολος και ανεξέλεγκτος. Προκαλεί ένα ευρύ φάσμα δυσάρεστων συναισθημάτων, όπως φόβο, ανησυχία, αμφιβολία, απογοήτευση και θυμό.

Ο νέος ιός έχει προκαλέσει αναταραχές στην εμπιστοσύνη απέναντι στους εαυτούς μας, στις κοινότητές μας, στις κυβερνήσεις μας και στους θεσμούς που θεωρούσαμε δεδομένους και βασιζόμασταν μέχρι σήμερα. Ο COVID-19 δοκιμάζει την αποφασιστικότητα, την ανθεκτικότητα και την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε έναν καταιγισμό καθημερινών άσχημων ειδήσεων τις οποίες διαβάζουμε και ακούμε καθημερινά, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην καρδιά της κρίσης του COVID-19 βρίσκεται η αντιξοότητα η οποία είναι πιο σοβαρή και απαιτητική από τις περισσότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή μας ζωή. Ωστόσο, μέσα σε αυτήν υπάρχει μία ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την τρέχουσα κρίση για να αναπτυχθούμε ως άνθρωποι.

Ωστόσο, η αξιοποίηση της πανδημίας ως μία ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη είναι, από πολλές απόψεις, μια πολυτέλεια που πολλοί άνθρωποι δεν έχουν στη διάθεσή τους. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς και τα άτομα με ανοσοανεπάρκεια αντιμετωπίζουν μια κατάσταση που είναι πραγματικά απειλητική για τη ζωή τους. Για όσους χάνουν τις δουλειές τους και δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, η κρίση θα είναι καταστροφική.

Δεδομένου ότι η νέα πανδημία είναι μια ακραία μορφή αντιξοότητας, την οποία αντιμετωπίζουμε όλοι μας σε διαφορετικούς βαθμούς, δεν έχει σημασία η αντικειμενική πραγματικότητα της δυσκολίας της που εμπεριέχει. Αντίθετα, αυτό που έχει σημασία είναι πώς ερμηνεύουμε και ανταποκρινόμαστε στις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Ποια μαθήματα μπορούμε να μάθουμε μέσα από την κρίση του COVID-19 που θα μάς βοηθήσουν να αναπτυχθούμε και θα μας χρησιμεύσουν στην αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων στη ζωή μας;


Διαβάστε σχετικά: Κορωνoϊός: Ευκαιρία προσωπικής ανάπτυξης


1. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αισθανθεί άσχημα

Τα συναισθήματα που όλοι μας βιώνουμε ως απόκριση στον COVID-19 είναι η πιο ισχυρή και άμεση δυσφορία που νιώθουμε απέναντι σε αυτήν την αποσταθεροποιητική κατάσταση. Η θλίψη, η απογοήτευση, ο θρήνος, η καταστροφή, η απόγνωση, το άγχος, το στρες, η αδυναμία, η απελπισία και ο θυμός είναι μερικά μόνο από τα συναισθήματα που βιώνουμε μέσα σε αυτήν την άνευ προηγουμένου αναστάτωση της ζωής μας.

Πρώτα από όλα, επιτρέψτε στον εαυτό σας να αισθανθεί άσχημα. Μην προσπαθήσετε να μετριάσετε, να κατευνάσετε ή να απομακρύνετε τα συναισθήματά σας. Μία υγιής συναισθηματική ζωή περιλαμβάνει τη δυνατότητα να βιώνουμε όλα τα συναισθήματά μας. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε τα συναισθήματα.

Μην προσπαθήσετε να ελαχιστοποιήσετε, εκλογικεύσετε ή να επιρρίψετε ευθύνες για την εμφάνιση του COVID-19, καθώς όντως είναι ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο ούτε μπορεί να γίνει μικρότερο ούτε να εξηγηθεί.

Αντί να προβάλλετε αντίσταση στα αρνητικά συναισθήματα, να είστε ευγενικοί και συμπονετικοί με τον εαυτό σας και τους άλλους, ακούγοντας και νιώθωντας όσα εκφράζονται. Αφήστε τον εαυτό σας να περάσει από τα πέντε στάδια της θλίψης: άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και αποδοχή.

 

2. Δείτε την αντικειμενική διάσταση της κρίσης

Όταν ξεσπάει μια κρίση, ολόκληρη η εστίασή σας στρέφεται ενστικτωδώς στην άμεση επίδρασή της σε εσάς. Αυτή η απόκριση έχει ενσωματωθεί στο ανθρώπινο σώμα μέσα από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης. Δυστυχώς όμως, αυτό που λειτούργησε καλά στους ανθρώπους πριν από 250.000 χρόνια δεν λειτουργεί αποτελεσματικά σε μια σύγχρονη κρίση.

Αυτή η απότομη και περιορισμένη εστίαση διαστρεβλώνει επίσης την οπτική που έχουμε σχετικά με τον COVID-19. Μάς κάνει να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από μία περιορισμένη αντίληψη για το παρόν και το άμεσο μέλλον. Αυτή η βραχυπρόθεσμη προοπτική μπορεί να μας οδηγήσει να θεωρούμε την κρίση πολύ μεγαλύτερη από ό, τι είναι στην πραγματικότητα, αυξάνοντας παράλληλα την ένταση του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε, νιώθουμε και αντιδράμε στον αντίκτυπο του COVID-19 στη ζωή μας.

Ένα από τα πιο ωφέλιμα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στην τρέχουσα κατάστασή μας, είναι να δούμε την τρέχουσα κρίση από μια ευρύτερη οπτική που, η οποία δεν σκοπεύει να την υποβαθμίσει με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά μπορεί τουλάχιστον να αμβλύνει τη δύναμη που ασκεί στη ζωή μας. Αυτή η αντίληψη τη θέτει σε ένα πλαίσιο που μπορεί να απαλύνει τον συναισθηματικό αντίκτυπο που έχει σε εμάς.

Οι ακόλουθες προτάσεις μπορούν να σάς βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον COVID-19 από μια πιο διαχειρίσιμη προοπτική.

Πρώτον, αναγνωρίστε, χωρίς να υποτιμήσετε, τη βραχυπρόθεσμη και στενή προοπτική της πρώτης σας αντίδρασης.

Δεύτερον, σκεφτείτε μακροπρόθεσμα. Η κρίση φαίνεται τεράστια τώρα, ωστόσο η ζωή σας πιθανότατα θα επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς στο εγγύς μέλλον και ο αντίκτυπος της πανδημίας δεν θα φαίνεται πλέον τόσο συντριπτικός.

Τρίτον, σκεφτείτε τη μεγαλύτερη εικόνα. Ο COVID-19 επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας, αλλά δεν είναι η ίδια η ζωή μας. Υπάρχουν σίγουρα πολλά καλά πράγματα στη ζωή μας.

Τέταρτον, εντοπίστε μακροπρόθεσμα παραδείγματα που θα σάς βοηθήσουν να σηκώσετε το βλέμμα σας από την άμεση κρίση και θα σάς κάνουν να επανεξετάσετε τη ζωή σας.

3. Ενστερνιστείτε τη δυσκολία

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η πανδημία του COVID-19 θα παραμείνει για λίγο ακόμα στις ζωές μας. Όσο κι αν είμαστε "οργισμένοι ενάντια στο σύστημα", έχουμε λίγο έλεγχο πάνω του. Και παρ’ όλο που ενδέχεται να μετριάσουμε τους κινδύνους που θα έχει στην υγεία μας στο εγγύς μέλλον, οι οικονομικές επιπτώσεις του μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια. Έτσι, αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος που επιλέγουμε να ανταποκριθούμε σε αυτόν.

Έχουμε τρεις επιλογές. Μπορούμε να τον λατρέψουμε. Αλλά, ας είμαστε ρεαλιστές, δεν υπάρχει τίποτα να αγαπήσουμε στην τρέχουσα κατάστασή μας. Μπορούμε να τον μισήσουμε. Αλλά αυτό θα προσθέσει απλώς επιπλέον αλάτι στην πληγή, κάνοντας την εμπειρία που ήδη είναι ενοχλητική και άβολη, ακόμη πιο δυσάρεστη.

Η τελική και πιο ρεαλιστική επιλογή είναι να ενστερνιστούμε την πανδημία του COVID-19 ως κάτι που μπορούμε να μετατρέψουμε σε μια θετική εμπειρία, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό. Μέσω της αποδοχής της κρίσης του COVID-19, επιλέγετε να μην πέσετε θύμα της.

Με αυτόν τον τρόπο, θα πάρετε «τη ζωή σας στα χέρια σας», θα αισθάνεστε πολύ καλύτερα και θα δημιουργήσετε επίσης μερικά οφέλη από αυτήν την αναμφισβήτητα τρομακτική κατάσταση. Με άλλα λόγια, μετατρέψτε τα λεμόνια σε λεμονάδα.


Διαβάστε σχετικά: Η ζωή με μάσκες - η ζωή δίχως μάσκες


4. Αντιμετωπίστε την κρίση ως μία πρόκληση που πρέπει να ξεπεράσετε

Μία από τις πιο δύσκολες πτυχές της τρέχουσας κρίσης είναι ότι, επειδή αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για πολλούς από εμάς, τόσο για την υγεία όσο και για την οικονομία μας, ενεργοποιεί το πρωτόγονο ένστικτό της επιβίωσης και τη σχετική αντίδραση πάλης ή φυγής. Με άλλα λόγια, μπαίνουμε σε μία κατάσταση απειλής όπου τα προαναφερθέντα αρχέγονα ένστικτα μας, μάς ωθούν να προστατεύουμε τον εαυτό μας.

Το πρόβλημα είναι ότι οι πρωτόγονες αντιδράσεις δεν μπορούν να μας βοηθήσουν πολύ σήμερα. Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε το «θηρίο», γιατί είναι αόρατο και δεν μπορούμε να του ξεφύγουμε γιατί δεν μπορούμε να κρυφτούμε πουθενά, εκτός ίσως από τα σπίτια μας και δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί για πάντα. Αυτή η πραγματική απειλή για την επιβίωσή μας, μάς ενθαρρύνει, να λάβουμε μέτρα για τη μείωση των κινδύνων, όπως για παράδειγμα, η αυτο-απομόνωση, το πλύσιμο των χεριών μας και η διατήρηση της κοινωνικής απόστασης.

Επομένως, εκτός από την κατάλληλη ανταπόκριση απέναντι στην απειλή του COVID-19, χρειάζεται να τον δείτε ως μία πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσετε άμεσα και με τον πιο θετικό τρόπο.

Μαζί με τον ενστερνισμό των δυσκολιών, η οπτική του COVID-19 ως μία πρόκληση, ανακατευθύνει τη σκέψη, τα συναισθήματα και τις ενέργειές σας σε μια πιο εποικοδομητική κατεύθυνση, που θα κάνει το ταξίδι σας μέσα στην κρίση λίγο πιο εύκολο και ίσως ακόμη μετά την υποχώρηση της κρίσης, να νιώθετε καλύτερα απ’ ό, τι πριν.

5. Δείτε την κρίση ως μία ευκαιρία

Όπως είχε αναφέρει ο Πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι Η λέξη «κρίση» στα Κινέζικα αποτελείται από δύο χαρακτήρες, όπου ο ένας αντιπροσωπεύει τον κίνδυνο και ο άλλος την ευκαιρία. Το αν μια δυσκολία αντιμετωπίζεται ως μια κρίση ή ως μια ευκαιρία εξαρτάται από το αν εστιάζουμε σε αυτό που χάνεται ή σε αυτό που μπορεί να αποκτηθεί.

Η ικανότητά μας να ανταποκριθούμε θετικά σε αυτήν την κρίση θα εξαρτηθεί από το εάν μπορούμε να απελευθερωθούμε από τις ζημίες και να επικεντρωθούμε στα πιθανά οφέλη της.

Ακολουθούν κάποιοι τρόποι μέσω των οποίων μπορείτε να επαναπροσανατολίσετε την αντίληψή σας σχετικά με τον COVID-19.

  • Όσο διαρκεί η κρίση, μπορείτε να προσαρμόσετε τους στόχους της ζωής σας, ώστε να λειτουργούν στην κατάσταση του «νέου φυσιολογικού».
  • Μπορείτε να δείτε την απώλεια της κανονικής ζωής σας ως μία ευκαιρία για να εστιάσετε σε άλλες πτυχές της ζωής σας που έχουν παραμεληθεί, επειδή ήσασταν πολύ απασχολημένοι για να τις αντιμετωπίσετε.
  • Μπορείτε να προσδιορίσετε τους τομείς που θέλετε να εργαστείτε ή να βελτιώσετε τη ζωή σας και να εστιάσετε στην ανάπτυξή τους.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το διάλειμμα από τη «φυσιολογική ζωή» για να αναζητήσετε την ισορροπία στη ζωή σας και να ασχοληθείτε με πλευρές της ζωής σας, για τις οποίες δεν είχατε χρόνο πριν από την κρίση, όπως να απολαύσετε ένα χόμπι που έχετε παραμελήσει, να δοκιμάσετε κάτι νέο και διαφορετικό, να ασκηθείτε περισσότερο.
  • Μπορείτε να δείτε την απόκριση σας στην κρίση ως μία ευκαιρία να γίνετε πιο θετικοί, προσαρμοστικοί και ανθεκτικοί, ένα εργαλείο που θα σας φανεί χρήσιμο όταν περάσει η τρέχουσα άσχημη κατάσταση.
  • Μπορείτε να δημιουργήσετε νέες δομές και ρουτίνες στη ζωή σας ως προς την εκπαίδευση, την εργασία, τις καθημερινές δραστηριότητες και την κοινωνική ζωή.
  • Τέλος, το πιο σημαντικό είναι να μπορείτε να αναλάβετε δράση. Όταν δεν υποκύπτετε στη νοοτροπία του θύματος, μειώνετε τα αισθήματα απελπισίας και αδυναμίας και αυξάνετε την αίσθηση ικανότητας, τα αισθήματα ελέγχου και την αισιοδοξία σας.

6. Διατηρήστε μία θετική στάση

Όταν μάς συμβαίνουν άσχημα πράγματα, όπως η πανδημία COVID-19, είναι εύκολο να πούμε Γιατί σε εμένα; και να σκεφτούμε όλα όσα μάς λείπουν από τη ζωή μας ή όλα όσα έχουμε χάσει. Ωστόσο, η έλξη της «σκοτεινής πλευράς» απλώς επιβαρύνει το τραύμα που έχει ήδη προκληθεί, όπως η διαταραχή της ζωής, τα προβλήματα υγείας και η οικονομική δυσχέρεια.

Όταν θέτουμε τα θεμέλια για την ελπίδα, την αισιοδοξία και τη θετική στάση και προσέγγιση, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στη θύελλα από την οποία δεν υπάρχει προστασία ή διαφυγή.


Διαβάστε σχετικά: Πως να συμφιλιωθείτε με την αβεβαιότητα


7. Δημιουργήστε θετικά συναισθήματα

Μία από τις καλύτερες προστασίες ενάντια στον καταιγισμό της αρνητικότητας που προκαλείται από τον COVID-19 είναι η ενεργή δημιουργία θετικών συναισθημάτων στη ζωή σας. Ας είμαστε ειλικρινείς. Είναι δύσκολο να βρούμε θετικά συναισθήματα στο μίασμα της απαισιοδοξίας που έχει δημιουργήσει η κρίση της πανδημίας μέσα μας.

Ωστόσο, έχετε πολλά για τα οποία πρέπει να είστε ευγνώμονες. Η οικογένειά σας, οι φίλοι σας, η δέσμευση να πάρετε το πτυχίο σας, η καριέρα σας, παράλληλα με τις προσπάθειές σας για να γίνετε καλύτεροι, παρά αυτήν τη σημαντική αναταραχή στη ζωή σας, δημιουργούν θετικά συναισθήματα, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντισταθμίσετε τα αρνητικά συναισθήματα.

Αναζητήστε την αγάπη, τη φροντίδα και την ενσυναίσθηση που χρειάζεστε στην οικογένεια και τους φίλους σας. Βρείτε χαρά, ενθουσιασμό και ικανοποίηση μέσα από τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Τέλος, βρείτε την έμπνευση μέσα από τις προσπάθειες για την πρόοδο και τα επιτεύγματά σας, καθώς συνεχίζετε να προσπαθείτε για τους στόχους της ζωής σας.

Μείνετε ασφαλείς, ήρεμοι και θετικοί. Αυτό το μήνυμα μπορείτε να διαδώσετε για να βοηθήσετε και τους άλλους να παραμείνουν περισσότερο υγιείς, σωματικά και ψυχικά.


ViolGeorg
Πηγή: psychologytoday.com

Απόδοση: Γεωργιάννα Βιολάτου, Φοιτήτρια Ψυχολογίας
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...