PsychologyNow Team

«FODO»: γιατί φοβόμαστε να βγούμε έξω για φαγητό

«FODO»: γιατί φοβόμαστε να βγούμε έξω για φαγητό

PsychologyNow Team
άτομο σε άδειο εστιατόριο επειδή οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν έξω για φαγητό
Image credit: beth d / unsplash.com

Και ενώ τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι μπιραρίες άνοιξαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια καινούρια δημοσκόπηση δείχνει ότι μερικοί άνθρωποι δε νιώθουν άνετα να βγουν έξω για φαγητό, πιστεύοντας ότι δεν θα είναι ασφαλείς.


Το 40% από 10.813 άτομα που ερωτήθηκαν από την Lifesum, την κορυφαία εφαρμογή διατροφής στον κόσμο, δήλωσε ότι νιώθει «αγχωμένος ή ανήσυχος» να βγει έξω για φαγητό.

Ενώ ένα μεγάλο εμπόδιο της εστίασης είναι να πείσουν τους πελάτες ότι μπορούν να φάνε με ασφάλεια έξω, υπάρχει και μια αίσθηση αισιοδοξίας, καθώς το 79% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ανυπομονούν να φάνε ξανά μέσα στα εστιατόρια, με τους εσωτερικούς χώρους να είναι προγραμματισμένοι για άνοιγμα στις 17 Μαΐου.

Μεγάλες πόλεις, όπως το Λονδίνο, το Μάντσεστερ και το Μπέρμιγκχαμ, προετοιμάζονται για ένα προσωρινό κλείσιμο των δρόμων για να βοηθήσουν τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα παμπ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το υπαίθριο ποτό και φαγητό επιτρέπεται από τις 12 Απριλίου, αλλά οι πελάτες θα πρέπει να παραγγείλουν, να τρώνε και να πίνουν καθισμένοι σε ένα τραπέζι.


Διαβάστε σχετικά: Συναισθηματικοί και γνωστικοί κλυδωνισμοί από την πανδημία COVID-19


Υπάρχει πολύς ενθουσιασμός σχετικά με την επιστροφή στην κανονικότητα αυτό το καλοκαίρι, αλλά το πώς τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι μπιραρίες θα ανοίξουν ξανά είναι ζωτικής σημασίας για τη στρατηγική επιβίωσής τους, λέει ο Andrew Zimmermann, ειδικός στην αλλαγή συμπεριφοράς στην Lifesum.

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και οι πρακτικές υγιεινής στους χώρους εστίασης μπορούν να μετριάσουν τον κίνδυνο, αλλά δεν μπορούν να μετριάσουν το FODO (Fear Of Dining Out – Φόβος να φάει κάποιος έξω), ούτε μπορεί να ζητηθεί από τους πελάτες να αγνοήσουν τους φόβους τους.

Ο Zimmermann πρότεινε τρεις τρόπους, ώστε να απολαμβάνει κανείς την καινούρια ελευθερία και, ταυτόχρονα, να ελαχιστοποιεί το φόβο:

  • Καλή σωματική υγιεινή. Το πλύσιμο/η απολύμανση των χεριών και η μάσκα μπορούν να ηρεμήσουν τόσο εσάς, όσο και τους άλλους. Να κρατάτε απολυμαντικό χεριών και απολυμαντικά μαντηλάκια, όταν κάθεστε στο τραπέζι.
  • Κάντε μικρά βήματα. Βρείτε μερικούς φίλους ή συγγενείς που εμπιστεύεστε και ένα εστιατόριο ή ένα μπαρ που σας είναι οικείο.
  • Κρατάμε αποστάσεις. Βρείτε μέρη που σας επιτρέπουν να διατηρείτε μια ασφαλή απόσταση σε εξωτερικούς χώρους.

Sof Andr
Απόδοση: Ανδριανάκη Σοφία – Μετάφραση και επιμέλεια ξενόγλωσσων άρθρων

Πηγή

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...