banner2
banner2
thumb

Η συμβολή της ψυχοθεραπείας στην πρώιμη διαμόρφωση του γονεϊκού ρόλου σε ζευγάρια που τεκνοποιούν με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Η Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή αποτελεί ελπιδοφόρο ευκαιρία άλλα ταυτόχρονα μια έντονα αγχογόνο διαδικασία για τους μέλλοντες γονείς που την επιλέγουν.


Η αποδοχή της δυσκολίας αναπαραγωγής, η επιλογή της εξωσωματικής γονιμοποίησης, της παρένθετης μητέρας, του ωραρίου μιας δότριας, του σπέρματος του δότη συνοδεύονται από έντονη συναισθηματική φόρτιση: πρόκειται για σημεία έντονης βαρύτητας, που δύσκολα οριοθετούνται σαν συνειδητές επιλογές, ταυτόσημες μιας προσωπικής τοποθέτησης που καθορίζει στη συνέχεια την γονεϊκή ταυτότητα.

Στη διαμόρφωση αυτής της συνειδητής επιλογής, η συμβουλευτική ψυχολογία θα δράσει σαν αρωγός ελπίδας και θα κατευνάσει ηθικούς αγχογόνους προβληματισμούς που ταλανίζουν τον μέλλοντα γονέα. Η απόδοση των πραγματικών διαστάσεων και των περιορισμών της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε ένα υποστηρικτικό ψυχολογικό πλαίσιο θα θέσει ρεαλιστικές βάσεις στις προσδοκίες των γονέων που την επιλέγουν.


Διαβάστε σχετικά: Η θεραπεία δεν είναι πολυτέλεια, είναι αυτοφροντίδα


Οι προτεινόμενες συνεδρίες γίνονται σύμφωνα με τα ψυχοθεραπευτικά μοντέλα της συστημικής, συμπεριφοριστικής και ψυχαναλυτικής θεραπείας, ανάλογα με την ειδική εκπαίδευση του ψυχοθεραπευτή. Η δημιουργία της θεραπευτικής σχέσης και η δυναμοποίηση της, με την ενεργό συμμετοχή του θεραπευομενου, θα καθορίσει στη συνέχεια το πλαίσιο, τη συχνότητα και τη διάρκεια των συνεδριών.

Μέσα σε αυτό το θεραπευτικό πλαίσιο θα δοθεί η δυνατότητα στο θεραπευομενο να χειριστει ενδόμυχους υπαρξιακούς φόβους, σκέψεις και θέσεις ως προς τα συναισθήματα που συνοδεύουν την πορεία, τον αριθμό των προσπαθειών και το αποτέλεσμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η συστηματική παροχή ψυχοθεραπευτικών επιλογών σε γονείς που επιλέγουν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προσφέρει απαντήσεις, ανακούφιση και δημιουργεί το πρόσφορο έδαφος για την διαμόρφωση της γονικής ταυτότητας


Bιβλιογραφία:

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια