Η Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή αποτελεί ελπιδοφόρο ευκαιρία άλλα ταυτόχρονα μια έντονα αγχογόνο διαδικασία για τους μέλλοντες γονείς που την επιλέγουν.
Η αποδοχή της δυσκολίας αναπαραγωγής, η επιλογή της εξωσωματικής γονιμοποίησης, της παρένθετης μητέρας, του ωραρίου μιας δότριας, του σπέρματος του δότη συνοδεύονται από έντονη συναισθηματική φόρτιση: πρόκειται για σημεία έντονης βαρύτητας, που δύσκολα οριοθετούνται σαν συνειδητές επιλογές, ταυτόσημες μιας προσωπικής τοποθέτησης που καθορίζει στη συνέχεια την γονεϊκή ταυτότητα.
Στη διαμόρφωση αυτής της συνειδητής επιλογής, η συμβουλευτική ψυχολογία θα δράσει σαν αρωγός ελπίδας και θα κατευνάσει ηθικούς αγχογόνους προβληματισμούς που ταλανίζουν τον μέλλοντα γονέα. Η απόδοση των πραγματικών διαστάσεων και των περιορισμών της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε ένα υποστηρικτικό ψυχολογικό πλαίσιο θα θέσει ρεαλιστικές βάσεις στις προσδοκίες των γονέων που την επιλέγουν.
Διαβάστε σχετικά: Η θεραπεία δεν είναι πολυτέλεια, είναι αυτοφροντίδα
Οι προτεινόμενες συνεδρίες γίνονται σύμφωνα με τα ψυχοθεραπευτικά μοντέλα της συστημικής, συμπεριφοριστικής και ψυχαναλυτικής θεραπείας, ανάλογα με την ειδική εκπαίδευση του ψυχοθεραπευτή. Η δημιουργία της θεραπευτικής σχέσης και η δυναμοποίηση της, με την ενεργό συμμετοχή του θεραπευομενου, θα καθορίσει στη συνέχεια το πλαίσιο, τη συχνότητα και τη διάρκεια των συνεδριών.
Μέσα σε αυτό το θεραπευτικό πλαίσιο θα δοθεί η δυνατότητα στο θεραπευομενο να χειριστει ενδόμυχους υπαρξιακούς φόβους, σκέψεις και θέσεις ως προς τα συναισθήματα που συνοδεύουν την πορεία, τον αριθμό των προσπαθειών και το αποτέλεσμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Η συστηματική παροχή ψυχοθεραπευτικών επιλογών σε γονείς που επιλέγουν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προσφέρει απαντήσεις, ανακούφιση και δημιουργεί το πρόσφορο έδαφος για την διαμόρφωση της γονικής ταυτότητας
Bιβλιογραφία:
- Demyttenaere K, Bonte L, Gheldof M, Vervaeke M, Meulman C, Vanderschuerem D, D’Hooghe T. Coping style and depression level influence outcome of in vitro infertilization. Fertil Steril 1998;68(6):1026-1033.
- Leiblum SR, Kemmann E, Lane MK. The psychological concomitants of in vitro fertilization. J Psychosom Obstet Gynaecol 1987;6:165-178.
- Hammarberg K, Astbury J, Baker HWG. Women’s experience of IVF: a follow-up study. Hum Reprod 2001;16:374-383.
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*