PsychologyNow Team

Οι άνθρωποι με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή επεξεργάζονται διαφορετικά τα συναισθήματα

Οι άνθρωποι με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή επεξεργάζονται διαφορετικά τα συναισθήματα

PsychologyNow Team
Μία μελαχρινή κοπέλα που πέφτει το φως του ήλιου στο πρόσωπό της

Η έρευνα αποκαλύπτει μια σημαντική διαφορά στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και ρυθμίζει τα συναισθήματα μεταξύ των ασθενών με διάγνωση Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής και των υγιών αδερφών τους.


Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Βιολογικής Ψυχιατρικής Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging διερευνά τις διαδικασίες του εγκεφάλου στη ρύθμιση των συναισθημάτων στην Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή.

Η μελέτη αναφέρει ότι οι άνθρωποι με διάγνωση Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής (ΙΨΔ) βιώνουν μεγαλύτερο ψυχικό πόνο από τα ανεπηρέαστα από την πάθηση αδέλφια τους, όταν βλέπουν εικόνες, οι οποίες εγείρουν συναισθήματα που σχετίζονται με την ΙΨΔ. Αν και τα ανεπηρέαστα αδέλφια έδειξαν χαμηλότερα επίπεδα δυσφορίας, είχαν υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικής δραστηριότητας σε περιοχές που θεωρούνται σημαντικές για την πνευματική συγκέντρωση.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα άλλα μέλη της οικογένειας μπορούν να αξιοποιήσουν επιπλέον εγκεφαλικές περιοχές για να αντισταθμίσουν πιθανές ανωμαλίες στη ρύθμιση των συναισθημάτων.

Η μελέτη αποκαλύπτει μια σημαντική διαφορά στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και ρυθμίζει τα συναισθήματα μεταξύ των ασθενών με διάγνωση Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής και των υγιών αδερφών τους. Αυτό δείχνει ότι η λειτουργία του εγκεφάλου των ατόμων με διάγνωση ΙΨΔ είναι αποτέλεσμα της διαταραχής και δεν σχετίζεται με γενετικούς ή οικογενειακούς κινδύνους, δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Anders Thorsen από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Haukeland της Νορβηγίας.

Η διάκριση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες εντοπισμού των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης ΙΨΔ, μιας διαταραχής που έχει ισχυρές γενετικές επιρροές. Παρόλο που η δυσκολία στη ρύθμιση των συναισθημάτων θεωρείται ότι συμβάλλει στην εμφάνιση της ΙΨΔ, τα ευρήματα δείχνουν ότι τα μοτίβα της εγκεφαλικής δραστηριότητας που συνδέονται με τη μη φυσιολογική ρύθμιση των συναισθημάτων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των ανθρώπων που διατρέχουν γενετικό κίνδυνο για την εμφάνιση της ΙΨΔ.


Διαβάστε σχετικά: Πώς νιώθει κάποιος με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή;


Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν 43 ασθενείς με ΙΨΔ, 19 ανεπηρέστα από την πάθηση αδέλφια και 38 μη συγγενικά πρόσωπα στην ομάδα ελέγχου. Κατά τη διάρκεια των μετρήσεων της εγκεφαλικής δραστηριότητας, οι συμμετέχοντες είδαν εικόνες που προκαλούσαν φόβο ή συμπτώματα σχετιζόμενα με την ΙΨΔ, όπως το ψυχαναγκαστικό πλύσιμο ή τον έλεγχο του περιβάλλοντος για δυνητική βλάβη και ανέφεραν τα επίπεδα δυσφορίας τους. Οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες είτε απλά να δουν την εικόνα είτε να προσπαθήσουν να μειώσουν τα αρνητικά συναισθήματα που είχαν ως απόκριση στις εικόνες.

Τα άτομα με ΙΨΔ και τα ανεπηρέαστα από την πάθηση αδέλφια τους είχαν παρόμοιες εγκεφαλικές αντιδράσεις και αισθήματα δυσφορίας, ως απόκριση σε εικόνες που ενέπνεαν φόβο, όπως και η ομάδα ελέγχου.

Ωστόσο, κατά την προβολή εικόνων σχετιζόμενων με την ΙΨΔ, οι ασθενείς με ΙΨΔ παρουσίασαν αυξημένη δυσφορία και υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας σε περιοχές που σχετίζονταν με τα συναισθήματα από την ομάδα ελέγχου. Η δραστηριότητα του εγκεφάλου στα αδέλφια των ασθενών φάνηκε να εμπίπτει στο ενδιάμεσο των επιπέδων των ασθενών και της ομάδας ελέγχου, χωρίς κάποια ευδιάκριτη διαφορά.

Ενδιαφέρον είναι το εύρημα ότι οι συγγενείς παρουσιάζουν εγκεφαλικές αντιδράσεις σε περιοχές που φαίνεται να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να τους βοηθήσουν να εξομαλύνουν τις αποκρίσεις τους σε αυτά τα είδη ερεθισμάτων που σχετίζονται με την ΙΨΔ, δηλώνουν οι ερευνητές.

Επίσης προτείνουν ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που φαίνεται να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια στα αδέλφια των ατόμων με ΙΨΔ, μπορεί να λειτουργούν αντισταθμιστικά για να βοηθήσουν στην ανακατεύθυνση της εστίασης της προσοχής τους ώστε να προστατευθούν από την εμφάνιση της ΙΨΔ.

Οι μελλοντικές μελέτες χρειάζεται να διερευνήσουν περαιτέρω την ιδέα αυτή μελετώντας διαχρονικά τις οικογένειες των οποίων τα μέλη έχουν διαγνωσθεί με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, καταλήγουν οι ερευνητές.


Πηγή: sciencedaily.com
Έρευνα: Emotion Regulation in Obsessive-Compulsive Disorder, Unaffected Siblings, and Unrelated Healthy Control Participants
Απόδοση: Τζατζαδάκη Ματρώνη, Φιλόλογος-Γλωσσολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...