PsychologyNow Team

Πού Βρίσκεται Τελικά η Ευτυχία;

Πού Βρίσκεται Τελικά η Ευτυχία;

PsychologyNow Team
δύο πόδια γυναικεία με παπούτσια προβάλλουν από ένα παράθυρο αυτοκινήτου
Image credit: Pixabay / pexels.com

Ευτυχία σημαίνει να μοιράζεσαι, αλλά μερικές φορές οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι να βιώνουν την ευτυχία τους για να πουν στον υπόλοιπο κόσμο πώς έφτασαν εκεί.


Μιλώντας για το πόσο ωραία είναι η ζωή και πόσο ευτυχισμένοι είναι οι ίδιοι, μπορούν να περάσουν πολύ γρήγορα από την ταπεινότητα στην υπερηφάνεια, ειδικά όταν περιτριγυρίζονται από άλλους συνανθρώπους τους που δεν βρίσκονται στην καλύτερη φάση της ζωής τους.

Η ευτυχία μπορεί συχνά να φαίνεται σαν να εξαρτάται από την τύχη. Αλλά όπως και να φαίνεται ή να την νιώθουν εκείνοι που την έχουν – μέσα από την ικανοποίηση και τα θετικά συναισθήματα- υπάρχουν πιο συγκεκριμένοι οδοί για να βρει κανείς που βρίσκεται η ευτυχία, ακόμη και αν δε το μάθει από τους ήδη ευτυχισμένους ανθρώπους.

μία ρωγμή στο έδαφος και ένα φυτό που αναδύεται

1. Στην ευγνωμοσύνη για ό,τι έχουμε

Η εστίαση σε πράγματα για τα οποία είμαι ευγνώμων, φαίνεται συχνά σαν μια ανόητη και ψεύτικη ιδέα. Είναι δύσκολος ο δρόμος προς την ευγνωμοσύνη. Σε μία δύσκολη φάση της ζωής δεσμευθείτε με τον εαυτό σας και δημιουργήστε μια καθημερινή λίστα με πράγματα που είστε ευγνώμων ως ένας τρόπος για να απομακρυνθείτε αρχικά από το δύσκολο που νιώθετε.

Αν επικεκτρώνεστε στα καλά πράγματα που έχετε πάντα, δεν θα έχει τόσο μεγάλη σημασία τι μπορεί να πηγαίνει στραβά και θα μπορεί να κρατηθεί ξεκάθαρη η δική σας άποψη και στάση, τουλάχιστον εν μέρει σε θετικό επίπεδο. Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι αν εκφράζουμε ευγνωμοσύνη στους εαυτούς μας για ό,τι έχουμε ή στους άλλους για το τι φέρνουν στη ζωή μας, τότε θα νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι.

2. Στην απόλαυση του εαυτού μας

Οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί είναι το κλειδί για τα καλά συναισθήματα, αλλά ένα πραγματικά ευτυχισμένο πρόσωπο μπορεί επίσης να είναι καλά και μόνο του. Η μοναχικότητα και ο ελεύθερος χρόνος είναι μια καλή ευκαιρία για να χαλαρώσετε, να κάνετε πράγματα που θέλετε να κάνετε μόνοι μας, να μαζέψετε ενέργεια για επιστρέψετε και να ασχοληθείτεμε τον κόσμο και τους ανθρώπους στη συνέχεια. Η μοναχικότητα σε υγιείς δόσεις δεν χρειάζεται να σημαίνει απομόνωση και αν είμαι ευτυχισμένος που είμαι μόνος μου και άνετα με τον εαυτό μου, μπορώ πραγματικά να είμαι ευτυχισμένος ανά πάσα στιγμή.


Διαβάστε σχετικά: 3 πηγές ευτυχίας που δεν σχετίζονται με τους άλλους και τα υλικά αγαθά


3. Στην ειλικρίνεια

Τα ψέματα μπορεί να παρέχουν μία βραχυπρόθεσμη ανταμοιβή, αλλά είναι ένας περίπλοκος και μη γνήσιος τρόπος ζωής σε τακτική βάση. Ακόμα και οι πιο έντιμοι άνθρωποι μπορεί να κάνουν σφάλματα από καιρό σε καιρό, αλλά μια ζωή που περιλαμβάνει τακτική ανεντιμότητα εκτρέφει άγχος, φόβο μήπως βρεθεί η αλήθεια και την ανάγκη να διατηρηθούν οι περίπλοκες ιστορίες με συνεχή ψέματα.

Οι έντιμοι άνθρωποι επωφελούνται από την ευτυχία που προέρχεται από το να είσαι αληθινός ό,τι και να γίνει, και πιο ευτυχισμένοι, από δυνατές σχέσεις που βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την ανοιχτή επικοινωνία - ένας τρόπος για καλύτερη προσέγγιση από μια σειρά από ύπουλες ιστορίες.

ρόδα λούνα παρκ

4. Στη διασκέδαση

Η διασκέδαση και η χαρά βρίσκονται στη βάση των πιο απλών δραστηριοτήτων που τις έχετε επιλέξει γιατί γνωρίζετε ότι εκεί βρίσκεται μεγάλο μέρος της ευτυχίας.

Η δουλειά είναι προφανώς απαραίτητη για τη ζωή, αλλά οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι σχεδιάζουν τακτικά και κάνουν πράγματα απλά για διασκέδαση και για να γεμίζουν οι ίδιοι. Βρίσκουν χρόνο για τα χόμπι και τα επαγγέλματα μόνοι τους ή με την οικογένεια και τους φίλους και όπως και για να γαλουχήσουν τις σχέσεις τους μακριά από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις και τις δουλειές.

5. Στον επαρκή ύπνο

Ο ύπνος είναι μία αδιαπραγμάτευτη ανάγκη του ανθρώπου που πάρα πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να διαπραγματευτούν. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε νύχτα για την υγεία, την απόδοση και την ασφάλεια στις καθημερινές δραστηριότητες. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξει τις διαθέσεις, τη σεξουαλική ορμή, τη μνήμη, το βάρος και τις καρδιακές και αγγειακές συνθήκες, που μεταξύ άλλων, είναι εγγενείς στην υγεία και τη βασική ευτυχία.

Είναι λογικό ότι οι άνθρωποι που αναπαύονται είναι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι ή τουλάχιστον δεν είναι τόσο νευρικοί όπως κάποιος που προέρχεται ​​από ένα ξενύχτι και υπερβολική καφεΐνη.

6. Στη δύναμη της συγχώρεσης

Οι μνησικακίες εξαντλούν και προκαλούν θλίψη ανεξαρτήτως λόγου και όταν τις ξεπερνάτε δημιουργείτε ένα θαυμάσιο χώρο για την ελευθερία και την ευτυχία. Δεν είναι πάντα εύκολο να συγχωρεί κανείς και αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι μας άρεσε ο τρόπος που μας φέρθηκαν. Αλλά αν υπάρχει ένας τρόπος για να το πετύχουμε από μόνοι μας ή με τη βοήθεια από ψυχολόγο - αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να εγκαταλείψουμε τις παλαιές βλαβερές συνήθειες και να ωθήσουμε τον εαυτό μας για να γράψει μια νέα, πιο ευτυχισμένη ιστορία.

7. Στη βοήθεια προς τους άλλους

Έχετε παρατηρήστε αυτά τα συγκινητικά βίντεο στο Facebook που συνήθως δείχνουν κάποιον να κάνει κάτι καλό για κάποιον άλλο; Μερικοί από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους είναι επικεντρωμένοι στο να βοηθούν τους άλλους. Ήδη από την παιδική ηλικία, οι έννοιες της αλληλεγγύης και της βοήθειας, αυξάνουν την ευτυχία στο δωρητή, καθώς και στον παραλήπτη.

Η βοήθεια προς τους άλλους ενισχύει την αυτοεκτίμηση, είναι ωραία η αίσθηση να κάνεις κάτι καλό. Και όταν εστιάζουμε στην παροχή βοήθειας σε κάποιον άλλο, είναι δύσκολο να επικεντρωθούμε σε πράγματα που μπορεί να μας ρίξουν την διάθεση, οπότε βγαίνουμε διπλά κερδισμένοι.

8. Στην απόλαυση της εργασίας

Οι ενήλικες έχουν την τάση να δαπανούν πολύ χρόνο στην εργασία. Σκεφτείτε τους ανθρώπους που γνωρίζετε οι οποίοι πραγματικά απολαμβάνουν αυτό που κάνουν. Η εργασία τους συνεπάγεται πιθανώς προσωπικές δυνάμεις και συμφέροντα, μια καλή ένδειξη του τι λειτουργεί σωστά για τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους. Οι άνθρωποι που είναι πιο στεναχωρημένοι στη δουλειά μπορεί να μιλούν για αυτή πιο συχνά και χρειάζονται να το βγάλουν από μέσα τους.

Αλλά πραγματικά η απόλαυση της εργασίας μας, έχει την τάση να εξελίσσεται σε μια πιο ευτυχισμένη ζωή. Βγάζει νόημα.


Διαβάστε σχετικά: Υπερβολικός έλεγχος και ευτυχία: δύο ασύμβατες έννοιες;


9. Στις υγιείς σχέσεις

Έρευνες δείχνουν ξανά και ξανά ότι οι ισχυρές προσωπικές σχέσεις είναι το κλειδί για την ευτυχία - περισσότερο από το εισόδημα, τη φυλή, την ηλικία ή το φύλο. Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν ανθρώπους στη ζωή τους - συντρόφους, παιδιά, φίλους, συναδέλφους και εκτεταμένη οικογένεια - οι οποίοι παρέχουν σταθερά αμοιβαία υποστήριξη, συντροφικότητα και κοινωνικές δραστηριότητες.

Μπορούν να αποφύγουν τη μοναξιά και την απομόνωση και να έχουν ευκαιρίες για τη σύνδεση και την υπηρεσία σε τακτική βάση. Οι χαρούμενοι άνθρωποι προτιμούν να κάνουν παρέα με χαρούμενους ανθρώπους και μπορούν να κάνουν ο ένας τον άλλο, ακόμη πιο ευτυχισμένο.

 10. Στην πίστη για κάτι πιο μεγάλο από την καθημερινότητα

Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι βρίσκουν νόημα στη ζωή τους σε ένα μεγαλύτερο σκοπό από την καθημερινότητα. Είτε πρόκειται για μια θρησκευτική παράδοση ή ένα γενικότερο πνευματικό πλαισίο για τη ζωή, το χρόνο που δαπανούν στη φύση ή μια υπηρεσία προς ένα στόχο, τα άτομα με σκοπό έχουν την τάση να είναι πιο ευτυχισμένα.

Ένας οργανισμός, μια πίστη ή ένα σύστημα πεποιθήσεων μπορεί να παρέχει ένα σύστημα υποστήριξης για ένα άτομο στις αγχωτικές περιόδους, μια καθημερινή δομή για τη ζωή και μια ευρύτερη ιδέα του σκοπού της ζωής και της θέση της σε αυτόν.

Εσείς που βρίσκετε την ευτυχία στη ζωή σας;


Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...