Μαριάνθη Σπουργίτη

Εθισμός από το διαδίκτυο και κατάθλιψη

Εθισμός από το διαδίκτυο και κατάθλιψη

άνδρας στο σπίτι με εθισμό από το διαδίκτυο και κατάθλιψη
Image credit: HelloDavidPradoPerucha / freepik.com

Ο εθισμός στο διαδίκτυο συνδέεται με μία σειρά ψυχολογικών διαταραχών, πράγμα που ονομάζεται συννοσηρότητα. Το κοινωνικό άγχος, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, η υπερκινητικότητα και οι ψυχαναγκαστικές διαταραχές είναι κάποιες μόνο από τις ασθένειες που μπορούν να είναι παρούσες ταυτόχρονα με τον εθισμό στο διαδίκτυο.


Το διαδίκτυο χρησιμοποιείται ευρύτατα για ενημέρωση, ψυχαγωγία, επικοινωνία και σε πολλά άλλα πεδία. Αυτή η ραγδαία διάδοση, όπως είναι αναμενόμενο, δεν είναι μόνο ευεργετική.

Η κατάχρηση του διαδικτύου θεωρείται μια νέα μορφή εθισμού και ονομάζεται διαδικτυακή εξάρτηση. Πολλοί θεωρούν πως εθισμό μπορεί να προκαλέσει μόνο η χρήση ουσιών. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να ισχύει.

Η προσφορά του διαδικτύου σε διάφορους τομείς, δυσκολεύει πολύ στο να πει κανείς πότε η χρήση του διαδικτύου αποτελεί εθισμό. Η ποσότητα ή αλλιώς διάρκεια χρήσης δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα ορισμού της κατάχρησης. Καθοριστικό ρόλο παίζει και η ποιότητα χρήσης (ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται το διαδίκτυο).

Ο εθισμός στο διαδίκτυο συνδέεται με μία σειρά ψυχολογικών διαταραχών, πράγμα που ονομάζεται συννοσηρότητα. Το κοινωνικό άγχος, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, η υπερκινητικότητα και οι ψυχαναγκαστικές διαταραχές είναι κάποιες μόνο από τις ασθένειες που μπορούν να είναι παρούσες ταυτόχρονα με τον εθισμό στο διαδίκτυο.

Οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι η κατάθλιψη και οι εθισμοί έχουν μία ισχυρή σύνδεση, καθώς τα άτομα που είναι εθισμένα έχουν τουλάχιστον ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Τέτοια μπορεί να είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η χαμηλή συναισθηματικότητα, η χαμηλή διεκδικητικότητα σε συνδυασμό με την ελλειμματική προσωπικότητα. Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε για το ποια διαταραχή υπήρξε πρώτη ή ποια προκάλεσε την άλλη (εθισμός, κατάθλιψη).


Διαβάστε σχετικά: Εθισμός στην Τεχνολογία και το Διαδίκτυο: μία μάστιγα της εποχής μας


Ο υπολογιστής, και συγκεκριμένα το διαδίκτυο, για αυτά τα άτομα αποτελεί ένα καταφύγιο απόδρασης. Ένας μέρος όπου τα προβλήματα τους εξαφανίζονται. Όταν όμως η διασκέδαση φτάσει στο τέλος της, τα άτομα έρχονται αντιμέτωπα με τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα.

Όταν ένα άτομο πάσχει από εθισμό στο διαδίκτυο, αρχίζει να παραμερίζει οποιαδήποτε άλλη πτυχή της ζωής τους και να ασχολείται μονάχα με το διαδίκτυο. Το αποζητά συνεχώς και σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες και αν και έχει συνείδηση του τι κάνει, δεν είναι ικανό να δράσει για να σταματήσει την συμπεριφορά του. Σταδιακά αποδέχεται αυτή τη κατάσταση και οδηγείται στην κατάθλιψη.

Από την άλλη, αν ένα άτομο είναι καταθλιπτικό, ψάχνει να βρει τρόπους αποφυγής των αρνητικών συναισθημάτων του. Το διαδίκτυο θα του δώσει για λίγο αυτό που αποζητά. Επομένως εύκολα θα εθιστεί σε αυτό για να νιώσει ξανά τα ίδια συναισθήματα.

Οι δύο παραπάνω καταστάσεις αποτελούν ένα φαύλο κύκλο και καθιστούν ξεκάθαρο το πόσο στενά μπορεί η κατάθλιψη να οδηγήσει στον εθισμό ή το αντίστροφο.

Το 2009 οι Kwon, Chun και Lee βασισμένοι στη θεωρία περί αποφυγής του εαυτού του Baumeister, δημιούργησαν ένα δικό τους μοντέλο για τον εθισμό στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, όλα αρχίζουν όταν το άτομο έχοντας υψηλές απαιτήσεις για τον εαυτό του έρχεται σε σύγκρουση με τις διάφορες δυσκολίες που προκύπτουν κατά τη προσπάθεια επίτευξής των προσδοκιών.

Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την απόδοση των δυσκολιών στον ίδιο του τον εαυτό και την δημιουργία αρνητικών συναισθημάτων τα οποία μπορεί να είναι ενοχές, αίσθημα ανικανότητας κ.α. Το άγχος και οι καταθλιπτικές τάσεις είναι επόμενο να δημιουργηθούν σε έναν τέτοιο τρόπο σκέψης.

Εάν το άτομο επιλέξει να μην αφήσει τα προβλήματα αυτά να το καταβάλλουν και προσπαθήσει να τα λύσει, τότε αποφεύγεται ο εθισμός. Εάν το παραπάνω δεν συμβεί, τότε το άτομο απλά προσπαθεί να αποφύγει την έντονη και δυσάρεστη πραγματικότητα. Το διαδίκτυο έρχεται εκείνη τη στιγμή να δώσει ένα αίσθημα δύναμης. Τα προβλήματα του ως δια μαγείας εξαφανίζονται και λαμβάνει ικανοποίηση.

Ο εθισμός στο διαδίκτυο διακρίνεται από πολλές μορφές. Οι κύριοι τύποι εθισμού στο διαδίκτυο είναι οι εξής:

  • Εθισμός στις σχέσεις μέσω διαδικτύου
  • Εθισμός στο σεξ μέσω του διαδικτύου
  • Εθισμός στα διαδικτυακά παιχνίδια
  • Εθισμός στο διαδικτυακό τζόγο

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...