PsychologyNow Team

Πανελλαδικές – «Οταν κάνεις το καλύτερο που μπορείς, αυτό είναι αρκετό»

Πανελλαδικές – «Οταν κάνεις το καλύτερο που μπορείς, αυτό είναι αρκετό»

PsychologyNow Team
άδεια θρανία σχολείου
Image credit: MChe Lee / unsplash.com

Οδηγός επιτυχίας προς μαθητές από την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής και τον φορέα «Θάλπος – Ψυχική Υγεία» με στόχο τη διαχείριση του άγχους στην τελική ευθεία προς τις εξετάσεις.


Ξενύχτια, απανωτοί καφέδες, ένα ταψί φαγητό και μαύρες σκέψεις… Οποιος έχει δώσει Πανελλαδικές, θυμάται για πάντα την ψυχολογία των τελευταίων ημερών πριν από τη «μεγάλη κρίση». Εχουν αποτέλεσμα, όμως, οι παραπάνω υπερβολές στην απόδοση των υποψηφίων;

Περισσότερο τους εξαντλούν, απαντά στην «Κ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αρτεμις Τσίτσικα, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής. Η ίδια από κοινού με την κ. Αθηνά Πάσσιου, που είναι πρόεδρος στη «Θάλπος – Ψυχική Υγεία», εξέδωσαν έναν «οδηγό επιτυχίας για τις σχολικές εξετάσεις». Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά και τους γονείς τους να διαχειριστούν αποτελεσματικά το δικαιολογημένο άγχος τους και να διατηρήσουν καλή σωματική και ψυχική υγεία στην τελική ευθεία, διευκρινίζει στην «Κ».

Ημερήσιο πρόγραμμα

Οι μαθητές και οι οικείοι τους ας μην ξεχνούν ότι η διατήρηση μιας καθημερινής ρουτίνας αποδεικνύεται σωτήρια. Διατηρήστε ένα ημερήσιο πρόγραμμα βάσει των αναγκών σας, που θα αφορά όλες τις πτυχές της καθημερινότητας – ύπνο, γεύματα, μελέτη και χρόνο χαλάρωσης, αναφέρει η κ. Τσίτσικα απευθυνόμενη στους μαθητές. Η ρουτίνα καλλιεργεί το αίσθημα κανονικότητας, ενώ καταπολεμά το άγχος και απομακρύνει τα δυσάρεστα συναισθήματα. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές, που τις τελευταίες μέρες διαβάζουν από το σπίτι, είναι καλό να ξεκινούν την ημέρα τους περιποιούμενοι τον εαυτό τους, να μη διαβάζουν με τις πιτζάμες ή παραμένοντας στο κρεβάτι, αλλά φορώντας ρούχα σπιτιού σε έναν περιποιημένο και καθαρό χώρο.

Ρεαλιστικός στόχος

Η μέθοδος μελέτης παίζει ρόλο. Οι μαθητές πρέπει να θέτουν έναν ρεαλιστικό ημερήσιο στόχο στις επαναλήψεις τους, προτεραιοποιώντας τα πιο επείγοντα, αποφεύγοντας τις αναβολές, αλλά και τις συγκρίσεις με συνυποψηφίους τους ως προς το επίπεδο προετοιμασίας. Εξυπακούεται, δε, ότι το κινητό θα πρέπει να βγαίνει εκτός δωματίου για να μην έχουν περισπασμούς.

Η περικοπή των ωρών ύπνου για να εξοικονομήσουν χρόνο για τις τελευταίες επαναλήψεις συνηθίζεται μεταξύ των 17χρονων. Ο καλός ύπνος ξεκουράζει και βοηθά τη μνήμη, την αντίληψη και την κατανόηση, παράλληλα δημιουργεί καλή διάθεση και ευεξία, ενώ συμβάλλει και στη ρύθμιση της όρεξης, σημειώνεται στον οδηγό. Συνεπώς, καλό είναι να κοιμούνται περίπου 8 ώρες, ιδανικά τις βραδινές ώρες, που ο άνθρωπος κοιμάται βαθιά και ο οργανισμός αναζωογονείται.

Συνηθισμένες είναι και οι υπερβολές στο φαγητό, κάτι που και οι γονείς προωθούν, σε μια λογική να «ενδυναμώσουν» τους υποψηφίους. Τέσσερα, όμως, γεύματα την ημέρα, με υγιεινές επιλογές τροφίμων και καλή ενυδάτωση, είναι υπεραρκετά.

Μισή ώρα την ημέρα προτείνεται να αφιερώνουν οι μαθητές σε περίπατο, τρέξιμο ή άλλη άσκηση. Εκτός από τη σωματική άσκηση συνιστάται και μέσα στην ημέρα οι μαθητές να χαλαρώνουν. Μπορεί να είναι ένα τηλεφώνημα με φίλο, η ακρόαση μουσικής ή ακόμη και να κάνουν δουλειές του σπιτιού, επισημαίνει η κ. Τσίτσικα. Βεβαίως, μπορεί ένας υποψήφιος να επιλέξει στοχευμένες ασκήσεις χαλάρωσης. Εξ ου και δίνονται οδηγίες: Καθίστε σε ένα ήσυχο δωμάτιο, αναπνέετε αργά και βαθιά από τη μύτη, σκεφτείτε ένα ήρεμο και όμορφο μέρος, ευτυχισμένες στιγμές ή παλαιότερες επιτυχίες σας. Η κ. Τσίτσικα υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάει ποτέ ο μαθητής ότι όταν κάνει το καλύτερο που μπορεί, αυτό είναι αρκετό.

Δεύτερο πλάνο

Οι θετικές σκέψεις είναι απαραίτητες. Η προετοιμασία για τις Πανελλαδικές είναι μια απαιτητική διαδικασία, στη διάρκεια της οποίας προκύπτουν δυσκολίες. Το ζητούμενο είναι πώς θα τις διαχειριστούμε. Η περίοδος αυτή θα περάσει και μέσα από αυτή την εμπειρία θα μπορέσετε να σμιλέψετε τον χαρακτήρα σας και να αποκτήσετε ανθεκτικότητα. Ο στόχος είναι ένα καλό αποτέλεσμα στις εξετάσεις, ωστόσο το να έχετε και ένα δεύτερο πλάνο βοηθάει.

Αν αντιμετωπίζετε δυσκολία στη διαχείριση του άγχους, συμβουλευτείτε την πλατφόρμα we-knowhow.gr, thalpos.org.gr ή καλέστε δωρεάν στη γραμμή ΜΕΥποστηρίζω 8001180015 καθημερινά 9 π.μ.-3 μ.μ.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.kathimerini.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...