PsychologyNow Team

Πώς βλέπουν οι νέοι την επίδραση των social media στην ψυχική υγεία τους;

Πώς βλέπουν οι νέοι την επίδραση των social media στην ψυχική υγεία τους;

PsychologyNow Team
νέοι χρησιμοποιούν social media
Image credit: freepik/ freepik.com

Μια νέα έρευνα περιγράφει λεπτομερώς τον ρόλο που διαδραματίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή των νέων και πώς διαχειρίζονται τα διάφορα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτών των δικτύων.


Αυτά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν την αξιολόγηση των διαδικτυακών πλατφορμών για κοινωνική σύνδεση, αυτοέκφραση και πληροφόρηση, ενώ παράλληλα αισθάνονται το βάρος των επιπτώσεων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη συγκέντρωσή τους, την αυτοπεποίθηση και την ικανοποίησή τους.

Οι περισσότερες συζητήσεις και τα πρωτοσέλιδα γύρω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ψυχική (υγεία) των νέων επικεντρώνονται αποκλειστικά στις αρνητικές επιπτώσεις, παρουσιάζοντας τους νέους ως παθητικούς καταναλωτές. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι είναι πολύ πιο περίπλοκο, δήλωσαν οι ερευνητές. Αν θέλουμε πραγματικά να βελτιώσουμε την ευημερία των νέων, πρέπει να ακούσουμε τις εμπειρίες τους και να διασφαλίσουμε ότι δεν αφαιρούμε ακούσια την πρόσβαση σε κρίσιμα θετικά οφέλη.

Κινητήριος μοχλός της έρευνας είναι επίσης η εθνική κρίση της ψυχικής υγείας των νέων, δήλωσαν οι συγγραφείς, η οποία χαρακτηρίζεται από αυξανόμενα ποσοστά ψυχικών διαταραχών, όπως άγχος και κατάθλιψη, σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας και αντικαταθλιπτικά φάρμακα που συνταγογραφούνται στους νέους. Στις συζητήσεις σχετικά με αυτά τα φαινόμενα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο, αν και τα ζητήματα ψυχικής υγείας μπορεί να έχουν πολλαπλούς παράγοντες που συμβάλλουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των καταθλιπτικών συμπτωμάτων μεταξύ των νέων έχει μειωθεί κατά περίπου 10% από τα υψηλά επίπεδα της πανδημίας, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλό και συγκρίσιμο με τα αυξημένα επίπεδα του 2018. Σχεδόν οι μισοί νέοι ανέφεραν ότι βιώνουν οποιασδήποτε σοβαρότητας κατάθλιψη και σχεδόν το 1/3 (28%) δήλωσε ότι είχε μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα.


Διαβάστε σχετικά: Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφηβεία


Επιπλέον, περίπου οι μισοί ΛΟΑΤΚΙ+ νέοι ανέφεραν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με σχεδόν το ¼ των μη ΛΟΑΤΚΙ+ συνομηλίκων τους.

Όσοι είχαν κατάθλιψη ήταν πιο επιρρεπείς στην κοινωνική σύγκριση και στην πίεση να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά ήταν επίσης πιο πιθανό να βρουν πόρους για να υποστηρίξουν την ευημερία τους και να επιμεληθούν τα feed τους για αυτόν τον σκοπό - αυτό γίνεται επιλέγοντας το κουμπί «δεν ενδιαφέρομαι» σε περιεχόμενο που δεν τους αρέσει, επισημαίνοντας ακατάλληλο ή προσβλητικό περιεχόμενο ή μπλοκάροντας κάποιον του οποίου το περιεχόμενο τους ενοχλούσε.

Αυτοί οι νέοι επιμελήθηκαν επίσης θετικά τα feed τους «κάνοντας like» και περνώντας περισσότερο χρόνο σε περιεχόμενο που τους άρεσε, καθώς πολλοί αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης λειτουργούν δίνοντάς σας περισσότερο περιεχόμενο με βάση το επίπεδο εμπλοκής σας με συγκεκριμένα θέματα.

Αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τους LGBTQ+ νέους, οι οποίοι, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερη έκθεση σε παρενόχληση και άγχος στο διαδίκτυο.

Κοινωνικά δίκτυα και ψυχική υγεία

Πολλοί συμμετέχοντες αποκάλυψαν επίσης τα θετικά στοιχεία που αποκομίζουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες είναι ένα μέρος για να αναζητήσουν υποστήριξη και συμβουλές, να αποσυμπιεστούν, να συνδεθούν με αγαπημένα πρόσωπα και άλλους που μοιράζονται τις εμπειρίες, τα ενδιαφέροντα ή τις ταυτότητές τους, να ενημερωθούν και να παρακολουθούν τους αγαπημένους τους επηρεαστές ή τους δημιουργούς περιεχομένου.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...