PsychologyNow Team

Social media: μπορεί να μας δημιουργήσουν εφιάλτες

Social media: μπορεί να μας δημιουργήσουν εφιάλτες

PsychologyNow Team
γυναίκα με το κινητό της στο κρεββάτι
Image credit: frimufilms/ freepik.com

Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να βλέπετε εφιάλτες που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία προκαλούν δυσφορία, διαταράσσουν τον ύπνο και επηρεάζουν την ψυχική μας ηρεμία.


Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ευρεία και ταχεία υιοθέτηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει διάφορες πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένου του πεδίου των ονείρων.

Ο αντίκτυπος των κοινωνικών δικτύων καθώς αυτά διαπλέκονται όλο και περισσότερο με τη ζωή μας, επεκτείνεται πέρα από τις ώρες εγρήγορσης και μπορεί να επηρεάσει τα όνειρά μας

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα κλίμακα, την Κλίμακα που σχετίζεται με τους εφιάλτες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Social Media Nightmare-Related Scale - SMNS), η οποία μπορεί να ποσοτικοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να συμβάλουν στους εφιάλτες μας.

Η SMNS αναπτύχθηκε με την ενσωμάτωση της βιβλιογραφίας σχετικά με τα όνειρα, τους εφιάλτες και τη σχέση μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και των ονείρων, με έμφαση σε συγκεκριμένα θέματα που σχετίζονται με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως η αδυναμία, η απώλεια ελέγχου και η θυματοποίηση.

Η μελέτη μας εισάγει την έννοια των εφιαλτών που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι ορίζονται ως εφιάλτες που περιλαμβάνουν θέματα που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, το διαδικτυακό μίσος ή η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, λέει ο κ. Σάμπαχανγκ, βασικός συγγραφέας της μελέτης.

Ενώ οι εφιάλτες που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σχετικά σπάνιοι, όσοι χρησιμοποιούν περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της καθημερινότητάς τους είναι πιο πιθανό να έχουν εφιάλτες που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι οποίοι σχετίζονται με αρνητικά αποτελέσματα για την ψυχική υγεία, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η ποιότητα του ύπνου.

Αυτή η μελέτη παρέχει πληροφορίες για τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της ψυχικής υγείας και της ποιότητας του ύπνου, αναφέρει.

Προειδοποιεί ότι καθώς το τεχνολογικό τοπίο συνεχίζει να εξελίσσεται, περαιτέρω έρευνα πρέπει να διερευνήσει τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις ονειρικές εμπειρίες των χρηστών.

Για να μετριάσουμε την εμφάνιση εφιαλτών που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνιστούμε να υιοθετήσουμε μια υπεύθυνη και προσεκτική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτει.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...