PsychologyNow Team

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Προτεραιότητα η ψυχική υγεία των αθλητών στο Παρίσι

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Προτεραιότητα η ψυχική υγεία των αθλητών στο Παρίσι

PsychologyNow Team

Η κατάρρευση της Σιμόν Μπάιλς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το καλοκαίρι του 2021, ήταν ένα σοκ για τον χώρο του αθλητισμού και έφερε στο προσκήνιο το θέμα της ψυχικής υγείας των αθλητών, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για τη φετινή διοργάνωση στο Παρίσι.


Όταν είσαι παιδί, δεν είναι καθόλου περίεργο το να νιώσεις ότι ζηλεύεις έναν αθλητή. Σε οποιοδήποτε σπορ. Ζηλεύεις τη ζωή του, τη δόξα του, τα χρήματά του, ζηλεύεις το γεγονός ότι αυτό που κάνει σου φαίνεται εύκολο. Απλό. Λιγότερο κουραστικό, τέλος πάντων, από πολλές άλλες δουλειές. Η αλήθεια, όμως, είναι λίγο διαφορετική. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην τρελή κούραση για έναν αθλητή που θα φτάσει και μετά θα πρέπει να διατηρηθεί στο κορυφαίο επίπεδο, αλλά και στην πίεση που νιώθουν. Στο άγχος που υπάρχει.

Η Μαριόν Λαμπογιέ, ψυχίατρος και γενική διευιύντρια του FondaMental, ενός ιδρύματος επιστημονικής συνεργασίας, δήλωσε πριν λίγο καιρό ότι σχεδόν ένας στους τρεις αθλητές παγκοσμίως παρουσιάζει συμπτώματα ψυχικής ασθένειας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο άγχος, την κατάθλιψη και τις διατροφικές διαταραχές. Ο Ζουλιέν Ντουμπρέκ, μέλος του FondaMental, είπε ότι ναι μεν ο αθλητισμός σε υψηλό επίπεδο δίνει νόημα στη ζωή των αθλητών, πρόσθεσε όμως ότι παράλληλα, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, οι αθλητές είναι αυτοί που έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές ύπνου και περισσότερες πιθανότητες να… συναντηθούν με την κατάθλιψη.

Όλα αυτά, όλες αυτές οι έρευνες και τα συμπεράσματα που βγήκαν, προέκυψαν μετά την κατάρρευση της Μπάιλς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η Αμερικανίδα σούπερ σταρ, ίσως το μεγαλύτερο όνομα στη γυμναστική τα τελευταία χρόνια, σόκαρε τους πάντες χάνοντας τον προσανατολισμό της, με συνέπεια να κινδυνεύει να πονέσει πολύ και σωματικά, πέρα από ψυχικά.

Ήταν ένα γεγονός που σήμανε συναγερμό στη ΔΟΕ, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσει «υπαλλήλους πρόνοιας» στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022 ενώ για τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα υπάρχει μια ειδική ομάδα που θα βοηθάει ψυχολογικά τους αθλητές ώστε να μην επηρεάζονται από όσα θα διαβάζουν στα social media. Γιατί μπορεί οι αρχαίοι Έλληνες να έλεγαν νους υγιής εν σώματι υγιεί, αλλά στη σημερινή εποχή μπορεί να ειπωθεί και αντιστρόφως…


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.newsbeast.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...