Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της ψυχολογικής σύνδεσης των ανθρώπων με τις μηχανές;
Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα και ασθένειες.. Το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεσμοθέτησαν την 10 Οκτωβρίου ως ημέρα της Ψυχικής Υγείας.
Από την εποχή της άμεσης, πρόσωπο με πρόσωπο θεραπείας έχουμε περάσει πλέον στη εποχή της εξ' αποστάσεως θεραπείας. Η καραντίνα μάλιστα λόγω του covid συνέβαλε τα μέγιστα. Η πανδημία εκτίναξε παγκοσμίως την ανάγκη για θεραπευτικές λύσεις εξ αποστάσεως. Κλεισμένοι μέσα στους τέσσερις τοίχους, πολλοί άνθρωποι βιώνοντας το στρες της καραντίνας, αναζήτησαν βοήθεια στις εφαρμογές που άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια.
Η Replika είναι μία εφαρμογή chatbot στις ΗΠΑ που λέει ότι προσφέρει στους χρήστες έναν «σύντροφο AI που νοιάζεται και είναι πάντα διαθέσιμος για να ακούσει και να μιλήσει». Η Eugenia Kuyda είναι η ιδρύτρια της Replika και ισχυρίζεται πως ενώ η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί κυρίως για να παρέχει φιλία ή συντροφιά, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ψυχική υγεία, επιτρέποντας στους χρήστες να «χτίσουν καλύτερες συνήθειες και να μειώσουν το άγχος».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι «μόνο ένα μικρό κλάσμα ανθρώπων που έχουν ανάγκη, έχει πρόσβαση σε αποτελεσματική, οικονομικά προσιτή και ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας». Αντίθετα, στη Replika, έχουν πλέον πρόσβαση περισσότεροι από δύο εκατομμύρια χρήστες. Εκτιμάται ότι το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς εφαρμογών ψυχικής υγείας θα φτάσει περίπου τα 19,6 δισ. δολάρια έως το 2030.
Η τεχνολογία έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει τη φροντίδα ψυχικής υγείας, καταρρίπτοντας τα εμπόδια και καθιστώντας την υποστήριξη πιο προσιτή. Οι τεχνολογικές εξελίξεις δίνουν τη δυνατότητα στα άτομα να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της ψυχικής τους υγείας. Ποιες όμως θα είναι οι επιπτώσεις της συναισθηματικής σύνδεσης των ανθρώπων με τις μηχανές; Εύκολα μπορεί κάποιος να πει ότι οι άνθρωποι απορρίπτουν καθετί νέο γιατί το φοβούνται.
Την ίδια στιγμή, όμως, οι εφαρμογές αυτές πατούν στη υψηλή οικονομική διάσταση της θεραπείας δια ζώσης, η οποία κάνει τις συνεδρίες μάλλον απρόσιτες για τους περισσότερους. Η ψηφιακή μαζικοποίηση της ψυχοθεραπείας, θα προκαλέσει έντονες συζητήσεις, καθώς η κοινωνία είναι εντελώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει αυτές τις αλλαγές. Εικάζω πως κάποιοι, κάνοντας χρήση των νέων εφαρμογών, θα λάβουν μια γρήγορη βοήθεια και θα προχωρήσουν παρακάτω. Άλλοι ίσως βρουν μια ευκαιρία να απορρίψουν εντελώς την ψυχοθεραπεία, κρίνοντάς την ως αναποτελεσματική. Και τέλος θα υπάρξουν και εκείνοι που ίσως πιστέψουν ότι αυτό είναι το μαγικό χάπι για τα ψυχικά τους προβλήματα.
Εσείς, τι γνώμη έχετε;
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*