PsychologyNow Team

Αντιμετωπίζοντας την αβεβαιότητα: Η σοφία των νόμων της ανθρώπινης φύσης

Αντιμετωπίζοντας την αβεβαιότητα: Η σοφία των νόμων της ανθρώπινης φύσης

PsychologyNow Team
γυναίκα αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα
Image credit: freepik/ freepik.com

Η ζωή μας είναι ένα ταξίδι γεμάτο αβεβαιότητα και απρόβλεπτες καμπές.


Αν και γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο, είναι εντυπωσιακό πώς αντιδρούμε στην αβεβαιότητα. Παρόλο που η αβεβαιότητα είναι αναπόφευκτη, οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αντιδρούν με άγχος και ανησυχία, αντί να το αποδεχτούν.

Πόσες φορές έχουμε βρεθεί να προσπαθούμε να τα βάλουμε όλα σε κουτάκια και να οργανώσουμε τη ζωή μας σε ένα πλαίσιο προβλέψιμων γεγονότων; Η προσπάθεια αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο άγχος όταν οι πράξεις μας δεν εκτελούνται όπως είχαμε σχεδιάσει.

Το παράδειγμα αυτό μπορεί να είναι εμφανές στον τομέα της δουλειάς. Ένας εργαζόμενος που αγωνίζεται να κρατήσει όλα τα νήματα της εργασίας του στα χέρια του, περιμένοντας ότι όλα θα πάνε σύμφωνα με το σχέδιό του, μπορεί να αισθανθεί απόγνωση και άγχος όταν αντιμετωπίζει απρόσμενα εμπόδια ή αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας του.

 

Το άγχος αυτό υπήρχε από πάντα;

Όταν ήμαστε παιδιά, το μυαλό μας ήταν εξαιρετικά ευέλικτο. Μαθαίναμε με έναν ρυθμό που υπερβαίνει κατά πολύ τις ικανότητές μας ως ενήλικες. Σταδιακά όμως, όσο μεγαλύτερες γίνονται οι αλλαγές στη ζωή μας τόσο δυσκολότερο μας είναι να τις αποδεχθούμε.

Η πηγή αυτού του άγχους και της ανησυχίας πηγάζει συχνά από τον φόβο του άγνωστου και της απώλειας ελέγχου. Οι άνθρωποι τείνουν να αντιδρούν αρνητικά στην αβεβαιότητα γιατί αισθάνονται αδύναμοι και ευάλωτοι αν δεν μπορούν να προβλέψουν ή να ελέγξουν το μέλλον.

Το άγχος αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά ακόμα και τις σχέσεις μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Όταν βρισκόμαστε υπό πίεση λόγω αβεβαιότητας και άγχους, τείνουμε να εκδηλώνουμε εκνευρισμό, εμπάθεια ή απομόνωση, αντί να αντιμετωπίζουμε με συμπόνια και κατανόηση τους ανθρώπους γύρω μας.

Μήπως το μυστικό της ευτυχίας κρύβεται στην ευελιξία;

Ο best seller συγγραφέας Robert Greene στο βιβλίο του Οι Νόμοι της Ανθρώπινης Φύσης, αντλώντας παραδείγματα από ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Περικλής, η βασίλισσα Ελισάβετ Α΄, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, μας δείχνει τον τρόπο να αποστασιοποιηθούμε από τα συναισθήματά μας, να αποκτήσουμε αυτοέλεγχο, ενσυναίσθηση και διορατικότητα, και να καταφέρουμε να διακρίνουμε τι κρύβεται πίσω από τις μάσκες των συνανθρώπων μας.

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι η ευτυχία μας κρύβεται στο να αποδεχτούμε ότι κανένας δεν είναι σαν εμάς. Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε εκ νέου την ανθρώπινη φύση, και ακόμα κι αν με έναν τρόπο τα καταφέρναμε, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο. Δεν χρειάζεται να τα πηγαίνουμε καλά με όλους. Ανακαλύπτοντας τις βαθύτερες ανάγκες και επιθυμίες μας και αναγνωρίζοντας την ανθρώπινη φύση σε εμάς και στους άλλους ανθρώπους, μπορούμε να δημιουργήσουμε αυθεντικές και ισορροπημένες σχέσεις.


Το βιβλίο Οι Νόμοι της Ανθρώπινης Φύσης προσφέρει μια πλήρη εικόνα του πεδίου της ανθρώπινης συμπεριφοράς, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να αντιληφθούμε και να επηρεάσουμε τον κόσμο γύρω μας. Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr.

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...