PsychologyNow Team

5 λόγοι που οι άνθρωποι αποφεύγουν να πάνε για ψυχοθεραπεία

5 λόγοι που οι άνθρωποι αποφεύγουν να πάνε για ψυχοθεραπεία

PsychologyNow Team
άτομο που αποφεύγει να πάει για ψυχοθεραπεία
Image credit: cottonbro / pexels.com

Γιατί άραγε αποφεύγουμε να πάμε για ψυχοθεραπεία;


Ένας στους 5 ενήλικες αντιμετωπίζει μια ψυχική ασθένεια, αλλά δεν αναζητούν όλοι επαγγελματική βοήθεια. Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 60% των ενηλίκων με ψυχική ασθένεια δε ζητά βοήθεια για τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η έλλειψη βοήθειας για τις ψυχικές ασθένειες μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαινομενικά ατελείωτο κατάλογο συνεπειών, όπως αυξημένη εξάρτηση από ουσίες, αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας, διαταραχές στην καθημερινή σας ζωή και πολλά άλλα.

Παρόλο που είναι επικίνδυνο να αποφεύγεται η λήψη επαγγελματικής βοήθειας, πολλοί ενήλικες εξακολουθούν να το κάνουν.

Ακολουθούν πέντε κοινές δικαιολογίες που χρησιμοποιούμε για να αποφύγουμε την ψυχοθεραπεία … και λόγοι για να τις ξεπεράσουμε.

Συνηθισμένες δικαιολογίες για την αποφυγή θεραπείας

#1: «Τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα όσο φαίνονται»

Ακόμα και αν αντιμετωπίζετε δύσκολα ζητήματα σχετικά με την ψυχική υγεία, είναι πολύ συνηθισμένο να λέτε στον εαυτό σας και στους άλλους ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα. Αυτή είναι μία δικαιολογία που χρησιμοποιείτε συχνά, όταν άλλα άτομα στη ζωή σας επισημαίνουν διαφορές στη συμπεριφορά σας ή παρατηρούν ότι περνάτε μια δύσκολη στιγμή.

Ακόμα και αν εμφανίζετε αξιοσημείωτες αλλαγές στη συμπεριφορά σας, λέγοντας ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα όσο φαίνονται, η παραπάνω φράση δεν παύει να αποτελεί μια δικαιολογία που επιδιώκει να μειώσει αυτές τις ανησυχίες. Αλλά αυτή η θέση υποδηλώνει μια αντίσταση στα ζητήματα ψυχικής υγείας, η οποία όχι μόνο δε σας δείχνει τις διεξόδους από αυτά τα ζητήματα, αλλά τους επιτρέπει να επιμένουν. Δε χρειάζεται να υποφέρετε μόνοι.

#2: «Η ψυχοθεραπεία είναι πάρα πολύ ακριβή»

Μια συνηθισμένη ανησυχία και δικαιολογία για την αποφυγή επαγγελματικής βοήθειας είναι το κόστος της θεραπείας. Ναι, η θεραπεία μπορεί να είναι ακριβή, αλλά όχι πάντα. Ορισμένοι ψυχοθεραπευτές παρέχουν ευελιξία στις τιμές, κάτι που σημαίνει ότι έχουν χώρο για ανθρώπους που χρειάζονται μειωμένες τιμές. Μπορεί, επίσης, να υπάρχουν οικονομικά και τοπικά προσιτές υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην περιοχή σας, που περιμένουν να τις ανακαλύψετε.


Διαβάστε σχετικά: Πότε ξέρω ότι χρειάζομαι Ψυχολόγο;


#3: «Δε χρειάζομαι θεραπεία»

Μερικές φορές βλέπουμε την επαγγελματική βοήθεια ως πολυτέλεια ή κάτι που πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από άτομα που υποφέρουν από φαινομενικά «χειρότερες» συνθήκες ψυχικής υγείας από ό,τι αντιμετωπίζουμε εμείς. Η αλήθεια είναι ότι, τα περισσότερα ζητήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες, δε θεωρούνται σοβαρά στην αρχή, αλλά αν αφεθούν χωρίς επίβλεψη μπορεί να γίνουν επικίνδυνα.

Για παράδειγμα, η ήπια κατάθλιψη ή το άγχος, τα οποία αφήνονται να επιδεινωθούν, μπορούν να εξελιχθούν σε μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τα συμπτώματά σας πριν σας κυριεύσουν ή γίνουν επικίνδυνα.

Είναι, επίσης, σημαντικό να σημειωθεί ότι το να ζείτε συνεχώς σε μια κατάσταση πίεσης, κατάθλιψης ή άγχους μπορεί πραγματικά να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην καθημερινή σας ζωή. Δε χρειάζεται να «πιάσετε πάτο» για να νιώσετε ότι αξίζετε προσοχή και φροντίδα. Είσαστε σημαντικοί, η ποιότητα ζωής σας είναι σημαντική και η επιδίωξη της ψυχικής σας υγείας είναι σημαντική, ανεξάρτητα με το κυλούν τα πράγματα.

Να θυμάστε ότι η εκμάθηση καλύτερων μηχανισμών διαχείρισης, υγιέστερων τρόπων αλληλεπίδρασης, μιας ισχυρής αυτο-εικόνας και της κατεύθυνσης στην προσωπική ανάπτυξη με την πάροδο του χρόνου, θα σας δημιουργήσουν θετικές συνέπειες που θα λειτουργήσουν ευεργετικά στην υγεία σας.

Μαθαίνοντας να διαχειρίζεστε καλύτερα τη σχέση σας, να αντικαθιστάτε την αρνητική εικόνα του εαυτού σας με μια θετική εικόνα ή να ανακάμπτετε από ένα παιδικό τραύμα, θα ανακαλύψετε ότι τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών είναι θησαυροί που θα έχετε μαζί σας καθημερινά για το υπόλοιπο της ζωής σας.

#4: «Δεν ξέρω από που να αρχίσω»

Αν δεν ξέρετε από που να αρχίσετε να ψάχνετε για επαγγελματική βοήθεια, υπάρχουν δύο κατάλληλα μέρη για να ξεκινήσετε. Αν έχετε κάποιον φίλο ή συγγενή που εμπιστεύεστε, μπορείτε να μιλήσετε μαζί τους και να σας υποδείξει κάποιον επαγγελματία τον οποίο γνωρίζει ή έχει δουλέψει μαζί του στο παρελθόν.

Επίσης, μπορείτε να αναζητήσετε Ψυχολόγο στον Επαγγελματικό Οδηγό Ειδικών Ψυχικής Υγείας του PsychologyNow.gr, ανάλογα με την ειδίκευση και τα κριτήρια που επιθυμείτε. Θυμηθείτε ότι ειδικοί για να παρέχουν ψυχοθεραπεία είναι οι Ψυχολόγοι, οι Ψυχίατροι και για συγκεκριμένα θέματα οι Κοινωνικοί Λειτουργοί που είναι εξειδικευμένοι σε μία ψυχοθεραπευτική προσέγγιση και πάντα ανάλογα με τις εξειδικεύσεις που έχουν.

#5: «Είμαι πολύ απασχολημένος»

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ζωή μπορεί να γίνει πολυάσχολη και μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχουμε χρόνο να διαθέσουμε. Αυτό μπορεί να μοιάζει πραγματικότητα, όταν εξετάζουμε κάτι για το οποίο δεν είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι. Αλλά αξίζει τον κόπο να βρείτε χρόνο για επαγγελματική βοήθεια.

Με την υποστήριξη ενός ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή, μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε την ψυχική σας ασθένεια, να επιδιώκετε την προσωπική σας ανάπτυξη με έναν τρόπο που θα σας ελευθερώνει, ώστε να είστε ο καλύτερός σας εαυτός και να αφήνετε πράγματα που δε σας εξυπηρετούν. Υπάρχει πάντα χρόνος για αυτό.

Ήρθε η ώρα να λάβετε επαγγελματική βοήθεια

Ανεξαρτήτως από την κατάστασή σας, αν παλεύετε με ψυχικά προβλήματα, θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.


Sof Andr
Απόδοση: Σοφία Ανδριανάκη – Μετάφραση και επιμέλεια ξενόγλωσσων άρθρων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...