PsychologyNow Team

Δεν ξεκινάω ψυχοθεραπεία γιατί φοβάμαι να συναντήσω τον εαυτό μου

Δεν ξεκινάω ψυχοθεραπεία γιατί φοβάμαι να συναντήσω τον εαυτό μου

PsychologyNow Team
γυναίκα δεν ξεκινάει ψυχοθεραπεία γιατί φοβάται να συναντήσει τον εαυτό της
Image credit: freepik/ freepik.com

Όταν δεν θέλετε να βρίσκεστε στην κατάσταση στην οποία βρίσκεστε, συγκεντρώνετε όλη σας την προσοχή στο να γαντζωθείτε σε οτιδήποτε άλλο σας επιτρέπει να συνεχίσετε να είστε αποσυνδεδεμένοι.


Η παραδοχή ότι χρειάζεστε βοήθεια δεν είναι ποτέ εύκολη. Στην πραγματικότητα, προτού το αποδεχθείτε, μπορεί να κουβαλάτε τα προβλήματα για πολύ καιρό μέσα σας. Ωστόσο, όταν τελικά συνειδητοποιείτε ότι δεν σας αρέσει αυτό το είδος της ζωής που ζείτε, σκέφτεστε να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία.

Όταν η κατάσταση που βιώνετε είναι δυσβάσταχτη και νιώθετε δυσαρεστημένοι, χαμένοι και αποπροσανατολισμένοι, χωρίς να ξέρετε προς τα πού να πάτε, η ψυχοθεραπεία είναι μια καλή επιλογή. Σας βοηθά να βρείτε τον εαυτό σας και να ανακαλύψετε την ταυτότητά σας.

Έχετε αποσυνδεθεί από τον εαυτό σας για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή τον προστατεύατε από κάτι. Αποφεύγατε μια κατάσταση, δεν θέλατε να την αντιμετωπίσετε και αποσπούσατε την προσοχή σας μετακινούμενοι από το ένα πράγμα στο άλλο.

Συμπεριφέρεστε σαν το είδος του ανθρώπου που, αφού τελειώσει μια σχέση, γαντζώνεται αμέσως σε μια άλλη. Είστε εκείνοι που δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους την ανάγκη να θρηνήσουν και να καταλάβουν τι σήμαινε η απώλειά τους. Στην πραγματικότητα, αποσυνδέεστε από τον πόνο και τη γνώση που θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκομίσετε από αυτή την κατάσταση.

Αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς σας οδηγεί στην απόρριψη της κατάστασης που απαιτεί τόσο το κλείσιμο όσο και την απαραίτητη ενδοσκόπηση, ώστε να μη συνεχίσετε να κάνετε τα ίδια λάθη. Στην πραγματικότητα, πρέπει να κάνετε μια σφαιρική αξιολόγηση των όσων συμβαίνουν στη ζωή σας. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία είναι δύσκολη και απαιτεί δύναμη.


Διαβάστε σχετικά: 5 λόγοι που οι άνθρωποι αποφεύγουν να πάνε για ψυχοθεραπεία


Χαμένοι μέσα στην καταιγίδα

Όταν δεν θέλετε να βρίσκεστε στην κατάσταση στην οποία βρίσκεστε, συγκεντρώνετε όλη σας την προσοχή στο να γαντζωθείτε σε οτιδήποτε άλλο σας επιτρέπει να συνεχίσετε να είστε αποσυνδεδεμένοι. Αυτό οφείλεται στο φόβο σας ότι πιστεύετε ότι δεν έχετε τα απαραίτητα εφόδια για να τα καταφέρετε. Επομένως, ως προστασία, αποφασίζετε να δραπετεύσετε και να το σκάσετε.

Αναπόφευκτα, καταλήγετε να χάνετε τον εαυτό σας, παρόλο που η απόδραση, σας ανακουφίζει προσωρινά. Με τον ίδιο τρόπο, έχετε χάσει την ευκαιρία να παρατηρήσετε τους φόβους σας, να γνωρίσετε τα όριά σας και να αποκτήσετε μεγαλύτερη γνώση του εαυτού σας. Τελικά, αυτό βάζει φρένο στην ωριμότητα και την προσωπική σας ανάπτυξη.

Αυτή η παροδική ανακούφιση έχει συγκεκριμένες συνέπειες και δεν μπορείτε να τη διατηρήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, μπορείτε να περάσετε μεγάλο χρονικό διάστημα πηγαίνοντας από το ένα πράγμα στο άλλο. Τελικά, έρχεστε αντιμέτωποι με ένα εμπόδιο και βλέπετε τον εαυτό σας εντελώς χαμένο χωρίς κανενός είδους βοήθεια που θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε μπροστά.

Για την ακρίβεια, απορρίπτετε τα είδη των πόρων που σας βοηθούν να προχωρήσετε μπροστά. Κατά συνέπεια, έχετε χάσει την ευκαιρία να μαθαίνετε μέσα από τα διαφορετικά είδη εμπειριών που σας προσφέρει η ζωή.

Η ψυχοθεραπεία σας βοηθά να βρείτε ξανά τον εαυτό σας

Ένας ψυχολόγος είναι αυτός στον οποίο πρέπει να απευθυνθείτε όταν διαπιστώνετε ότι σας λείπουν τα εφόδια για να αντέξετε αυτές τις εμπειρίες που βρίσκεστε να αντιμετωπίζετε επανειλημμένα. Αυτές που σας προκαλούν πόνο και δυσφορία και συνειδητοποιείτε ότι έχετε εισέλθει σε μια κατάσταση από την οποία δεν μπορείτε να βρείτε διέξοδο.

"Συνειδητοποιώ ότι αν ήμουν σταθερός, συνετός και στατικός θα ζούσα μέσα στο θάνατο. Επομένως, αποδέχομαι τη σύγχυση, την αβεβαιότητα, το φόβο και τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, γιατί αυτό είναι το τίμημα που είμαι διατεθειμένος να πληρώσω για μια ρευστή, μπερδεμένη και συναρπαστική ζωή".

-Carl Rogers-

Κάθε άτομο έχει τη δική του διαδικασία, με διαφορετικό χρόνο και ρυθμό. Ωστόσο, το σημαντικό είναι να ξεκινήσετε χτίζοντας αυτή τη διαδικασία και να την ακολουθήσετε μέχρι να βρείτε τον εαυτό σας. Θα μάθετε τι ήταν αυτό που δεν κάνατε εκείνη την περίοδο και θα βρείτε και θα αποκτήσετε τους τρόπους που θα σας δώσουν μεγαλύτερη δύναμη και ανθεκτικότητα. Αυτό θα σας σταματήσει από το να το σκάτε από την ίδια σας την εμπειρία.

Τότε, θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε και να συνειδητοποιείτε πόσο απαραίτητο είναι να βιώνετε αυτό που σας στεναχωρεί, σας αφήνει με κομμένη την ανάσα, σβήνει τη χαρά σας και σας γεμίζει πίκρα. Στην πραγματικότητα, πρέπει να το μασήσετε για να το χωνέψετε και να το αφομοιώσετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα προετοιμαστείτε για το τι σημαίνει να ζείτε.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...