Σωτηρία Κάκου

Πώς θα αναζητήσω τον καλύτερο θεραπευτή για το παιδί μου;

Πώς θα αναζητήσω τον καλύτερο θεραπευτή για το παιδί μου;

Σωτηρία Κάκου
μητέρα με το παιδί της αναζητά τον καλύτερο θεραπευτή
Image credit: Jon Flobrant / unsplash.com

Η σχολική χρονιά είναι έτοιμη να ξεκινήσει. Μια πρωτόγνωρη εμπειρία βρίσκεται στα σκαριά και αναμένει να την βιώσουμε, μικροί και μεγάλοι. Το πρώτο μέρος της χρονιάς που πέρασε μας βρήκε απροετοίμαστους και μας άγχωσε. Το δεύτερο είναι στο χέρι μας να το οργανώσουμε και να το καθοδηγήσουμε προς τα σωστά μονοπάτια.


Τα παιδιά είναι έτοιμα να μπουν στις σχολικές τάξεις, εκεί όπου ανήκουν. Είναι έτοιμα να ξαναδούν τους φίλους τους, τους δασκάλους τους και πάνω απ’ όλα είναι έτοιμα να ‘πάρουν’ νέα γνώση κάτω κι από τις πιο παράξενες συνθήκες.

Το να αναζητάτε μαζί τους την καινούργια σχολική τσάντα, τα νέα πολύχρωμα τετράδια κοκ σίγουρα δεν αποτελεί πηγή μεγάλου άγχους. Το να διαλέξετε όμως το επιτελείο που θα τους βοηθήσει, στην ομολογουμένως πιο παράξενη σχολική χρονιά που ξεκινά, σίγουρα είναι.

Δεν είναι λίγα τα παιδιά που εμφανίζουν δυσκολίες μέσα και έξω από το σχολικό πλαίσιο. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που αρχίζουν να ψάχνουν την λύση στο πρόβλημα αναζητώντας λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς κτλ. Ο Σεπτέμβρης μαζί με το σχολείο φέρνει κι όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών. Μια εξ’ αυτών αποτελούν οι θεραπείες που ενδεχομένως ένα παιδί παρακολουθεί.

Οι γονείς που γνωρίζουν από τις προηγούμενες χρονιές είναι ενήμεροι για το πως θα κινηθούν. Οι γονείς που μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες αντιλήφθηκαν τις δυσκολίες στα παιδάκια τους, που πρέπει να απευθυνθούν; Το άγχος είναι μεγάλο για την σωστή επιλογή θεραπευτή. Μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ δεν είναι αρκετή όταν δεν γνωρίζεις καλά- καλά τι ψάχνεις.

Το παρόν άρθρο είναι εδώ για να σας δώσει μια βάση στην έρευνα σας.

1. Περιοχή

Οι θεραπείες των παιδιών συνήθως κρατούν ένα 45λεπτο, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν περισσότερες από μια φορές την εβδομάδα. Η συνέπεια στις θεραπείες αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για το τελικό αποτέλεσμα.

Συνεπώς, είναι σημαντικό ο θεραπευτής που θα συνεργαστείτε να είναι στην γύρω περιοχή σας ώστε να μην υπάρχει δυσκολία στην μεταφορά του παιδιού προς το θεραπευτήριο ή να μπορεί να συνδυαστεί το απόγευμα με μια ακόμα δραστηριότητα. Αυτό θα είναι πολύ βοηθητικό τόσο για τα παιδιά να μην κουράζονται με τις μεγάλες αποστάσεις όσο και για εσάς τους γονείς που αγχώνεστε να τα προλάβετε όλα.

2. Εκπαίδευση Θεραπευτή

Ένα από τα βασικότερα κριτήρια επιλογής σας θα πρέπει να αποτελούν οι γνώσεις και η πρότερη εμπειρία του θεραπευτή που θα επιλέξετε. Μια καλή αρχή είναι η αναζήτηση αυτών, μέσω των Πανελλήνιων συλλόγων της κάθε ειδικότητας καθώς οι θεραπευτές που εντάσσονται στους συλλόγους διαθέτουν αναγνωρισμένα πτυχία.

Έπειτα, ανάλογα με τις δυσκολίες που εμφάνισε το παιδάκι σας μπορείτε να αναζητήσετε θεραπευτές που έχουν εμπειρία και περισσότερες ειδικεύσεις σε παιδιά με αντίστοιχες δυσκολίες. Να εμπιστεύεστε θεραπευτές που δεν παύουν ποτέ να εκπαιδεύονται και να ενημερώνονται για τα νέα μέσα και τις νέες μεθόδους.


Διαβάστε σχετικά: Πότε το παιδί μου χρειάζεται τη βοήθεια του ψυχολόγου;


3. Σχέση παιδιού- θεραπευτή

Ακόμα κι αν απέναντι μας έχουμε τον πιο αξιόλογο θεραπευτή με το πιο συνεργάσιμο και χαριτωμένο παιδί, υπάρχει η πιθανότητα να μην ταιριάξουν. Η άποψη του παιδιού σας στην συνεργασία του με τον θεραπευτή του αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στα δυο παραπάνω. Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι εύκολες και θέλουν τον χρόνο τους για να αποδώσουν. Ωστόσο, αν υπάρχει χημεία ανάμεσα σε παιδί και θεραπευτή είναι κάτι που θα φανεί γρήγορα.

4. Σχέση θεραπευτή- γονέα

Η συνεργασία του θεραπευτή με εσάς είναι απαραίτητη. Πολλές φορές εκτός από μια απλή ενημέρωση για την πορεία του παιδιού, οι θεραπευτές σας χρειάζονται μέσα στις θεραπευτικές αίθουσες για να σας εκπαιδεύσουν σε τεχνικές ή ακόμα και να σας δείξουν ορισμένες δραστηριότητες για το σπίτι. Η χημεία ανάμεσα σε εσάς και στον θεραπευτή θα πρέπει να είναι καλή. Ο τρόπος με τον οποίο θα σας μιλάει και θα σας ενημερώνει θα πρέπει να ταιριάζει στο δικό σας στιλ και να σας καλύπτει όλες τις απορίες.

5. Χώρος με πολλές ειδικότητες

Υπάρχουν φορές που ένα παιδί παρακολουθεί προγράμματα με περισσότερες από μια ειδικότητες. Θα ήταν πολύ πιο ‘σοφή’ η επιλογή ενός κέντρου που μπορεί να σας παρέχει όλες τις ειδικότητες. Θα σας γλυτώσει από χρόνο αλλά και θα βοηθήσει το παιδί σας ακόμα πιο πολύ. Η ομάδα που θα το παρακολουθεί θα έχει άμεση συνεργασία με αποτέλεσμα να είναι εγκαίρως ενήμερη για νέες πληροφορίες και ενδεχόμενες αλλαγές.

6. Χώρος διεξαγωγής θεραπειών

Μην διστάσετε να δείτε το χώρο διεξαγωγής των θεραπειών. Παρατηρήστε αν αποτελεί ένα ευχάριστο και καθαρό περιβάλλον για τα παιδιά σας. Στη παρούσα φάση, ζητήστε να ενημερωθείτε σχετικά με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας αλλά και την απολύμανση του χώρου. Είναι σημαντικό να βρίσκεται το παιδί σας σε ένα όμορφο και καθαρό περιβάλλον καθ’ όλη την διάρκεια των θεραπειών.

Φυσικά όλα τα παραπάνω κριτήρια ισχύουν και στην περίπτωση που δεν μείνατε ικανοποιημένοι με κάποιο θεραπευτή- κέντρο ή/ και σε περιπτώσεις που αναζητάτε θεραπευτή για ενήλικα άτομα.

Εφόσον επιλέξτε θεραπευτήριο- θεραπευτή δεν έχετε να κάνατε τίποτα περισσότερο από το να αφεθείτε στις οδηγίες του. Η εμπιστοσύνη σας είναι πολύ σημαντική για όλο το ταξίδι που ξεκινάει.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...