PsychologyNow Team

Σύνδεση μεταξύ της σχιζοφρένειας και των κυττάρων του ανοσοποιητικού

Σύνδεση μεταξύ της σχιζοφρένειας και των κυττάρων του ανοσοποιητικού

PsychologyNow Team
επιστήμονες σε εργαστήριο

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος συμβάλλουν στην εμφάνιση των συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας.


Μελετητές από το Ερευνητικό ινστιτούτο NeuRA της Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας έκαναν μία σπουδαία ανακάλυψη, η οποία ανοίγει νέους ορίζοντες για την έρευνα και τη θεραπεία της σχιζοφρένειας.

Σε μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για τη σχιζοφρένεια, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatryεντοπίστηκαν αυξημένες ποσότητες ανοσοκυττάρων σε ανθρώπους με σχιζοφρένεια, εύρημα που οδηγεί στη δημιουργία νέων θεραπειών. Οι τρέχουσες θεραπείες, αφορούν στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων και όχι στην καταπολέμηση της αιτίας που τη δημιουργεί. Ωστόσο, η φαρμακοθεραπεία δεν είναι πάντοτε ανακουφιστική, καθώς μπορεί να δημιουργήσει παρενέργειες.

Η Σάνον Γέικερτ, επικεφαλής για την έρευνα της σχιζοφρένειας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο NeuRA της Αυστραλίας, δηλώνει ότι αν και πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι τα ανοσοκύτταρα λειτουργούν ανεξάρτητα από την παθολογία του εγκεφάλου στις ψυχωσικές διαταραχές, ωστόσο στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε αποδείχθηκε ότι συνδέονται άμεσα.

Μέχρι τώρα οι έρευνες για τη σχιζοφρένεια επικεντρώνονταν στην υπόσταση τριών τύπων εγκεφαλικών κυττάρων: των νευρώνων, των γλοιακών κυττάρων, τα οποία λειτουργούν υποστηρικτικά για τους νευρώνες και των ενδοθηλιακών κυττάρων, τα οποία καλύπτουν τα αιμοφόρα αγγεία. Μέσω νέων μοριακών τεχνικών, η Σάνον Γέικερτ εντόπισε και το ρόλο μιας ακόμα κατηγορίας κυττάρων, των μακροφάγων, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των ανοσοκυττάρων, τα οποία παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα φλεγμονής σε ασθενείς με σχιζοφρένεια.

Αυτή η ανακάλυψη δείχνει ότι συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού στον εγκέφαλο ανθρώπων με σχιζοφρένεια βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τους νευρώνες, ώστε να είναι επιζήμια.

Κλείνοντας, η επικεφαλής της έρευνας προτείνει τη συνεργασία νευροεπιστημόνων και ανοσολόγων παγκοσμίως, ώστε να αναπτυχθούν θεραπείες που να στοχεύουν στην «αφύσικη» ανοσοποιητική παθολογία της σχιζοφρένειας.


glykeriaapos

Μελέτη: Helen Q. Cai et al. Increased macrophages and changed brain endothelial cell gene expression in the frontal cortex of people with schizophrenia displaying inflammation, Molecular Psychiatry (2018).
Απόδοση: Γλυκερία Αποστολοπούλου, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...