PsychologyNow Team

Η κατάθλιψη αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Η κατάθλιψη αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

PsychologyNow Team
γυναίκα βλέπει με διαφορετικό τρόπο τον κόσμο εξαιτίας της κατάθλιψης
Image credit: Soroush Karimi / unsplash.com

Οι ερευνητές βρήκαν μια παράξενη σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της οπτικής επεξεργασίας στον εγκέφαλο η οποία δίνει στους ειδικούς μια καλύτερη εικόνα για τους νευρικούς μηχανισμούς των ατόμων με σοβαρή καταθλιπτική διαταραχή.


Γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη συνδέεται με παραλλαγές στον τρόπο προγραμματισμού του εγκεφάλου μας. Μια έρευνα, όμως, δείχνει ότι άτομα που περνάνε ένα καταθλιπτικό επεισόδιο κυριολεκτικά βλέπουν τον κόσμο γύρω τους με διαφορετικό τρόπο.

Και η ομάδα πίσω από την έρευνα ελπίζει ότι η καλύτερη κατανόηση του τρόπου επεξεργασίας οπτικών πληροφοριών στον εγκέφαλο ατόμων με κατάθλιψη θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενημέρωση των θεραπευτικών μας προσεγγίσεων στο μέλλον.

Οι ερευνητές ήθελαν να αναλύσουν πώς ο εγκεφαλικός φλοιός – υπεύθυνος για τη λήψη μηνυμάτων από τις πέντε αισθήσεις – χειρίζεται μια οπτική ψευδαίσθηση, εξετάζοντας το σε 111 άτομα με σοβαρά καταθλιπτικά επεισόδια και 29 άτομα χωρίς επεισόδια.

KatathlipsiBlepoymeKosmo e

Το κόλπο, που βλέπετε παραπάνω, τοποθετεί κομμάτια ίδιας φωτεινότητας και αντίθεσης σε διαφορετικό φόντο. Συνήθως, οι παραλλαγές στο περιβάλλον των τμημάτων, φτάνουν για να ξεγελάσουν τον εγκέφαλο και να πιστέψει ότι τα κεντρικά τμήματα είναι διαφορετικά.

Η έκπληξη ήταν ότι οι καταθλιπτικοί ασθενείς αντιλαμβάνονταν την αντίθεση στις εικόνες διαφορετικά από τα άτομα χωρίς κατάθλιψη, είπε ο Viljami Salmela από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία.

Οι εγκέφαλοι των ατόμων με κατάθλιψη ήταν πιο πιθανό να εξαπατηθούν από το τμήμα της αντίθεσης στην ψευδαίσθησης, ενώ υπήρχε μικρή διαφορά ανάμεσα στις ομάδες, όταν επρόκειτο για το κομμάτι της φωτεινότητας στο κόλπο.


Διαβάστε σχετικά: Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό κάποιου που παλεύει με την κατάθλιψη;


Μπορεί να ακτινοβολείται ένα ασθενέστερο σήμα αντίθεσης από τον αμφιβληστροειδή στον φλοιό σε άτομα με κατάθλιψη, αν και θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα, ώστε να διερευνηθεί τι συμβαίνει. Υπάρχει πιθανότητα να προκαλούνται αλλαγές στις πληροφορίες που στέλνονται πίσω από τα μάτια, ή στον τρόπο επεξεργασίας τους στον εγκέφαλο, ή και τα δύο.

Αυτό που καθιστά την οπτική ψευδαίσθηση τόσο καλό τεστ, είναι ότι προκαλεί τα μάτια και τον εγκέφαλο να κατανοήσουν αυτό που βλέπουν, και να εξισορροπήσουν τη φωτεινότητα και την αντίθεση. Θα μπορούσε, επίσης, να φανερώνει ότι το τεστ αντίθεσης περιλαμβάνει περιστροφή, ενώ η φωτεινότητα όχι.

Επειδή η καταστολή της αντίθεσης εξαρτάται από τον προσανατολισμό και βασίζεται στη φλοιώδη επεξεργασία, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα άτομα που βιώνουν ένα σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο έχουν φυσιολογική αμφιβληστροειδή επεξεργασία, αλλά τροποποιημένη ομαλοποίηση της αντίθεσης στη φλοιώδης περιοχή, γράφουν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους.

Επιπλέον, η καταστολή της αντίθεσης μειώθηκε ομοίως σε ασθενείς με μονοπολική κατάθλιψη (MDD – μείζονος καταθλιπτική διαταραχή), διπολική διαταραχή και μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητές βρίσκουν μια παράξενη σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της οπτικής επεξεργασίας στον εγκέφαλο, αν και δίνει στους ειδικούς μια καλύτερη εικόνα για τους νευρικούς μηχανισμούς των ατόμων με σοβαρή καταθλιπτική διαταραχή.

Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην έρευνα: η ομάδα χρησιμοποίησε αναφορές από τους συμμετέχοντες, αντί σαρώσεις εγκεφάλων, για να αξιολογήσουν αυτά που έβλεπαν. Μπορεί, επίσης, η φαρμακευτική αγωγή της κατάθλιψης να επηρεάζει μερικές από τις αλλαγές στην οπτική επεξεργασία.

Ωστόσο, παρόμοια αποτελέσματα έχουν βρεθεί με άτομα με σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή, υποδηλώνοντας ότι αυτό το είδος αλλαγής, στον τρόπο αντίληψης του εξωτερικού κόσμου από τα μάτια και τον εγκέφαλο, θα μπορούσε να είναι κοινή σε πολλές ψυχικές διαταραχές.

Θα ήταν ωφέλιμο να αξιολογήσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω τη χρησιμότητα των τεστ αντίληψης, καθώς και τις ερευνητικές μεθόδους και τους πιθανούς τρόπους εντοπισμού διαταραχών στην επεξεργασία πληροφοριών σε ασθενείς, δήλωσε ο Salmela.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychiatry and Neuroscience.


Sof Andr
Έρευνα: Reduced visual contrast suppression during major depressive episodes

Απόδοση: Ανδριανάκη Σοφία – Επιμέλεια και μετάφραση ξενόγλωσσων άρθρων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...