PsychologyNow Team

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: Διώξτε το δαίμονα της τελειότητας

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: Διώξτε το δαίμονα της τελειότητας

PsychologyNow Team
γράμματα της αγγλικής αλφάβητου καρφιτσωμένα σε μπλε πίνακα σχηματίζουν το OCD την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή τον δαίμονα της τελειότητας

Η τελειότητα ή αλλιώς στους ειδικούς πιο γνωστή ως τελειοθηρία, αποτελεί την πεμπτουσία της σύγχρονης κοινωνίας και ταυτόχρονα μία από τις πιο ψυχοφθόρες καταστάσεις για τον άνθρωπο.


Με αυτή την ηχηρή και ταυτόχρονα εύστοχη προτροπή ο καθηγητής Quentin Debray στο πρόλογο του διαχρονικού βιβλίου «Mανίες Φοβίες και Έμμονες Ιδέες», του Dr. Franck Lamagnere αναδεικνύει την παθολογική διάσταση που μπορεί να έχει η αναζήτηση της τελειότητας. Η τελειότητα ή αλλιώς στους ειδικούς πιο γνωστή ως τελειοθηρία, αποτελεί την πεμπτουσία της σύγχρονης κοινωνίας και ταυτόχρονα μία από τις πιο ψυχοφθόρες καταστάσεις για τον άνθρωπο. Να ‘μαστε λοιπόν στην εποχή της Ιδεοληψίας και του Ψυχαναγκασμού!

Οι ιδεοληψίες, αυτές οι έμμονες ιδέες που παρεισφρύουνστη σκέψη του ατόμου χωρίς να το θέλει ή από την άλλη αξιολογώντας τες ως απολύτως αναγκαίες, δεν οφείλουν την ύπαρξή τους απλά στη βιολογική προδιάθεση, την τύχη ή αμειγώς την προσωπικότητα των ανθρώπων.

Η βιοψυχοκοινωνική εξήγηση της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής πέραν της βιολογικής της βάσης ως εξίσου σημαντικούς παράγοντες αναδεικνύει τον ψυχολογικό και τον κοινωνικό. Ως εκ τούτου πόσο κομβικά μπορεί να είναι για έναν άνθρωπο τα ερεθίσματα της οικογένειας και της κοινωνίας στην οποία ανήκει;


Διαβάστε σχετικά: Ο φόβος της απώλειας ελέγχου και ο ρόλος του στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή


Ερέθισμα πρώτο: ΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ:

«Δεν πρέπει να κάνεις λάθος»

«Αν είσαι έξυπνος θα πετύχεις στη ζωή σου»

«Πρέπει να είσαι αδύνατη για να αρέσεις στους άντρες»

Αν κάποιες φορές θεωρητικά αυτά τα πρέπει δεν τα ασπαζόμαστε, πώς αυτή μας η πεποίθηση μετουσιώνεται αλήθεια σε πράξη; Πως αντιμετωπίζει κανείς για παράδειγμα την επιλογή ενος παιδιού να ασχολήθεί με ένα επάγγελμα που μπορεί να μην χαρακτηρίζεται από αίγλη ή υψηλές οικονομικές απολαβές;

Ερέθισμα δεύτερο: Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

«Πήρες όλα τα πράγματά σου, σίγουρα δεν ξέχασες κάτι; Ξανακοίταξέ τα»

«Πρέπει να φυλάγεσαι, ο κόσμος είναι επικίνδυνος»

«Να με πάρεις τηλέφωνο αμέσως μόλις φτάσεις»


Διαβάστε σχετικά: Οι άνθρωποι με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή επεξεργάζονται διαφορετικά τα συναισθήματα


Ερέθισμα τρίτο: ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

«Δεν πρέπει να ζηλεύεις» «Δεν πρέπει να αγχώνεσαι»

Η αναγνώριση των συναισθημάτων και κατ΄επέκταση η αποδοχή τους καθώς και η σύνδεσή τους με τα εξωτερικά ερεθίσματα της ζωής, αποτελεί μια διαδικασία συνήθως άγνωστη για την πλειονότητα των ανθρώπων. Η όχι μόνο αναπόφευκτη αλλά και υγιής ύπαρξή αυτών των συναιθημάτων καθώς και η ταυτόχρονη εξωτερική (και εσωτερική πια) ενοχοποίηση τους, οδηγούν σε συγκρούσεις και ανάπτυξη αντισταθμιστικών συμπεριφορών ώστε το άτομο να αντέξει.

Έτσι, αν διακινδύνευε κανείς να μεταφέρει  σύντομα σε αυτό το άρθρο μια τόσο περίπλοκη κατάσταση όπως αυτή την οποία πραγματευόμαστε, θα συνόψιζε στη φράση: μέσω της ύπαρξης ψυχοπιεστικών κανόνων-πεποιθήσεων και της ελλειπούς ενσυναίσθησης διαμορφώνεται ένα ψυχοκοινωνικό υπόβαθρο φανερά επιρρεπές πια σε ιδεοληψίες και για τα αντέξει κανείς αυτές της έμμονες και βασανιστικές ιδέες θα πρέπει να τις αποφορτίσει μέσω μικρών ή μεγαλύτερων τελετουργιών ή αλλιώς γνωστών ως ψυχαναγκασμών.

Στην εποχή λοιπόν της τελειότητας και του ψυχαναγκασμού, μπορεί κανείς να αμφισβητήσει, να επεξεργαστεί, να αναρωτηθεί και εν τέλει να αντιπαραθέσει απέναντι στην τελειότητα την έννοια της ισορροπίας και εμείς ειμαστε εδώ ώστε να φωτίσουμε τις πτυχές αυτής της δύσκολης αλλά και ταυτόχρονα λυτρωτικής διαδρομής.


Συγγραφέας: Εργαστήρι Αυτογνωσίας και Μάθησης, «Το Δέντρο της Θεραπείας»

Ναϊάδων 49 & Aγίου Αλεξάνδρου,
Π.Φάληρο
t: 21 1183 3390
690 8495 200
e: ergastiri.therapytree@gmail.com

www.therapytree.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...