psychologist-banner-2
thumb

Σχετίζεται η ΔΕΠ-Υ και ο αυτισμός με χημικές ουσίες;

Νέα έρευνα δείχνει την ισχυρή αιτιακή σχέση της ΔΕΠ-Υ, του αυτισμού και άλλων ψυχικών διαταραχών στα παιδιά, με διάφορες χημικές ουσίες, μεταξύ αυτών τα φυτοφάρμακα και το φθόριο.


Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «The Lancet», ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard (HSPH) και τη Σχολή Ιατρικής του Icahn στη Νέα Υόρκη, έχουν ενοχοποιήσει έξι νέα χημικά τα οποία πιστεύουν ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών σε παιδιά, όπως η ΔΕΠΥ και ο αυτισμός.

Έπειτα από τη μελέτη που πραγματοποίησαν οι συγγραφείς το 2006, στην οποία η ομάδα ταυτοποίησε πέντε «αναπτυξιακά νευροτοξικά», η τωρινή μελέτη τους συμπεριλαμβάνει πλέον το μαγγάνιο, το φθορίδιο, το χλωρπύριφο (που απαντάται σε φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα και το DDT (παρασιτοκτόνα), το τετραχλωροαιθυλένιο (διαλύτης) και τους πολυβρωμιούχους διφαινυλαιθέρες (επιβραδυντικά φλόγας). Αυτές οι βιομηχανικές χημικές ουσίες, υποστηρίζουν οι ερευνητές, δεν αποτελούν μόνο απειλές για τις μητέρες και τα αγέννητα παιδιά τους, αλλά είναι σε θέση να προκαλέσουν σοβαρή νευρολογική βλάβη με τη μορφή καταστροφικών εγκεφαλικών διαταραχών.

banner1

Το πρόβλημα, όπως το συνειδητοποιεί ο συν-συγγραφέας και επικεφαλής καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στο Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, Philippe Grandjean, είναι διττό: να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αποφεύγουν επικίνδυνα περιβάλλοντα και να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να διεξάγουν ελέγχους στα προϊόντα τους.

«Τα βιολογικά τρόφιμα είναι φυσικά χρήσιμα και όσοι αγοράζουν θαλασσινά θα πρέπει να προτιμούν τη γαρίδα, το σολομό και άλλα είδη που βρίσκονται χαμηλά στην τροφική αλυσίδα», δήλωσε ο Grandjean. «Όμως πολλές ουσίες εμφανίζονται εκεί όπου ο καταναλωτής δεν έχει τρόπο να τις γνωρίζει ή να τις ανιχνεύει. Αυτό απαιτεί μια συστηματική προσέγγιση και τη λήψη πρωτοβουλιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Οι ερευνητές βρήκαν ορισμένα χημικά που συνδέονται άμεσα με συγκεκριμένες ψυχικές διαταραχές. Το μαγγάνιο, αν και χρειάζεται σε πολλές ενζυματικές αντιδράσεις στο σώμα, μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε υπερβολική συγκέντρωση σε ορισμένα σκονισμένα περιβάλλοντα και να οδηγήσει σε μειωμένη πνευματική λειτουργία και σε μειωμένες κινητικές δεξιότητες. Υποστηρίζοντας τα ευρήματα μιας μελέτης του 2003, διαπιστώθηκε ότι οι διαλύτες έχουν ισχυρούς δεσμούς με την επιθετική συμπεριφορά και την υπερκινητικότητα στα παιδιά. Και ορισμένα είδη φυτοφαρμάκων έδειξαν συσχέτιση με τις γνωστικές καθυστερήσεις.

chemical

Καθώς οι συγγραφείς, δεν αναφέρονται διεξοδικά στους συγκεκριμένους μηχανισμούς μετάδοσης, καταδεικνύουν ρητά τη χημική φύση αυτών των διαταραχών. Ο αυτισμός και ειδικότερα η ΔΕΠ-Υ, συχνά θεωρούνται ως υπερδιαγνώσεις, ειδικά καθώς περισσότερα παιδιά με συμπεριφορικές προκλήσεις φαίνεται να «ξεπερνούν» τη διάγνωσή τους. Για τον Grandjean, η κοινωνική συνιστώσα των ψυχικών διαταραχών έχει τουλάχιστον ένα σίγουρο επακόλουθο.

«Οι κοινωνικοί παράγοντες ενοχοποιούνται ότι προκαλούν δυσλειτουργία στα παιδιά, αλλά η έρευνα σχετικά με την έκθεση στο μόλυβδο δείχνει το αντίθετο», εξήγησε. «Ορισμένες από τις συμπεριφορικές ανωμαλίες και τα σχολικά προβλήματα, είναι πιο πιθανό να οφείλονται στο μόλυβδο, συμπεριλαμβανομένου εκείνου του μέρους, που έχει αποδοθεί σε κοινωνικούς παράγοντες».

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες, καθώς το έμβρυο βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο. Όταν μια μητέρα εισπνέει μικρές ποσότητες μολύβδου, το χημικό συγκεντρώνεται στην κυκλοφορία του αίματος και τελικά κατευθύνεται προς τον πλακούντα, όπου συσσωρεύεται στα αναπτυσσόμενα οστά και στον εγκέφαλο του εμβρύου. Οι Grandjean και Landrigan πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα μόνο χημικό προϊόν από τα πολλά άλλα που υπάρχουν στον κόσμο και εκτίθενται απροστάτευτα στους καταναλωτές σε τακτική βάση. Μαζί, τα χημικά συμβάλλουν σε αυτό που ονομάζει η ομάδα, «μια σιωπηλή πανδημία».

«Το πρόβλημα είναι διεθνούς εμβέλειας και ως εκ τούτου η λύση πρέπει να είναι και διεθνής», δήλωσε ο Grandjean σε ένα δελτίο τύπου. «Έχουμε έτοιμες μεθόδους δοκιμής των βιομηχανικών χημικών ουσιών για να διαπιστωθούν οι επιβλαβείς επιδράσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών και ήρθε τώρα ο καιρός να κάνουμε αυτόν τον έλεγχο υποχρεωτικό».


Πηγή: medicaldaily.com

Έρευνα: Τhe Lancet

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια