PsychologyNow Team

Eπιστήμονες ανακάλυψαν τη νευρική σύνδεση μεταξύ του πρώιμου τραύματος και της Διαταραχής Επεισοδιακής Υπερφαγίας

Eπιστήμονες ανακάλυψαν τη νευρική σύνδεση μεταξύ του πρώιμου τραύματος και της Διαταραχής Επεισοδιακής Υπερφαγίας

PsychologyNow Team
γυναίκα με πρώιμο τραύμα πάσχει απο Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας
Image credit: freepik/ freepik.com

Το πρώιμο τραύμα μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλο και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης Διαταραχής Επεισοδιακής Υπερφαγίας στη μετέπειτα ζωή μας.


Σχεδόν το 3% των Αμερικανών εμφανίζει Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας κάποια περίοδο της ζωής τους, ενώ περισσότεροι από 8 στους 10 εξ’ αυτών, έχουν βιώσει παιδική κακοποίηση, παραμέληση ή κάποιο άλλο τραύμα.

Ερευνητές από το Πολυτεχνικό ινστιτούτο και πολιτειακό πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια βρήκαν πώς το πρώιμο τραύμα μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλο και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης Διαταραχής Επεισοδιακής Υπερφαγίας στην ενήλικη ζωή.

Η έρευνα με επικεφαλής την ερευνήτρια Σόρα Σιν, ανακάλυψε πώς μια οδός στον εγκέφαλο η οποία συνήθως παρέχει σήματα για να σταματήσει η κατανάλωση τροφής, μπορεί να υποστεί αλλαγές εξαιτίας κάποιου τραύματος της πρώιμης ζωής.

Η ανακάλυψη αυτή, η οποία προέκυψε από μελέτες σε ποντίκια, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience και προσθέτει νέα στοιχεία για την εμφάνιση συμπεριφορών όπως η Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας και η παχυσαρκία.

Θέλαμε να μάθουμε τον μηχανισμό που διέπει τον τρόπο με τον οποίο το τραύμα της πρώιμης ζωής προκαλεί αυτές τις διατροφικές διαταραχές, δηλώνουν οι ερευνητές. Αυτό που βρήκαμε είναι ένα συγκεκριμένο εγκεφαλικό κύκλωμα που είναι ευάλωτο στο στρες, προκαλώντας του δυσλειτουργία.

Το εύρημα αυτό αφορά ένα σύνολο ευρύτερων ερωτημάτων υγείας, ως προς τον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται η πορεία της υγείας με βάση ορισμένες πρώιμες εμπειρίες, λένε οι ερευνητές.

Γνωρίζουμε ολοένα και περισσότερο ότι οι πρώιμες εμπειρίες και εκθέσεις, από εκείνες που βιώνει το έμβρυο στη μήτρα μέσω των μελλοντικών γονέων του μέχρι εκείνες που βιώνει το παιδί κατά τη διάρκεια της μεταγεννητικής ζωής του, μπορεί να έχουν δραματικές επιπτώσεις στην πορεία της υγείας μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Η τελευταία έρευνα αποσαφηνίζει αυτή τη διαδικασία. Όπως όλες οι καινοτόμες έρευνες, η μελέτη εγείρει επίσης πρόσθετα σημαντικά ερωτήματα, όπως το αν και πώς μπορούν να αλλάξουν αυτές οι επιδράσεις. Η έρευνα αυτή μπορεί να ενθαρρύνει τη διεξαγωγή και άλλων παρόμοιων ερευνών, δεδομένου ότι έχει εντοπιστεί ένα νευρωνικό υπόστρωμα και ένας μηχανισμός.


Διαβάστε σχετικά: Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας: Όταν το φαγητό γίνεται καταφύγιο του πληγωμένου μας εγωϊσμού


Τα συμπτώματα που δημιουργεί το στρες μπορούν να επηρεάσουν το σώμα, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας. Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, το στρες στα ποντίκια που αποχωρίστηκαν από τους συντρόφους τους προκάλεσε αλλαγές στη δια βίου διατροφική συμπεριφορά τους.

Η Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατανάλωσης τροφής, σε ρυθμούς γρηγορότερους από το κανονικό, υπερβαίνοντας το αίσθημα πληρότητας και ενισχύοντας τα συναισθήματα δυσφορίας και απώλειας ελέγχου, σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών.

Για να εξακριβώσουν τη σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης διαταραχής και του τραύματος της πρώιμης ζωής, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση μιας ορμόνης στον εγκέφαλο που ονομάζεται λεπτίνη. Η λεπτίνη είναι γνωστό ότι καταστέλλει την όρεξη και την αύξηση του σωματικού βάρους, σηματοδοτώντας στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα να σταματήσει να τρώει.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι στα ποντίκια που βίωσαν στρες στην πρώιμη ζωή τους και παρουσίασαν συμπεριφορά παρόμοια με την υπερφαγία, η λεπτίνη ήταν λιγότερο αποτελεσματική σε ένα τμήμα του υποθαλάμου του εγκεφάλου, όπου ρυθμίζονται πολλές συμπεριφορές. Χωρίς αυτά τα σήματα από τον εγκέφαλο, η υπερφαγία συνεχιζόταν.

Ψάχνοντας βαθύτερα, οι ερευνητές εντόπισαν νευρώνες σε ένα άλλο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται περιυδραγωγός φαιά ουσία (κοιλιακού και έξω πυρήνα) οι οποίοι ανταποκρίνονται στα σήματα που δέχονται από τη λεπτίνη και τον υποθάλαμο, ρυθμίζοντας έτσι την υπερφαγία.

Γνωρίζοντας ποιους υποδοχείς στον εγκέφαλο πρέπει να στοχεύσουμε, μπορούμε να παρέχουμε τις γνώσεις και τα θεμέλια για την ανάπτυξη στρατηγικών για τη θεραπεία της διαταραχής, αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι δυνατότητες των νέων ευρημάτων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Η μελέτη αυτή δημιουργεί σημαντικές ελπίδες για την πρόοδο της νευροεπιστήμης στη Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας. Η προηγμένη απεικόνιση και τα εγκεφαλικά κυκλώματα μπορεί να επιτρέψουν στους ειδικούς να βρουν παράγοντες κινδύνου και αιτίες. Η μελέτη του ρόλου των τραυματικών και πρώιμων εμπειριών της ζωής που αποτυπώνονται σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου, μπορεί να μας βοηθήσει να τελειοποιήσουμε τις προσπάθειες έγκαιρης παρέμβασης για την πρόληψη της Διαταραχής Επεισοδιακής Υπερφαγίας, συνοψίζουν οι ερευνητές.


Έρευνα: Sora Shin, Early adversity promotes binge-like eating habits by remodeling a leptin-responsive lateral hypothalamus–brainstem pathway, Nature Neuroscience (2022). DOI: 10.1038/s41593-022-01208-0.

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...