thumb

Γιατί πρέπει να αποδεχθούμε περισσότερο τη σχιζοφρένεια;

Ένας άνθρωπος με σχιζοφρένεια ανοίγει την ψυχή του και σας καλεί να μπείτε να γνωρίσετε τον κόσμο του.


Έχω διαγνωστεί με σχιζοφρένεια.

Τέσσερις φορές στη ζωή μου έχω καταρρεύσει ψυχολογικά. Οι τρεις από αυτές ήταν τόσο σοβαρές, που έπρεπε να νοσηλευτώ. Ωστόσο, για 12 χρόνια ανάμεσα στην τρίτη και την τέταρτη κατάρρευση μου, ήμουν σε μεγάλο βαθμό πνευματικά, ψυχικά υγιής και λειτουργικός, εργαζόμουν και είχα καλές σχέσεις.

banner1

Ορισμένες από τις παρανοήσεις για τους ανθρώπους με διάγνωση σχιζοφρένειας, είναι ότι είμαστε επικίνδυνοι ή απρόβλεπτοι. Στο χώρο εργασίας δε φανέρωνα τη διάγνωσή μου καθώς φοβόμουν τις διακρίσεις. Ήθελα απλώς οι συνάδελφοί μου να με βλέπουν ως ένα “φυσιολογικό” ανθρώπινο ον.

Θεωρώ δύσκολο να μιλήσω για τη σχιζοφρένεια. Δεν αναφέρομαι συχνά σε αυτή λόγω του στίγματος, το οποίο αισθάνομαι ότι υφίσταται πολύ έντονα. Παρά την πρόοδο των τελευταίων χρόνων, πιστεύω ότι έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας.

Η σχιζοφρένεια είναι κάτι περίπλοκο. Κάποιοι το βλέπουν ως ένα σύνδρομο ή μια ομαδοποίηση ψυχικών ασθενειών. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι εμπλέκονται γενετικοί παράγοντες, ενώ άλλοι λένε ότι μπορεί να οφείλεται σε κάποιο τραύμα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του ατόμου.

Η ψυχολογική κατάσταση μου μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα χωρίς να το προσέξω και να με αποσταθεροποιήσει, επομένως πρέπει να είμαι πάντα προετοιμασμένος. Για να το διαχειριστώ αυτό, με βοηθούν πολύ οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας, διότι είμαι σε θέση να παρατηρώ τις σκέψεις μου.

Στο παρελθόν, η διάγνωσή μου με έκανε να αισθάνομαι άχρηστος. Έχασα την εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και βρέθηκα παγιδευμένος σε διλήμματα. Έλαβα όμως το σωστό συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και θεραπείας, έτσι ώστε να διεκδικήσω πίσω την εμπιστοσύνη για τον εαυτό μου. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθώ να είμαι απρόθυμος να συζητήσω για την ψυχική υγεία, από φόβο να μην εκθέσω τον εαυτό μου. Και σίγουρα δε θα αποκάλυπτα σε κάποιον ότι έχω σχιζοφρένεια, μέχρι να χτίσω μια σχέση μαζί του σε στέρεες βάσεις.


Διαβάστε σχετικά: Η γέννηση της σχιζοφρένειας στην οικογένεια: όταν τα αντιφατικά μηνύματα βλάπτουν


Επιπλέον, τα πομπώδη άρθρα στα ΜΜΕ σχετικά με τη σχιζοφρένεια δε βοηθούν καθόλου την κατάσταση. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι με σχιζοφρένεια αποσύρονται όταν δεν είναι καλά, φοβούνται να βγουν έξω και δεν επικοινωνούν με τους άλλους. Καμία σχέση δηλαδή με το λυσσαλέο, τρελό και εκτός ελέγχου άτομο που έχουν κατά νου οι περισσότεροι άνθρωποι που δε γνωρίζουν για τη σχιζοφρένεια. Επίσης, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυτοκτονίας όσον αφορά τα άτομα με αυτή τη διάγνωση.

Εγώ, πάλι, δεν υπάγομαι στο στερεότυπο. Φροντίζω τον εαυτό μου, μαγειρεύω και καθαρίζω. Εργάζομαι με μερική απασχόληση και προσφέρω εθελοντικά τις υπηρεσίες μου, κάτι που μου δίνει μεγάλη ψυχική πληρότητα και επιπλέον εκτιμούν πολύ τη συμβολή μου.

Έχω ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης, διαβάζω πολύ, παρακολουθώ ταινίες και μου αρέσει να αθλούμαι, καθώς η άσκηση βελτιώνει τη χημεία του εγκεφάλου και την ψυχική διάθεση.

Παλαιότερα, είχα εργαστεί σε ανώτερη θέση, ταξίδευα διεθνώς και διαχειριζόμουν ακόμη και εξαψήφιους προϋπολογισμούς. Έχω κάνει σοβαρές σχέσεις, η μεγαλύτερη ήταν πέντε χρόνια. Αν και μου πήρε λίγο χρόνο για να μοιραστώ τη διάγνωσή μου, σε όλες τις σχέσεις μου εισέπραξα κατανόηση και υποστήριξη. Αν και δεν ένιωθα καλά στο παρελθόν, ζούσα τη ζωή στο μέγιστο.

Ελπίζω λοιπόν ότι η ιστορία μου να συμβάλλει στην εξάλειψη του στίγματος και στην αποδοχή της σχιζοφρένειας. Ελπίζω οι άνθρωποι να μπορέσουν να καταλάβουν ότι όλοι έχουμε ψυχικές δυσκολίες σε διάφορες στιγμές της ζωής μας και ότι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας είναι ακριβώς όπως όλοι οι άλλοι. Δεν είμαστε περίεργοι ή παράξενοι ή μια παρείσακτη ομάδα, αλλά άτομα που χρειάζονται μόνο κάποια παραπάνω κατανόηση και υποστήριξη.

Έχω πολλά να περιμένω και πιστεύω ότι το μέλλον θα είναι φωτεινό. Είμαι χαρούμενος, ήρεμος και αισιόδοξος. Μακάρι να συνεχιστεί έτσι.

**Θέλετε να μοιραστείτε και εσείς τη δική σας κατάθεση ψυχής για την ψυχική ασθένεια και να καταπολεμήσετε το στίγμα; Στείλτε το άρθρο σας στο articles@psychologynow.gr!


Kat Kakou
Απόδοση: Κατερίνα Κακουλάκη – Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια