Νέα έρευνα δείχνει ότι οι εγκέφαλοι των εφήβων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας ενδέχεται να έχουν διαφορετικές συνδέσεις από τους εγκεφάλους των υγιών συνομηλίκων τους.
Η συνεργατική αυτή έρευνα με επικεφαλής τον Άντονι Σίνκχαλ, καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, συμπεριέλαβε εφήβους ηλικίας 14 έως 17 ετών, οι οποίοι είχαν ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους και της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
Η ομάδα εφήβων υπεβλήθη σε μαγνητικές τομογραφίες (MRI) με σκοπό να εξεταστεί η λευκή ουσία των εγκεφάλων τους, οι οποίες συγκρίθηκαν με τις μαγνητικές τομογραφίες μίας δεύτερης ομάδας εφήβων ίδιου ηλικιακού εύρους, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ξεκάθαρες διαφορές ως προς τη σύνδεση των νευρικών οδών μεταξύ των υγιών εφήβων και εκείνων που αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχικής υγείας, ως απόρροια του γνωστικού ελέγχου.
Διαβάστε σχετικά: Οι έφηβοι είναι καταθλιπτικοί ή απλά έχουν κακή διάθεση;
Εντοπίσαμε οδούς οι οποίες ήταν δομικά λιγότερο αποτελεσματικές σε ασθενείς σε σύγκριση με αυτές των υγιειών ομάδων ελέγχου, εξηγεί ο Σίνκχαλ. Επιπρόσθετα, αυτές οι παρατηρήσεις συσχετίστηκαν με τα αποτελέσματα των τεστ ελέγχου της προσοχής. Με άλλα λόγια, η μειωμένη νευρωνική αποδοτικότητα στις βασικές οδούς συσχετίστηκε με μια συνολική μειωμένη τάση για εστίαση της προσοχής.
Η συγκεκριμένη μελέτη είναι μια από τις πρώτες που παρουσιάζουν τέτοιου είδους αποτελέσματα με εφήβους, δείχνοντας συσχέτιση με προηγούμενες μελέτες που είχαν διεξαχθεί με ενήλικες συμμετέχοντες.
Δεν μπορούμε να μιλάμε με γενικεύσεις όταν αναφερόμαστε σε διαφορές μεταξύ των ανθρώπινων εγκεφάλων, δηλώνει ο Σίνκχαλ. Δεν είναι τόσο απλό. Ωστόσο χρειάζεται όντως να ξεκινήσουμε από κάπου και αυτό είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης.
Μελέτη: Differences in attentional control and white matter microstructure in adolescents with attentional, affective, and behavioral disorders
Απόδοση: Ελένη Χριστοδουλάκη, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr