PsychologyNow Team

Πανελλήνιες 2023: Γιατί οι νέοι προτιμούν τις σπουδές στην ψυχολογία; Η επαγγελματική αποκατάσταση και το νέο τμήμα στη Θράκη

Πανελλήνιες 2023: Γιατί οι νέοι προτιμούν τις σπουδές στην ψυχολογία; Η επαγγελματική αποκατάσταση και το νέο τμήμα στη Θράκη

PsychologyNow Team

Με ένα ακόμη τμήμα ενισχύονται οι σπουδές ψυχολογίας στην Ελλάδα, το οποίο θα λειτουργήσει στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης. Στη χώρα μας υπάρχουν έξι (6) Τμήματα Ψυχολογίας τα οποία εντάσσονται αποκλειστικά στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο. Συγκεκριμένα τα τμήματα αυτά λειτουργούν, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (Ε.Κ.Π.Α), στο Πάντειο, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Α.Π.Θ.), στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα.


Οι λεπτομέρειες για το νέο τμήμα

Το νέο τμήμα όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου θα «πάρει» τους πρώτους φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 και θα έχει έδρα το Διδυμότειχο. Αποστολή του Τμήματος Ψυχολογίας είναι η άρτια θεωρητική κατάρτιση των φοιτητών στους σημαντικότερους κλάδους της Ψυχολογίας, η εξοικείωσή τους με τις βασικές αρχές και μεθόδους της ψυχολογικής έρευνας, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους για την κατανόηση και ερμηνεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, καθώς και η ανάπτυξη και προώθηση της επιστήμης της Ψυχολογίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το Τμήμα Ψυχολογίας δύναται να οργανώνει προγράμματα σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου. Ο πρώτος κύκλος σπουδών διαρθρώνεται σε οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Στο Τμήμα Ψυχολογίας συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.). Έως την πλήρωση των θέσεων του πρώτου εδαφίου, οι εκπαιδευτικές ανάγκες του Τμήματος Ψυχολογίας καλύπτονται από μέλη Δ.Ε.Π., Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού άλλων Τμημάτων του Δ.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με το επιστημονικό πεδίο του Τμήματος.

Οι σπουδές ψυχολογίας στα Ελληνικά ΑΕΙ

Μια από τις πιο ελκυστικές επιλογές σπουδών αποτελεί η Ψυχολογία για τη νέα γενιά γι΄αυτό και οι σχολές αυτές βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των υποψηφίων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου. Στα 6 τμήματα των ΑΕΙ, οι φοιτητές αποκτούν μια ευρεία βάση γνώσεων, τόσο θεωρητικών όσο και εφαρμοσμένων, στο αντικείμενο της Ψυχολογίας. Με αυτή θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο, προκειμένου να ακολουθήσουν οποιαδήποτε επαγγελματική διαδρομή επιθυμούν σε έναν από τους πολλούς τομείς εξειδίκευσης της επιστήμης της Ψυχολογίας σήμερα. Οι απόφοιτοι των τμημάτων αποκτούν με το πτυχίο τους άμεσα άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν μπορεί ο απόφοιτος μιας άλλης σχολής να αποκτήσει το επαγγελματικό δικαίωμα του ψυχολόγου, ακόμη και αν πραγματοποιήσει μεταπτυχιακή εξειδίκευση σε κάποιο τομέα της Ψυχολογίας. Η Ψυχολογία είναι ο επιστημονικός κλάδος που μελετά τον ανθρώπινο νου. Πιο συγκεκριμένα μελετά τις ψυχικές διαδικασίες, την προσωπικότητα και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Στόχος της είναι από τη μια η κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και του τρόπου με τον οποίο ο καθένας από μας σκέφτεται, συμπεριφέρεται και αλληλεπιδρά και από την άλλη η βαθύτερη κατανόηση του κόσμου και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της σύγχρονης εποχής.

Επαγγελματική σταδιοδρομία

Οι απόφοιτοι αποκτώντας συγκεκριμένη εξειδίκευση μπορούν να απορροφηθούν σε πολλούς κλάδους όπως η Κλινική Ψυχολογία και Ψυχολογία της Υγείας, η Γνωστική, η Εξελικτική, η Κοινωνική, η Οργανωτική, η Ψυχολογία Προσωπικότητας και η Σχολική. Έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν από τη μια ως ελεύθεροι επαγγελματίες με δικό τους γραφείο παροχής ψυχολογικών συμβουλών και από την άλλη εξαιτίας του ευρύ πεδίου δράσης τους να εργαστούν σε νοσοκομεία, σε θεραπευτήρια, σε κέντρα ψυχικής υγείας, σε φυλακές, σε οίκους φροντίδας ηλικιωμένων, σε δομές κοινωνικής μέριμνας, σε κέντρα απεξάρτησης κ.λπ. Επιπρόσθετα με κατάλληλο συνδυασμό σπουδών μπορούν να προχωρήσουν επαγγελματικά και σε άλλους τομείς όπως το Marketing, ο Αθλητισμός και οι Νευροεπιστήμες. Επίσης με την Σχολική ψυχολογία αλλά και τη Νευροψυχολογία. Από τις πλέον διαδεδομένες ειδικότητες της επιστήμης της Ψυχολογίας (στην Ελλάδα) είναι οι Κλινικοί ψυχολόγοι, οι Συμβουλευτικοί Ψυχολόγοι, οι Σχολικοί ψυχολόγοι, οι Εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι, οι Ψυχολόγοι Υγείας, οι Αθλητικοί ψυχολόγοι, οι οποίοι εργάζονται για την παροχή βοήθειας σε αθλητές ώστε να διατηρούν τη στοχοπροσήλωση και την ανθεκτικότητά τους στη διάρκεια αγώνων. Οι Κοινωνικοί ψυχολόγοι, οι Αναπτυξιακοί ψυχολόγοι, οι Γνωστικοί ψυχολόγοι και οι Νευροψυχολόγοι.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.ethnos.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...