PsychologyNow Team

Στη Νορβηγία ανοίγει το πρώτο παγκοσμίως ψυχιατρικό νοσοκομείο που δεν επιτρέπει καθόλου φάρμακα

Στη Νορβηγία ανοίγει το πρώτο παγκοσμίως ψυχιατρικό νοσοκομείο που δεν επιτρέπει καθόλου φάρμακα

PsychologyNow Team
σπίτια στη Νορβηγία και θάλασσα στο βάθος

Αν δούμε τη δυτική ιατρική θα διαπιστώσουμε ότι σχεδόν για κάθε ασθένεια -είτε αυτή είναι σωματική είτε είναι ψυχική- συνταγογραφεί αμέσως φάρμακα.


Όταν ένας άνθρωπος υποφέρει από κατάθλιψη, όταν κάποιος άλλος υποφέρει από κάποια αγχώδη διαταραχή, οι γιατροί συνιστούν σχεδόν πάντα τη λήψη φαρμάκων. Στη Νορβηγία θέλουν τώρα να φέρουν επανάσταση στο μοντέλο αυτό. Εκεί θα ανοίξει το πρώτο ψυχιατρικό νοσοκομείο στο οποίο η θεραπεία θα γίνεται χωρίς φάρμακα.

Όλα ξεκινούν από τη σκανδιναβική κωμόπολη Asgard, στην οποία ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο κάνει πρωτοποριακή δουλειά στη θεραπεία χωρίς φάρμακα. Το νοσοκομείο βρίσκεται στο Tromso, 350 χλμ βορειότερα του αρκτικού πολικού κύκλου και δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από τα δυτικά κέντρα της ψυχιατρικής.

Σε αυτήν την απομακρυσμένη περιοχή, στο νοσοκομείο που ήταν κλειστό αλλά πρόσφατα ανακαινίστηκε και ξανάνοιξε, μπορείς να διαβάσεις μια επιγραφή στην πόρτα που λέει: "Θεραπεία χωρίς φάρμακα". Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το νορβηγικό Υπουργείο Υγείας σε 4 περιφερειακά Κέντρα Υγείας.

Η θεραπεία συνίσταται στο να καλωσορίζουν τους ασθενείς σε ένα δωμάτιο με 6 κρεβάτια. Κάθε κρεβάτι προορίζεται για έναν ασθενή που υποφέρει από βαριές ψυχικές διαταραχές. Ο στόχος είναι να προσφέρουν στους ασθενείς μια δυνατότητα. Μια εναλλακτική που δεν προβλέπει αναγκαστικά τη χρήση ψυχοφαρμάκων και που θα τους βοηθήσει να διακόψουν σταδιακά τα φάρμακα που μέχρι τώρα έπαιρναν.

Οι ειδικοί προσπαθούν να επενδύσουν στη σωματική δραστηριότητα, στην καλλιτεχνική ενασχόληση και κυρίως στον διάλογο και στην επανένταξη στην καθημερινή ζωή. Αυτά είναι τα συστατικά του εβδομαδιαίου προγράμματος μιας ψυχιατρικής θεραπευτικής προσέγγισης για την οποία ελπίζουμε ότι θα διαδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παρακολουθήστε την εισήγηση του Υπουργείου Υγείας της Νορβηγίας αναφορικά στη δημιουργία θεραπευτικών δομών και προσεγγίσεων χωρίς τη χρήση φαρμάκων στις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε όλη τη Νορβηγία.


Πηγές: systimiki.gr -    madinamerica.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...