banner2
banner2
thumb

Στη Νορβηγία ανοίγει το πρώτο παγκοσμίως ψυχιατρικό νοσοκομείο που δεν επιτρέπει καθόλου φάρμακα

Αν δούμε τη δυτική ιατρική θα διαπιστώσουμε ότι σχεδόν για κάθε ασθένεια -είτε αυτή είναι σωματική είτε είναι ψυχική- συνταγογραφεί αμέσως φάρμακα.


Όταν ένας άνθρωπος υποφέρει από κατάθλιψη, όταν κάποιος άλλος υποφέρει από κάποια αγχώδη διαταραχή, οι γιατροί συνιστούν σχεδόν πάντα τη λήψη φαρμάκων. Στη Νορβηγία θέλουν τώρα να φέρουν επανάσταση στο μοντέλο αυτό. Εκεί θα ανοίξει το πρώτο ψυχιατρικό νοσοκομείο στο οποίο η θεραπεία θα γίνεται χωρίς φάρμακα.

Όλα ξεκινούν από τη σκανδιναβική κωμόπολη Asgard, στην οποία ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο κάνει πρωτοποριακή δουλειά στη θεραπεία χωρίς φάρμακα. Το νοσοκομείο βρίσκεται στο Tromso, 350 χλμ βορειότερα του αρκτικού πολικού κύκλου και δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από τα δυτικά κέντρα της ψυχιατρικής.

Σε αυτήν την απομακρυσμένη περιοχή, στο νοσοκομείο που ήταν κλειστό αλλά πρόσφατα ανακαινίστηκε και ξανάνοιξε, μπορείς να διαβάσεις μια επιγραφή στην πόρτα που λέει: “Θεραπεία χωρίς φάρμακα”. Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το νορβηγικό Υπουργείο Υγείας σε 4 περιφερειακά Κέντρα Υγείας.

Η θεραπεία συνίσταται στο να καλωσορίζουν τους ασθενείς σε ένα δωμάτιο με 6 κρεβάτια. Κάθε κρεβάτι προορίζεται για έναν ασθενή που υποφέρει από βαριές ψυχικές διαταραχές. Ο στόχος είναι να προσφέρουν στους ασθενείς μια δυνατότητα. Μια εναλλακτική που δεν προβλέπει αναγκαστικά τη χρήση ψυχοφαρμάκων και που θα τους βοηθήσει να διακόψουν σταδιακά τα φάρμακα που μέχρι τώρα έπαιρναν.

Οι ειδικοί προσπαθούν να επενδύσουν στη σωματική δραστηριότητα, στην καλλιτεχνική ενασχόληση και κυρίως στον διάλογο και στην επανένταξη στην καθημερινή ζωή. Αυτά είναι τα συστατικά του εβδομαδιαίου προγράμματος μιας ψυχιατρικής θεραπευτικής προσέγγισης για την οποία ελπίζουμε ότι θα διαδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παρακολουθήστε την εισήγηση του Υπουργείου Υγείας της Νορβηγίας αναφορικά στη δημιουργία θεραπευτικών δομών και προσεγγίσεων χωρίς τη χρήση φαρμάκων στις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε όλη τη Νορβηγία.

{youtube}v=Vu8i0SeHqjQ{/youtube}


Πηγές: systimiki.gr –    madinamerica.com

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
14 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Ανώνυμος
5 μήνες πριν

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΏ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΔΟΣΕΤΕ ΤΑ ΣΤΗΧΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΟ ΗΜΕΗΛ ΜΟΥpaschalisfosteris@gmail.com

Ανώνυμος
1 χρόνο πριν

Σας παρακαλώ στηλε το τηλ η κάποιο εμειλ του νοσοκομείου στη Νορβηγία το χρειάζομαι άμεσα 6934655084

Ανώνυμος
1 χρόνο πριν

μπράβο

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

Εδώ μην περιμένετε να εφαρμοστεί είμαστε σε χώρα τριτοκοσμική και με κυβερνήσεις τύπου μπανανία Λατινική Αμερική και πιο κατω

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

Υπάρχουν ψυχικές διαταραχές που δεν θεραπεύονται χωρίς φάρμακα
Είμαι διπολική και χωρίς τη θεραπεία μου
Ειλικρινά δεν μπορώ να σταθώ σ ένα σημείο και πολλά αλλα

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

Η Νορβηγία,και η κάθε χώρα που θέλει να λέγεται ανεπτυγμένη χώρα,τους πολίτες της,τους έχει οικογένεια της,όχι παραπεταμενους.

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

http://www.primaltherapy.com….ας διαβασουν καποιοι γιατι η πραγματικη θεραπεια δεν αρνειται το φαρμακο αλλα το ποτε και γιατι πρεπει να χρησιμοποιειται οσο για την πραγματικη θεραπεια νευρωσεων κτλ η πρωτογενης εκπαιδευση ειναι μονοδρομος

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

Παρακαλώ μπορώ να έχω τηλέφωνο η email του νοσοκομείου στη Νορβηγία η κάποιου άλλου στον κόσμο που εφαρμόζεται αυτή η θεραπευτική μέθοδος..;;
Έχω επείγον πρόβλημα.. παρακαλώ απαντήστε μου όσο το δυνατόν πιο σύντομα.. ευχαριστώ πολύ..

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

Προσέξτε κάτι. Αυτό γίνεται στη Νορβηγία. Δηλ. στην χώρα με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ προσωπικού υγείας και κατανάλωση φαρμάκων. Όχι μόνο στα ψυχιατρικά νοσήματα, αλλά και στα αμιγώς “οργανικά”. Δηλ. όσο περισσότερους επαγγελματίες υγείας βάζεις στο σύστημα υγείας, τόσο περισσότερο μειώνεις την φαρμακευτική δαπάνη και το αντίθετο. Άρα στην Ελλάδα πως να γίνει αυτό με πολιτικούς που πραγματικά μισούν να ενισχύουν με ανθρώπινο δυναμικό τις υπηρεσίες, αλλά αντιθέτως υπεραγαπούν τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ανώνυμος
3 χρόνια πριν

Παρακαλώ μπορώ να έχω τηλέφωνο η email του νοσοκομείου στη Νορβηγία η κάποιου άλλου στον κόσμο που εφαρμόζεται αυτή η θεραπευτική μέθοδος..;;
Έχω επείγον πρόβλημα.. παρακαλώ απαντήστε μου όσο το δυνατόν πιο σύντομα.. ευχαριστώ πολύ..

Ανώνυμος
3 χρόνια πριν

Παρακαλώ θα μπορούσα να έχω τηλ. email η άλλους τρόπους επικοινωνίας με το νοσοκομείο αυτό..; Η που αλλού στο κόσμο εφαρμόζεται αυτή η θεραπευτική μέθοδος..; Έχω επείγον πρόβλημα .
Ευχαριστώ πολύ..

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Μπα.Τι θα απογίνουν οι φαρμακοβιομηχανίες? Που αλλού θα επενδύσουν τώρα? Τι θα σκαρφίστουν να καλήψουν τα κέρδη τους? Μπράβο όμως Νορβηγία. Πρωτοποριακή .Επενδύει στουΠολίτες της.

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Μπράβο στην Κρατική Πρωτοβουλία !Aντε και στην Ελλάδα προσεχώς

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Μακάρι να γίνει γρήγορα κι εδώ !
Έχουν θησαυρίσει οι ψυχίατροι!