PsychologyNow Team

Βιογραφία: Albert Ellis, ο Ψυχολόγος της Λογικοθυμικής Συμπεριφορικής Θεραπείας

Βιογραφία: Albert Ellis, ο Ψυχολόγος της Λογικοθυμικής Συμπεριφορικής Θεραπείας

PsychologyNow Team
ο Albert Ellis

Ο Albert Ellis ήταν ένας Αμερικανός ψυχολόγος γνωστός για την προσφορά της Λογικοθυμικής Συμπεριφορικής Θεραπείας (REBT).


Αναγνωρίστηκε ως ένας από τους σπουδαιότερους ψυχολόγους, που επηρέασε την κοινωνία μέσω της δουλειάς του. Διακρίθηκε για πρωτοποριακές και ριζοσπαστικές θεωρίες στην ιστορία της σύγχρονης ψυχολογίας. Η ενδελεχής εργασία του στον τομέα της Κλινικής Ψυχολογίας, της Ψυχοθεραπείας και της Φιλοσοφίας είναι παγκοσμίου φήμης και αναγνωρισιμότητας.

Γεννημένος στο Πίτσμπουργκ και μεγαλωμένος στην Νέα Υόρκη, δεν είχε μια παιδική ηλικία στρωμένη με ροδοπέταλα, αλλά κατάφερε να επιβιώσει με έξυπνο τρόπο. Όταν ήταν παιδί διαπίστωσε, ότι η μητέρα του είχε διπολική διαταραχή, αλλά αντί να αναστατωθεί σχετικά με αυτό το ζήτημα, προσπάθησε να σταθεί ως ενήλικος αδελφός στον μικρότερο αδερφό και τις αδερφές του.

Η μητέρα του και ο πατέρας του είχαν μια ανεύθυνη στάση απέναντι σε αυτόν και τα αδέρφια του, κάτι που τον έκανε να σταθεί στα πόδια του σε πολύ νεαρή ηλικία μαθαίνοντας να μετατρέπει τα εμπόδια και τις αποτυχίες σε ευκαιρίες και επιτυχίες σε μια πολύ τρυφερή ακόμα ηλικία. Ήθελε να γίνει συγγραφέας, αλλά έγινε ένας καλός σύμβουλος για τους φίλους του αφού μέσω της γνώσης που είχε αποκτήσει με το πέρασμα του χρόνου κατάφερνε να επιλύει τα προβλήματά τους.

Απέκτησε την πανεπιστημιακή του εκπαίδευση από το Δημοτικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το 1943 και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Κλινική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου πραγματοποίησε και την εκπαίδευσή του ως ψυχαναλυτής. Το ενδιαφέρον του για την κλινική ψυχολογία αυξήθηκε με τον καιρό συνειδητοποιώντας επίσης, την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Η θεωρία του για τη Λογικοθυμική Συμπεριφορική Θεραπεία βασίζεται στο μοντέλο ABC: Α για το γεγονός ενεργοποίησης, Β για τις πεποιθήσεις και Cγια τις συνέπειες. Αυτή η θεωρία λειτουργεί ενεργοποιώντας επώδυνες εμπειρίες ή προβλήματα του παρελθόντος ή του παρόντος.

Αυτοί είναι οι λόγοι πίσω από την δυσαρέσκεια, την δυστυχία και τις πεποιθήσεις, που έχουν ή δεν έχουν υπόσταση στην πραγματικότητα αλλά έχουν γίνει μέρος του μυαλού, δημιουργώντας δυστυχία, καταστάσεις κατάθλιψης και υπερβολικό θυμό, τα οποία προκύπτουν από τις πεποιθήσεις και την ανάκληση γεγονότων του παρελθόντος.

Σύμφωνα με την θεωρία του, πρότεινε ότι η μακροχρόνια δυστυχία, που προκλήθηκε εξαιτίας δυσάρεστων γεγονότων στο παρελθόν, μπορεί να θεραπευτεί καθιστώντας το δυστυχισμένο ή καταθλιπτικό άτομο ικανό να συνειδητοποιήσει, ότι είχε και επιτυχίες και επιτεύγματα και ότι η ζωή του δεν είναι μια πλήρης αποτυχία.

Ο Albert Ellis εμπνεύστηκε από το έργο γνωστών ακαδημαϊκών εκείνης της εποχής συμπεριλαμβανομένων των Adler, Horney, Fromm και Harry Sullivan, οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καριέρα του Ellis ως ψυχολόγος. Το έργο που πραγματοποίησε μαζί με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία είναι αξιοσημείωτο και επαναστατικό για τον τομέα της σεξολογίας, το οποίο και άνοιξε το δρόμο για την αμερικανική σεξουαλική επανάσταση.

Δημιούργησε γνωστικές συμπεριφορικές θεραπείες, οι οποίες αποδείχθηκαν επιστημονικά. Η Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία διαμόρφωσε την σύγχρονη ψυχοθεραπεία σε πολλές χώρες,γεγονός που τον βοήθησε να κερδίσει φήμη και αναγνωρισιμότητα.

Ο Ellis έχει γνωρίσει διεθνή φήμη καθ’ όλη την επαγγελματική του ζωή. Διαθέτει μία μεγάλη συλλογή δημοσιευμένων έργων και βιβλίων. Του έχει απονεμηθεί ο τίτλος Ανθρωπιστής της Χρονιάς από την Αμερικανική Ανθρωπιστική Ένωση, ως αναγνώριση για τις ενδελεχείς μελέτες του πάνω στη φροντίδα του ανθρώπινου νου και την απελευθέρωσή του από κάθε είδος δυστυχίας, που επηρεάζει την συναισθηματική του ευεξία.


ViolGeorg

 

Απόδοση: Γεωργιάννα Βιολάτου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...