PsychologyNow Team

Γιατί υπερ-μοιραζόμαστε πληροφορίες μας στο διαδίκτυο; 5 συμβουλές ειδικών για την αποφυγή «σκανδάλων»

Γιατί υπερ-μοιραζόμαστε πληροφορίες μας στο διαδίκτυο; 5 συμβουλές ειδικών για την αποφυγή «σκανδάλων»

PsychologyNow Team
γυναίκα υπερ-μοιράζεται πληροφορίες της στο διαδίκτυο
Image credit: Andrea Piacquadio / pexels.com

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιπλέκουν ολοένα και περισσότερο τα όρια μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής μας ζωής, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να δημοσιεύσουμε ευαίσθητες πληροφορίες που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις όχι μόνο στη λίστα των «φίλων» μας.


Η Φινλανδή πρωθυπουργός Sanna Marin πρόσφατα βίωσε μια δυσάρεστη εμπειρία. Ένα βίντεο που την έδειχνε να χορεύει και να πίνει με φίλους της, το οποίο αναρτήθηκε αρχικά σε ιδιωτικό λογαριασμό στο Instagram, διέρρευσε στον Τύπο. Η Marin αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, και μάλιστα προσφέρθηκε να υποβληθεί σε τεστ για ναρκωτικά, αφού πρώτα υπέστη παγκόσμια θύελλα αντιδράσεων από τα μέσα ενημέρωσης.

Επίσης, υπάρχουν και άλλα είδη υπερ-μοιράσματος που μπορούν να έχουν άσχημες συνέπειες. Το 2020, η αστυνομία της Αυστραλίας μοιράστηκε φωτογραφίες του συλληφθέντος πρώην ποδοσφαιριστή Dani Laidley σε μια ιδιωτική ομάδα WhatsApp, και στη συνέχεια οι φωτογραφίες αυτές δημοσιοποιήθηκαν. Δεκατρείς αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή μετατέθηκαν, ενώ κάποιοι αντιμετώπισαν ακόμη και κατηγορίες για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πολλοί εργοδότες εισάγουν πολιτικές για τη μείωση αυτού του κινδύνου. Η έρευνα αυτή δείχνει τι είναι αυτό που ωθεί το υπερ-μοίρασμα, ενώ προσφέρει και κάποιες συμβουλές για να αποφύγετε τυχόν σκάνδαλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι προσωπικοί και επαγγελματικοί κίνδυνοι του υπερ-μοιράσματος

Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές προτιμήσεις όσον αφορά τα όρια μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής. Ορισμένοι προτιμούν να διατηρούν τις εργασιακές τους σχέσεις τυπικές, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν τους συναδέλφους τους ως φίλους.

Ωστόσο, ακόμη και αν επιλέξουμε να διατηρήσουμε αυστηρά όρια μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής μας ζωής, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι κάποιες προσωπικές στιγμές μας αποκαλύπτονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από άλλους.

Σύμφωνα με έρευνες, πάνω από το 50% των ανθρώπων, αισθανόμαστε άγχος για την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους μας που μοιράζονται πληροφορίες, φωτογραφίες ή βίντεο που δεν θέλουμε να δημοσιοποιηθούν. Ωστόσο, πολλοί από εμάς αποκαλύπτουμε, επίσης, υπερβολικές λεπτομέρειες για τη δική μας ζωή (υπερ-μοιραζόμαστε) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το μετανιώνουμε αργότερα.

Πέρα από το ενδεχόμενο να βρεθείτε σε δύσκολη θέση, το ανεξέλεγκτο υπερ-μοίρασμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες και για την επαγγελματική σας ζωή. Πολλοί εργοδότες χρησιμοποιούν ενεργά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αξιολόγηση υποψηφίων, ενώ κάποιοι εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω αναρτήσεων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα συναισθήματα καθοδηγούν το υπερ-μοίρασμα

Γιατί πολλοί από εμάς είμαστε επιρρεπείς στο να υπερ-μοιραζόμαστε; Η έρευνα δείχνει ότι τα συναισθήματα παίζουν βασικό ρόλο. Όταν νιώθουμε έντονα συναισθήματα, συχνά χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνήσουμε και να λάβουμε υποστήριξη από φίλους, οικογένεια και συναδέλφους. Μπορεί να μοιραζόμαστε καλά νέα όταν νιώθουμε χαρούμενοι ή ενθουσιασμένοι, όμως ο θυμός και η απογοήτευση μπορεί να μας οδηγήσουν ακόμη και να ξεσπάσουμε δημόσια για τους εργοδότες μας.

Όταν είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι, μπορεί να μην είμαστε σε θέση να διαχωρίσουμε τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, υποτιμώντας τις συνέπειες των αναρτήσεων μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί γρήγορα να γίνουν ακόμη και viral.

Ακολουθούν πέντε απλές συμβουλές αποφυγής υπερ-μοιράσματος που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός σκανδάλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

1. Θέστε σαφή όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής

Να έχετε σαφή όρια μεταξύ της κοινωνικής και της επαγγελματικής σας ζωής. Θέστε κανόνες και αποδεκτές συμπεριφορές για την προστασία αυτών των ορίων. Μιλήστε στους φίλους, τους συναδέλφους και την οικογένειά σας για το τι αναμένετε από αυτούς. Αν κάποιος ξεπεράσει τα όριά σας, εκφράστε τις ανησυχίες σας.

Αναθεωρείστε τη σχέση σας με άτομα που δε σέβονται τα όριά σας. Μπορείτε επίσης να τηρήσετε όρια, διατηρώντας ξεχωριστούς επαγγελματικούς και κοινωνικούς λογαριασμούς σε διαφορετικές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποιώντας στον επαγγελματικό σας λογαριασμό μόνο πράγματα που σχετίζονται με την εργασία σας.

2. Να σέβεστε τα όρια των άλλων

Να γνωρίζετε και να σέβεστε τα όρια των άλλων. Μην κοινοποιείτε φωτογραφίες ή βίντεο άλλων χωρίς την άδειά τους. Αν κάποιος δεν επιθυμεί φωτογραφηθεί, να καταγραφεί σε βίντεο ή να τον κάνετε “tag”, σεβαστείτε την επιθυμία του. Φερθείτε τους φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον ίδιο τρόπο που θα θέλατε να σας αντιμετωπίζουν και αυτοί.

3. «Κλειδώστε» τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις απορρήτου για να ελέγχετε ποιος μπορεί να δει το προφίλ σας και τις αναρτήσεις σας. Οι περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν λειτουργίες που βοηθούν τους χρήστες να προστατεύσουν την ιδιωτική τους ζωή στο διαδίκτυο. Το "εργαλείο ελέγχου απορρήτου" του Facebook, για παράδειγμα, σάς επιτρέπει να βλέπετε τι μοιράζεστε και με ποιους. Σκεφτείτε, επίσης, ποιες πληροφορίες μοιράζεστε στο προφίλ σας. Εάν δεν θέλετε το προσωπικό σας προφίλ να συσχετιστεί με τον εργοδότη σας, τότε μην αναφέρετε τον εργοδότη σας στην ενότητα «εργασία» του προφίλ σας.


Διαβάστε σχετικά: Γιατί είμαστε τόσο εθισμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;


4. Μοιραστείτε συνειδητά ώστε να αποφύγετε τυχόν λάθη

Μην χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν αισθάνεστε συναισθηματικά φορτισμένοι. Ειδικά, αν αισθάνεστε έντονα συναισθήματα, όπως πόνο, θυμό ή ενθουσιασμό, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να επεξεργαστεί τα συναισθήματά σας πριν από την κάθε ανάρτηση.

Αναρωτηθείτε επίσης: Πόσοι άνθρωποι θα δουν αυτή την ανάρτηση; Θα πληγωθεί κανείς; Θα ωφεληθεί κανείς; Θα αισθανόμουν άνετα αν το έβλεπαν οι συνάδελφοι ή οι προϊστάμενοί μου; Υποθέστε ότι αυτό που μοιράζεστε μπορεί να το δουν οι φίλοι, οι εχθροί, οι συνάδελφοι, το αφεντικό σας και άλλοι 5.000 άνθρωποι. Μην προχωρήσετε σε ανάρτηση αν δεν θέλετε να δει κανένας από τους παραπάνω αυτό που σκέφτεστε.

5. Αν υπερ-μοιράζεστε, προσπαθήστε να αφαιρείτε το ανεπιθύμητο περιεχόμενο

Το υπερ-μοίρασμα και η τυχαία ανάρτηση δεν είναι ασυνήθιστα φαινόμενα. Αν έχετε δημοσιεύσει ανεπιθύμητο περιεχόμενο, αφαιρέστε το αμέσως.

Αν ανησυχείτε για προσωπικές πληροφορίες σας στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης κάποιου άλλου, εκφράστε τις ανησυχίες σας και ζητήστε από το άτομο που τις δημοσίευσε να τις αφαιρέσει. Εάν η πληροφορία έχει διαδοθεί μέσω πολλαπλών πηγών, είναι λίγο δύσκολο, αλλά αξίζει να προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε με τον ιστότοπο ή την υπηρεσία που φιλοξενεί την πληροφορία ή τη φωτογραφίας σας για να αφαιρέσει το περιεχόμενο. Εάν χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια για την αφαίρεση διαδικτυακού περιεχομένου, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μια υπηρεσία αφαίρεσης περιεχομένου.

Η ανάρτηση μένει για πάντα

Να γνωρίζετε ότι τίποτα από όσα μοιραζόμαστε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν παραμένει ιδιωτικό. Ακόμη και τα ιδιωτικά μηνύματα μπορούν εύκολα να προωθηθούν, να ληφθούν στιγμιότυπα οθόνης, να αναρτηθούν και να κοινοποιηθούν αλλού. Θα πρέπει να αντιμετωπίζετε το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το προσωπικό σας εμπορικό σήμα. Αν δεν θα λέγατε κάποια πληροφορία στους συναδέλφους και τους διευθυντές σας, τότε μην τη δημοσιεύετε στο διαδίκτυο.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να εμπλουτίσουν την επαγγελματική και προσωπική μας ζωή, αλλά οι κακόβουλες αναρτήσεις και το υπερ-μοίρασμα μπορεί να αποβούν επιζήμια για εσάς και τους άλλους. Ο έξυπνος χειρισμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι κάτι που χρειαζόμαστε για να γίνουμε καλύτεροι στην επαγγελματική μας, όπως και στην προσωπική μας ζωή.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...