PsychologyNow Team

Αντικαταστήστε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με άσκηση για να βελτιώσετε την ψυχική υγεία σας

Αντικαταστήστε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με άσκηση για να βελτιώσετε την ψυχική υγεία σας

PsychologyNow Team
γυναίκα αντικαθιστά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με άσκηση για να βελτιώσει την ψυχική υγεία της
Image credit: Andrea Piacquadio / pexels.com

Ο συνδυασμός των δύο παρεμβάσεων - 30 λεπτά μείωση χρόνου στα κοινωνικά δίκτυα και 30 λεπτά περισσότερη άσκηση - αυξάνει την ικανοποίηση από τη ζωή και το υποκειμενικό αίσθημα ευτυχίας και μειώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα.


Αυτό προκύπτει από μια μελέτη που διεξήγαγε μια ομάδα από το Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Ψυχικής Ασθένειας του Ruhr-Universität Bochum με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Dr. Τζούλια Βραιλοβσκάια.

Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν αυτές τις συμβουλές για δύο εβδομάδες αισθάνθηκαν πιο ευτυχισμένοι, πιο ικανοποιημένοι, λιγότερο αγχωμένοι από την πανδημία COVID-19 και λιγότερο καταθλιπτικοί από την ομάδα ελέγχου. Τα αποτελέσματα αυτά διήρκεσαν ακόμη και έξι μήνες μετά το τέλος της μελέτης. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Journal of Public Health στις 2 Σεπτεμβρίου 2022.

Το μειονέκτημα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Σε περιόδους αποκλεισμών και περιορισμών επαφών λόγω της πανδημίας COVID-19, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram, το TikTok, το Facebook, το Twitter και το WhatsApp εξασφάλισαν τη σύνδεσή μας με άλλους ανθρώπους. Μας απέσπασαν την προσοχή από το άγχος που προκάλεσε η πανδημία, το οποίο προκάλεσε σε πολλούς ανθρώπους άγχος, ανασφάλειες και απελπισία.

Η «κατανάλωση» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει όμως και τα μειονεκτήματά της. Η εκτεταμένη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε εθιστική συμπεριφορά που εκδηλώνεται, για παράδειγμα, σε στενό συναισθηματικό δεσμό με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, οι ψευδείς ειδήσεις και οι θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να διαδοθούν ανεξέλεγκτα στα κοινωνικά κανάλια και να προκαλέσουν ακόμη περισσότερο άγχος.

Δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσο θα διαρκέσει η κρίση του κορονοϊού, θέλαμε να μάθουμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την ψυχική υγεία των ανθρώπων με υπηρεσίες όσο το δυνατόν πιο δωρεάν και από τα πρώτα συμπτώματα, εξηγεί η Τζούλια Βραιλοβσκάια. Για να διαπιστώσει αν ο τύπος και η διάρκεια της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να συμβάλλει σε αυτό, διεξήγαγε μια πειραματική μελέτη στο πλαίσιο της υποτροφίας της στο Κέντρο Προηγμένων Μελετών Διαδικτύου (CAIS).


Διαβάστε σχετικά: Γιατί ο εγκέφαλος των νέων είναι τρομερά ευάλωτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης


Ένα πείραμα δύο εβδομάδων

Η ίδια και η ομάδα της πήραν συνολικά 642 εθελοντές, τους οποίους κατέταξαν τυχαία σε μία από τέσσερις ομάδες περίπου ίσου μεγέθους. Η πρώτη ομάδα μείωσε την καθημερινή κατανάλωση μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά 30 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρέμβασης δύο εβδομάδων.

Δεδομένου ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την ευεξία και να μειώσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα, η δεύτερη ομάδα αύξησε τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας κατά 30 λεπτά καθημερινά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ συνέχισε να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως συνήθως.

Η τρίτη ομάδα συνδύασε και τα δύο, μειώνοντας τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αυξάνοντας τη σωματική δραστηριότητα. Μια ομάδα ελέγχου δεν άλλαξε τη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της φάσης παρέμβασης.

Πριν, κατά τη διάρκεια και έως και έξι μήνες μετά τη φάση παρέμβασης των δύο εβδομάδων, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε διαδικτυακές έρευνες σχετικά με τη διάρκεια, την ένταση και τη συναισθηματική σημασία της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τη σωματική δραστηριότητα, την ικανοποίησή τους από τη ζωή, το υποκειμενικό αίσθημα ευτυχίας, τα καταθλιπτικά συμπτώματα, την ψυχολογική επιβάρυνση από την πανδημία COVID-19 και την κατανάλωση τσιγάρων.

Υγιείς και ευτυχισμένοι στην ψηφιακή εποχή

Τα ευρήματα έδειξαν ξεκάθαρα ότι τόσο η καθημερινή μείωση του χρόνου που αφιερώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας έχουν θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των ανθρώπων. Και ιδιαίτερα ο συνδυασμός των δύο παρεμβάσεων αυξάνει την ικανοποίηση από τη ζωή και το υποκειμενικό αίσθημα ευτυχίας και μειώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Τα αποτελέσματα διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα: ακόμη και έξι μήνες μετά τη λήξη της φάσης παρέμβασης των δύο εβδομάδων, οι συμμετέχοντες και στις τρεις ομάδες παρέμβασης περνούσαν λιγότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ό,τι πριν: δηλαδή περίπου μισή ώρα στις ομάδες που είτε είχαν μειώσει το χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε είχαν αυξήσει την καθημερινή τους άσκηση, και περίπου τρία τέταρτα της ώρας στην ομάδα που είχε συνδυάσει και τα δύο μέτρα.

Έξι μήνες μετά την παρέμβαση, η ομάδα του συνδυασμού ασκούσε κάθε εβδομάδα μία ώρα και 39 λεπτά περισσότερη σωματική δραστηριότητα από ό,τι πριν από το πείραμα. Η θετική επίδραση στην ψυχική υγεία συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.

Αυτό μας δείχνει πόσο ζωτικής σημασίας είναι να μειώνουμε από καιρό σε καιρό τη διαθεσιμότητά μας στο διαδίκτυο και να επιστρέφουμε στις ανθρώπινες ρίζες μας, καταλήγει η Τζούλια Βραιλοβσκάια. Αυτά τα μέτρα μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή του ατόμου και είναι εντελώς δωρεάν - ταυτόχρονα, μας βοηθούν να παραμείνουμε ευτυχισμένοι και υγιείς στην ψηφιακή εποχή.


Sof Pol
Απόδοση: Σοφία Πολυχρονάκη, φοιτήτρια Ψυχολογίας

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...