psychologist-banner-2
banner2
thumb

Όταν η κρυφή διαταραχή του γονέα προβάλλεται στο παιδί

- Γονείς
14 Ιουλίου 2016

Αυτά τα παιδιά περνούν μια ζωή με τη αίσθηση ότι τους έχει δοθεί άδικα ένας ρόλος από τον σκηνοθέτη. Γίνονται οι διαταραγμένοι άνθρωποι που οι γονείς τους «θέλουν» και αρχίζουν να ενεργούν όλο και περισσότερο διαταραγμένα.


Οι διαταραγμένοι γονείς είναι οι γονείς που δεν φαίνονται καθόλου ότι είναι. Στον έξω κόσμο εμφανίζονται σαν να είναι οι πιο φυσιολογικοί γονείς και ούτε τα παιδιά τους, ούτε κανείς άλλος, δεν γνωρίζει ότι δέχονται τις επιδράσεις των διαταραχών τους, μέχρι να είναι πολύ αργά.

Μερικοί γονείς είναι φανερά κακοποιητικοί προς τα παιδιά τους, είτε σεξουαλικά είτε σωματικά. Στην περίπτωση αυτή, η κακοποίηση είναι προφανής και τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν ότι κακοποιούνται και συνειδητοποιούν ότι έχουν πληγωθεί. Ως εκ τούτου, όσο οδυνηρό και να είναι, έχοντας συναίσθηση της κατάστασης, μπορούν να την αναγνωρίσουν και να ελαχιστοποιήσουν τη βλάβη που τους προκαλείται από αυτήν. Τι συμβαίνει όμως όταν η κακοποίηση δεν γίνεται εύκολα συνειδητή;

Οι γονείς που είναι περισσότεροι διαταραγμένοι, φροντίζουν πάνω απ’ όλα την εξωτερική τους εικόνα. Είναι συχνά οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων τους. Παίρνουν μέρος σε επιτροπές. Δωρίζουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Πείθουν τους εαυτούς τους, τα παιδιά τους και όλους τους άλλους ότι έχουν μόνο τις καλύτερες προθέσεις.

Και πραγματικά το πιστεύουν. Η διαταραγμένη τους συμπεριφορά είναι επικίνδυνη επειδή είναι κρυμμένη. Κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να σκεφτεί ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν έστω και μία μόνο κακή σκέψη, επειδή οι ίδιοι ποτέ δεν θα τη σκέφτονταν.


Διαβάστε σχετικά: Δεν μιλάω στους γονείς μου


Σε μία περίπτωση που είδα θεραπευτικά, μια διαταραγμένη μητέρα αντιμετώπιζε τη μεγαλύτερη κόρη της, σαν να ήταν διαταραγμένη. Η μητέρα, προέβαλε τη δική της διαταραχή της στη συγκεκριμένη κόρη, καθώς ήταν σε πλήρη άρνηση της δικής της διαταραχής. Ήταν η κόρη της, η οποία ήταν διαταραγμένη και αυτό το ρόλο της έδωσε από την αρχή. Καθώς η κόρη της (θα την ονομάσουμε Μέγκαν) μεγάλωνε, γνωστοποιήθηκε στα μικρότερα αδέλφια της ότι είχε προβλήματα και την αντιμετώπιζαν με τον ίδιο τρόπο όπως η μητέρα της.

Σε κανονικά πλαίσια, στην υγιή ανατροφή των παιδιών, το Εγώ ενός παιδιού στηρίζεται και ενθαρρύνεται να είναι αυτό που είναι και να αισθάνεται ότι έχει σωστή κρίση, υγιή ένστικτα και εξελίσσεται σε άνθρωπο με αξιοπιστία και λογική. Στο είδος της διεστραμμένης ανατροφής που αναφέρομαι, το παιδί αρχίζει να αισθάνεται αφύσικο, να παίρνει παράλογες αποφάσεις, να έχει ανθυγιεινή ένστικτα και να θεωρείται αναξιόπιστο και μη λογικό.

Η μητέρα της Μέγκαν έπαιξε το ρόλο της πολύπαθης μητέρας. Πήγαινε από γιατρό σε γιατρό και ήταν εξαιρετικά ανήσυχη για την κόρη της. Αυτό έκανε τη κόρη πιο διαταραγμένη, επειδή βαθιά μέσα της η Mέγκαν ήξερε ότι η μητέρα της ήταν υποκρίτρια. Η ίδια είχε δοκιμάσει αρκετές φορές να παρουσιάσει στη μητέρα της, τα χαρακτηριστικά που εκείνη έδειχνε να εκτιμά στα αδέρφια της, όμως δεν τα πρόσεχε ποτέ στην ίδια.

Σε αυτό το είδος της διαταραχής, ο γονέας έχει την ανάγκη να δαιμονοποιήσει ένα συγκεκριμένο παιδί και τίποτα δεν μπορεί να αποτρέψει το γονέα από αυτόν τον στόχο. Η ανάγκη είναι ασυνείδητη και συχνά δημιουργείται από μια ανατροφή, στην οποία κάτι παρόμοιο συνέβη στο γονέα.

Για τη μητέρα της, η Μέγκαν ήταν αμείλικτα, ανεξήγητα διεστραμμένη. Τελικά, εγκατέλειψε την προσπάθεια να είναι καλή και άρχισε να είναι ο δαίμονας που η μητέρα της ήθελε να είναι. Άρχισε να τη μισεί: Θέλω να την σκοτώσω, είπε στους γιατρούς. Η μητέρα απάντησε, κλαίγοντας: Απλά δεν ξέρω πως έφτασε εκεί. Ο σύζυγός μου και έχουμε δοκιμάσει τα πάντα για να την βοηθήσουμε.

Η Mέγκαν άρχισε να παρεκτρέπεται στο σπίτι και στο σχολείο και μέχρι την πρώιμη εφηβεία της, την είχαν βάλει σε ένα ψυχιατρείο. Η μητέρα της έκλαιγε ανεξέλεγκτα όταν υπέγραψε τα έγγραφα για να την βάλουν στη κλινική. Ο μπαμπάς της ήταν στωικός. Τα αδέλφια της, δεν ήταν έκπληκτα. Η Mέγκαν αισθάνθηκε ανακουφισμένη. Στο νοσοκομείο υπήρχαν ασθενείς που την άκουγαν και προσπαθούσαν να κατανοήσουν πώς έφτασε εκεί.

Ορισμένα μέλη του προσωπικού επίσης την άκουγαν και είδαν ότι η οικογένεια της ήταν διαταραγμένη, οπότε εισηγήθηκαν την παραμονή της στο ψυχιατρείο, όπου ένιωθε καλύτερα. Η Mέγκαν πάντα ήξερε ότι δεν ήταν τόσο διαταραγμένη όσο θεωρούσε η μητέρα της. Όμως, λόγω έλλειψης χώρου στα νοσοκομεία, στάλθηκε πίσω στην οικογένεια και έγινε χειρότερα.

Τέτοιες περιπτώσεις σχέσεων γονέων παιδιών, παρουσιάζονται πολύ συχνά και κανείς δεν γνωρίζει γι’ αυτές. Ένας διαταραγμένος γονέας, μπορεί να είναι μια μητέρα ή ο πατέρας ή άλλος κηδεμόνας, που θα προβάλει τη διαταραχή του σε ένα συγκεκριμένο παιδί. Συχνά είναι ένα όμορφο και έξυπνο παιδί, που απειλεί το εύθραυστο, διαταραγμένο Εγώ του γονέα. Ο γονέας είχε, ίσως, μια παιδική ηλικία στην οποία το ίδιο πράγμα να έγινε σε εκείνον. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να περάσουν από γενιά σε γενιά.

Η συναισθηματική κακοποίηση αυτού του είδους δεν εντοπίζεται σχεδόν ποτέ. Όταν ένας γονέας πηγαίνει ένα μικρό παιδί σε έναν παιδίατρο, ποιον θα ακούσει ο γιατρός, το γονέα ή το παιδί; Ο γονέας παραπονιέται λέγοντας ότι έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν: Τι άλλο μπορώ να κάνω; Παρακαλώ πείτε μου, γιατρέ


Διαβάστε σχετικά: Πώς είναι να μεγαλώνεις με μία μητέρα ψυχικά ασθενή;


Το παιδί είναι πολύ μπερδεμένο για να μιλήσει με συνεκτικό τρόπο για το τι συμβαίνει. Εάν το παιδί έλεγε κάτι σαν: Με τρελαίνει. Συμπεριφέρεται ωραία στους άλλους, αλλά εμένα με τρελαίνει, ο γιατρός θα απαντήσει, Σώπα, σώπα, είμαι βέβαιος ότι η μητέρα σου (ή ο πατέρας) έχει καλές προθέσεις. Κανείς δεν θέλει να ακούσει τι λέει το παιδί.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η διαταραχή του γονέα που παραμένει κρυφή και προβάλλεται πάνω στο παιδί. Σε ένα επίπεδο το παιδί βλέπει αυτήν την εξαπάτηση και συγχύζεται, θυμώνει και τελικά εξοργίζεται. Ο γονέας εκφράζει τη βαθιά συμπάθεια για το στοχευμένο παιδί και τα αδέλφια του εκφράζουν τη συμπόνοια τους για το ίδιο και τον υποτακτικό γονέα, στον οποίο το παιδί κλίνει για παρηγοριά. Όμως δεν υπάρχει κανείς στον οποίο το παιδί μπορεί να στηριχθεί.

Αυτά τα παιδιά περνούν μια ζωή με τη αίσθηση ότι τους έχει δοθεί άδικα ένας ρόλος από τον σκηνοθέτη. Γίνονται οι διαταραγμένοι άνθρωποι που οι γονείς τους «θέλουν» και αρχίζουν να ενεργούν όλο και περισσότερο διαταραγμένα. Η διαταραχή είναι βαθιά μέσα τους και τους έχει καταστήσει αβοήθητους. Και ο κόσμος συμπάσχει με τους κακόμοιρους γονείς, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τέτοια «διαταραγμένα» παιδιά.


Πηγή: blogs.psychentral.com
Συγγραφέας: Gerald Schoenewolf, Ph.D.
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
26 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Ανώνυμος
3 μήνες πριν

[quote=Ανώνυμος]Θέλω κάποιος να με βοηθησει με την κόρη μου.δεν θέλει να παίρνει φάρμακα ούτε να δει γιατρό είναι κλεισμένη στο σπίτι της κλαίει και παίρνει συνέχεια τηλέφωνο και με ταράζει .πώς να την βοηθήσω;[/quote]
Κάτι κάνεις λάθος εσύ δεν γινεται να θες την κόρη σου να παίρνει φαρμακα να σε παίρνει και να σε ταραζει από πάνω είναι παιδί σου αν είσαι σωστός γονιός πρέπει να κάτσεις και εσύ και εκείνη να τα βρείτε και να πάτε σε κάποιον ειδικό

Ανώνυμος
1 χρόνο πριν

Θέλω κάποιος να με βοηθησει με την κόρη μου.δεν θέλει να παίρνει φάρμακα ούτε να δει γιατρό είναι κλεισμένη στο σπίτι της κλαίει και παίρνει συνέχεια τηλέφωνο και με ταράζει .πώς να την βοηθήσω;

Ανώνυμος
1 χρόνο πριν

φταίει ο νόμος που δεν έχει τις δομές και τους ειδήμονες να βοηθήσουν και να κατανοήσουν το πρόβλημα.εχω κι εγώ μια περίπτωση με την κόρη μου που έχει ψυχιατρικά προβλήματα και δεν μπορώ να τις προσφέρω ο,τι χρειάζεται γιατί δεν πάει σε γιατρό και δεν θέλω να την βάλω σε δημόσιο ψυχιατρειο

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

[quote=Ανώνυμος][quote=Ανώνυμη]Μήνυμα στον/στην 25χρονο/χρονη σχολιαστή/σχολιάστρια:
Καταλαβαίνω ότι είναι αβάσταχτο και παράλογο αυτό που έκανε η μητέρα σου, δεν ξέρω τι έχει περάσει στην ζωή της, πάντως αυτή η συμπεριφορά δεν ήρθε απ’ το πουθενά. Κάτι της έχει συμβεί στην ζωή της (είτε στην παιδική ηλικία είτε σε μεγαλύτερη ηλικία) γι’αυτό αντιδρά έτσι. Κανένας γονέας δεν θέλει να κάνει κακό στο παιδί του (αν τα’χει καλά με τον εαυτό του) και φυσικά ούτε διανοείται να βλάψει το παιδί του!
Ένας άνθρωπος όμως που έχει προβλήματα (κυρίως ψυχολογικά) δεν νιώθει καλά με τίποτα, ούτε με τον εαυτό του τον ίδιο και ξεσπά (δεν είναι σωστό, απλώς αναφέρω το γεγονός).
Αν η μητέρα σου δεν είχε θέματα με τον εαυτό της, την ζωή της κ.τ.λ. δεν θα σου συμπεριφερόταν έτσι, γι’αυτό δείξε κατανόηση, υπομονή και αγάπη και γι’αυτό συγχώρεσε την( άσε τον εγωϊσμό στην άκρη, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ!) όταν κάνει ή λέει οτιδήποτε, μην της κρατήσεις κακία. Να προσεύχεσαι γι’αυτήν και να της κάνεις πάντα καλό. Η συγχώρεση είναι θεραπευτική και λυτρωτική τόσο για το άτομο που συγχωρεί όσο και για το άτομο που συγχωρείται. Όλα τα καλά προέρχονται από την αγάπη, από αυτήν <<γεννιούνται>> η συγχώρεση, η συμπόνια, η ενσυναίσθηση, η κατανόηση, η υπομονή κ.ο.κ.
Κάνε κουράγιο, με υπομονή και επιμονή όλα θα τα καταφέρεις! Ακολούθησε την συμβουλή μου περί εύρεσης ενός καλού πνευματικού, άκουσε προσεκτικά τι θα σου πει και κάν’το. Εμπιστεύσου την ζωή σου ολοκληρωτικά στον Θεό και Αυτός θα σε βοηθήσει να βγεις από το αδιέξοδο!
Σου εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου να ορθοποδήσεις και να είσαι πάντα ευτυχισμένος/η.

[/quote] Δε βοηθάς ιδιαίτερα με τα όσα γράφεις ακόμα κι αν έχεις καλή πρόθεση… Μη καταδικάζεις το θυμό, είναι απόλυτα φυσιολογικος όταν ζεις τέτοιες καταστάσεις! Ούτε οφείλει κανείς συγχώρεση στο θύτη της κακοποίησης του!! [/quote]

(Το γραφω ξανα εδω γιατι το συστημα σχολιασμου σ’αυτην την σελιδα με μπερδευει και δεν ξερω σε ποιον θα παει το σχολιο, γι’αυτο το στελνω μια τελευταια φορα εδω.)
Να ξεκαθαρισω κατι για να κλεισει η κουβεντα εδω, οταν αποφασισα να γραψω σχολιο στο συγκεκριμενο ατομο προσπαθησα να το βοηθησω βλεποντας σε τι ψυχολογικη κατασταση βρισκοταν. Ηταν πελαγωμενο και στα προθυρα αυτοκαταστροφης αφου εννοουσε πραγματικα οτι σκεφτοταν να αυτοκτονησει και να σκοτωσει τους γονεις του, δεν ηταν τροπος του λεγειν τα λογια του αλλα γεγονος.
Δεν ειμαστε ολοι οι ανθρωποι ιδιοι και για αυτο δεν αντιδρουμε με τον ιδιο τροπο. Εσυ μπορει να μην σκοτωνες τους γονεις σου ουτε να αυτοκτονουσες, παει να πει οτι ολοι ειναι ιδιοι με εσενα και δεν θα το κανουν; Ποσο σιγουρος/η εισαι οτι δεν θα το κανει; Παιρνεις την ευθυνη με σιγουρια οτι δεν υπηρχε ουτε μια στο εκατομμυριο να το εννουσε; Υπαρχουν παιδια που ειτε εχουν σκοτωσει τουσ γονεις τους ειτε εχουν αυτοκτονησει επειδη δεν ηξεραν τι να κανουν για να διαχειριστουν την ασχημη κατασταση που περνουν και για αυτο τον λογο του μιλησα ως ανθρωπος για να το αποτρεψω απο το να καταστρεψει την ζωη του και την ζωη των γονιων του αφαιρωντας την.
Ποτε δεν υπονοησα οτι τα συναισθηματα του ειναι αδικαιολογητα, ετσι το ερμηνευσες εσυ, παρεξηγωντας ολο το σχολιο μου.
Μιλησα με ενσυναινσθηση αλλα κι απο αισθηματα θυμου, τασεις αυτοκτονιας, μισους κτλ που ειχα νιωσει στο παρελθον (απο προσωπικα μου βιωματα και το ξεπερασα ) με το ατομο αυτο και πως το διαχειστηκα χωρις να ξεσπασω κανοντας κακο στον εαυτο μου η στους γονεις μου και μαντεψε η συγχωρεση λυτρωνει και δεν σε κρατα δεσμιο του θυμου σου ωστε να δημιουργησεις μεγαλυτερο κακο γιατι οσο κι αν ειναι δικαιολογημενος ο θυμος σου δεν δικαιολογειται μια εξισου κακη πραξη, χανεις το δικιο σου και γινεσαι ξαφνικα εσυ ο κακος με το να κανεις κακο. Εκτος κι αν δινεις εσυ το ελευθερο να μισει και να κανει κακο στους ανθρωπους γιατι οι ιδιοι το ξεκινησαν και ετσι ο αρρωστημενος φαυλος κυκλος να μην κλεινει ποτε και το θυμα να μην βρισκει ποτε ψυχικη ηρεμια. Αλλα δεν θες κατι τετοιο σωστα; Οποτε σου επιστρεφω την συμβουλη και σε θερμοπαρακαλω να βουτας εσυ την γλωσσα στο μυαλο και οχι να κρινεις αποψεις και ανθρωπους κατα το δοκουν.
Σκοπος μου ηταν βοηθησω οπως βοηθηθηκα κι εγω δινοντας αναλογη συμβουλη στο τι μπορει να κανει. Απο κει και περα ειναι στο χερι του ανθρωπου αυτου τι θα επιλιξει να κανει για να λυθει αυτο το προβλημα στην ζωη του.

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

[quote=Ανώνυμος][quote=Ανώνυμος]Δεν κατανοω γιατι να μην θεωρειται εγκλημα αυτο και να υπαρχουν ποινες για τετοιους γονεις? Να μου πεις εδω την βγαζουν καθαρη οι βιαστες. Τετοια κοινωνια εχετε χτισει και θελετε και παιδια για να ικανοποιησετε το εγω σας. Ανθρωπος οτι χειροτερο οταν ξεχναει οτι εχει καρδια και το βγαζει πανω σε αλλους ειδικα πανω στους ευαισθητους. Σκατα να φατε και ας το παιζετε λυπημενοι. Εχω κακοποιηθει σωματικα και ψυχικα και δεν υπαρχει χειροτερο απο το να σε κανουν να πιστευεις οτι δεν αξιζεις και να επιβαλουν την εξουσια τους πανω σου. [/quote][quote=Saxa]Σας ευχαριστώ για αυτό το κείμενο που με βοήθησε να καταλάβω τι συμβαίνει στην οικογένεια μου. Η ” μητέρα μου” έλεγε πάντα να πάω σε ψυχολόγο γιατί το χρειάζομαι.ετσι θα μάθαινα να τους αντιμετωπίζω χωρίς να εκνευρίζομαι , αυτο υποστήριζε. Η ίδια δεν έβλεπε κάποιο λάθος στην συμπεριφορά της , εγω όμως είχα πρόβλημα που δεν κρατούσα την ψυχραιμία μου οταν ππίσω από κάθε πρόταση της κρύβονταν η προσπάθεια να με υποτίμησει.χρειαζομουν έναν ειδικό να με μάθει να αντιμετωπίζω εχθρικές συμπεριφορές. Την πιθανότητα να πάψει να είναι εχθρική απέναντί μου δεν την είχε σκεφτεί. Έφτασα στο σημείο να την απείλησω ότι θα τη σκοτώσω. Μου είχε σπάσει τα νεύρα. Φυσικά και δεν την ακουμπούσα ποτέ και ούτε θα μπορούσα να πειράξω κάνεναν . Όμως αυτή την κουβέντα που της είπα με έκανε να την πληρώσω πολύ ακριβά. Την ίδια στιγμή πήρε κλαίγοντας τις Αδερφές μου τηλέφωνο και παρίστανε την απελπισμένη. Αυτές την παρηγορήσαν και τώρα δεν μου μιλάνε. Σε κάποια άλλη στιγμή η αδερφή μου, μου μίλησε αποτόμα για ένα θέμα και τότε είδα κάτι που θα μείνει στην μνήμη μου. Την “μητέρα “μας να βρίσκεται πίσω από την αδερφή μου καιαναι​ μου χαμογελά με ένα χαιρεκακο βλεμμα σαν να χαίρεται που η αδερφή μου ήταν επιθετική. [/quote] Κορίτσι μου, πόσο σε νιώθω!!! Τα ίδια έχω ζήσει κι εγώ!!! Εξαιτίας της μάνας μου έχασα τη σχέση μου με τον αδελφό μου, που κάποτε ήμασταν πολύ αγαπημένοι!!! [/quote]ποσο ταυτιστηκα

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

Να ξεκαθαρισω κατι για να κλεισει η κουβεντα εδω, οταν αποφασισα να γραψω σχολιο στο συγκεκριμενο ατομο προσπαθησα να το βοηθησω βλεποντας σε τι ψυχολογικη κατασταση βρισκοταν. Ηταν πελαγωμενο και στα προθυρα αυτοκαταστροφης αφου εννοουσε πραγματικα οτι σκεφτοταν να αυτοκτονησει και να σκοτωσει τους γονεις του, δεν ηταν τροπος του λεγειν τα λογια του αλλα γεγονος.
Δεν ειμαστε ολοι οι ανθρωποι ιδιοι και για αυτο δεν αντιδρουμε με τον ιδιο τροπο. Εσυ μπορει να μην σκοτωνες τους γονεις σου ουτε να αυτοκτονουσες, παει να πει οτι ολοι ειναι ιδιοι με εσενα και δεν θα το κανουν; Ποσο σιγουρος/η εισαι οτι δεν θα το κανει; Παιρνεις την ευθυνη με σιγουρια οτι δεν υπηρχε ουτε μια στο εκατομμυριο να το εννουσε; Υπαρχουν παιδια που ειτε εχουν σκοτωσει τουσ γονεις τους ειτε εχουν αυτοκτονησει επειδη δεν ηξεραν τι να κανουν για να διαχειριστουν την ασχημη κατασταση που περνουν και για αυτο τον λογο του μιλησα ως ανθρωπος για να το αποτρεψω απο το να καταστρεψει την ζωη του και την ζωη των γονιων του αφαιρωντας την.
Ποτε δεν υπονοησα οτι τα συναισθηματα του ειναι αδικαιολογητα, ετσι το ερμηνευσες εσυ, παρεξηγωντας ολο το σχολιο μου.
Μιλησα με ενσυναινσθηση αλλα κι απο αισθηματα θυμου, τασεις αυτοκτονιας, μισους κτλ που ειχα νιωσει στο παρελθον (απο προσωπικα μου βιωματα και το ξεπερασα ) με το ατομο αυτο και πως το διαχειστηκα χωρις να ξεσπασω κανοντας κακο στον εαυτο μου η στους γονεις μου και μαντεψε η συγχωρεση λυτρωνει και δεν σε κρατα δεσμιο του θυμου σου ωστε να δημιουργησεις μεγαλυτερο κακο γιατι οσο κι αν ειναι δικαιολογημενος ο θυμος σου δεν δικαιολογειται μια εξισου κακη πραξη, χανεις το δικιο σου και γινεσαι ξαφνικα εσυ ο κακος με το να κανεις κακο. Εκτος κι αν δινεις εσυ το ελευθερο να μισει και να κανει κακο στους ανθρωπους γιατι οι ιδιοι το ξεκινησαν και ετσι ο αρρωστημενος φαυλος κυκλος να μην κλεινει ποτε και το θυμα να μην βρισκει ποτε ψυχικη ησυχια. Αλλα δεν θες κατι τετοιο σωστα; Οποτε σου επιστρεφω την συμβουλη και σε θερμοπαρακαλω να βουτας εσυ την γλωσσα στο μυαλο και οχι να κρινεις αποψεις και ανθρωπους κατα το δοκουν.
Σκοπος μου ηταν βοηθησω οπως βοηθηθηκα κι εγω δινοντας αναλογη συμβουλη στο τι μπορει να κανει. Απο κει και περα ειναι στο χερι του ανθρωπου αυτου τι θα επιλιξει να κανει για να λυθει αυτο το προβλημα στην ζωη του.

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

εχω ενανπατερα που με μισει το βλεπω στον τροπο που μου μιλαει και που μου φερεται ειμαι 55 χρονων και μεχρι τωρα δεν βρηκαμε ποτε κωδικα επικοινωνιας.πρεπει παντα να συμφωνω με τις αποψεισ του αλλιως γινομαι εχθρος του και εκτος απο βρισιες κινηται και απειλιτικα προς το μερος μου. εχω φτασει στο αμην δεν ξερω τι να κανω

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

[quote=Ανώνυμος]Κάποιοι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να γίνονται γονείς. Αλλά σε αυτή την γαμοχώρα, κανείς δεν το σκέφτεται ιδιαίτερα πριν φέρει έναν άνθρωπο στην ζωή. Τον πιέζει η ίδια η κοινωνία βλέπεις, που αν δεν κάνεις κάποιο παιδί, σε βγάζουν προβληματικό, ανίκανο, άχρηστο ή ομοφυλόφιλο. Προσωπικά ελπίζω, ναι ελπίζω, να σβήσει αυτή η χώρα απ’τον πλανήτη. Και σε χίλια χρόνια να μην υπάρχει άνθρωπος που να μιλάει ελληνικά. Μερικές φορές, σκέφτομαι, πως θα’θελα με την κοπέλα μου να κάνω ένα παιδί. Αλλά με το ρίσκο να βασανιστεί όσο εγώ ή όσο αυτή, λέω όχι. Καλύτερα όχι. Αρκετά. Ας είναι το δώρο μου στην ανθρωπότητα ένας τσακισμένος άνθρωπος λιγότερος.[/quote] Συμφωνώ απόλυτα φίλε μου!!!

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

[quote=Ανώνυμη]Μήνυμα στον/στην 25χρονο/χρονη σχολιαστή/σχολιάστρια:
Καταλαβαίνω ότι είναι αβάσταχτο και παράλογο αυτό που έκανε η μητέρα σου, δεν ξέρω τι έχει περάσει στην ζωή της, πάντως αυτή η συμπεριφορά δεν ήρθε απ’ το πουθενά. Κάτι της έχει συμβεί στην ζωή της (είτε στην παιδική ηλικία είτε σε μεγαλύτερη ηλικία) γι’αυτό αντιδρά έτσι. Κανένας γονέας δεν θέλει να κάνει κακό στο παιδί του (αν τα’χει καλά με τον εαυτό του) και φυσικά ούτε διανοείται να βλάψει το παιδί του!
Ένας άνθρωπος όμως που έχει προβλήματα (κυρίως ψυχολογικά) δεν νιώθει καλά με τίποτα, ούτε με τον εαυτό του τον ίδιο και ξεσπά (δεν είναι σωστό, απλώς αναφέρω το γεγονός).
Αν η μητέρα σου δεν είχε θέματα με τον εαυτό της, την ζωή της κ.τ.λ. δεν θα σου συμπεριφερόταν έτσι, γι’αυτό δείξε κατανόηση, υπομονή και αγάπη και γι’αυτό συγχώρεσε την( άσε τον εγωϊσμό στην άκρη, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ!) όταν κάνει ή λέει οτιδήποτε, μην της κρατήσεις κακία. Να προσεύχεσαι γι’αυτήν και να της κάνεις πάντα καλό. Η συγχώρεση είναι θεραπευτική και λυτρωτική τόσο για το άτομο που συγχωρεί όσο και για το άτομο που συγχωρείται. Όλα τα καλά προέρχονται από την αγάπη, από αυτήν <<γεννιούνται>> η συγχώρεση, η συμπόνια, η ενσυναίσθηση, η κατανόηση, η υπομονή κ.ο.κ.
Κάνε κουράγιο, με υπομονή και επιμονή όλα θα τα καταφέρεις! Ακολούθησε την συμβουλή μου περί εύρεσης ενός καλού πνευματικού, άκουσε προσεκτικά τι θα σου πει και κάν’το. Εμπιστεύσου την ζωή σου ολοκληρωτικά στον Θεό και Αυτός θα σε βοηθήσει να βγεις από το αδιέξοδο!
Σου εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου να ορθοποδήσεις και να είσαι πάντα ευτυχισμένος/η.

[/quote] Δε βοηθάς ιδιαίτερα με τα όσα γράφεις ακόμα κι αν έχεις καλή πρόθεση… Μη καταδικάζεις το θυμό, είναι απόλυτα φυσιολογικος όταν ζεις τέτοιες καταστάσεις! Ούτε οφείλει κανείς συγχώρεση στο θύτη της κακοποίησης του!!

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

[quote=Ανώνυμος]Δεν κατανοω γιατι να μην θεωρειται εγκλημα αυτο και να υπαρχουν ποινες για τετοιους γονεις? Να μου πεις εδω την βγαζουν καθαρη οι βιαστες. Τετοια κοινωνια εχετε χτισει και θελετε και παιδια για να ικανοποιησετε το εγω σας. Ανθρωπος οτι χειροτερο οταν ξεχναει οτι εχει καρδια και το βγαζει πανω σε αλλους ειδικα πανω στους ευαισθητους. Σκατα να φατε και ας το παιζετε λυπημενοι. Εχω κακοποιηθει σωματικα και ψυχικα και δεν υπαρχει χειροτερο απο το να σε κανουν να πιστευεις οτι δεν αξιζεις και να επιβαλουν την εξουσια τους πανω σου. [/quote][quote=Saxa]Σας ευχαριστώ για αυτό το κείμενο που με βοήθησε να καταλάβω τι συμβαίνει στην οικογένεια μου. Η ” μητέρα μου” έλεγε πάντα να πάω σε ψυχολόγο γιατί το χρειάζομαι.ετσι θα μάθαινα να τους αντιμετωπίζω χωρίς να εκνευρίζομαι , αυτο υποστήριζε. Η ίδια δεν έβλεπε κάποιο λάθος στην συμπεριφορά της , εγω όμως είχα πρόβλημα που δεν κρατούσα την ψυχραιμία μου οταν ππίσω από κάθε πρόταση της κρύβονταν η προσπάθεια να με υποτίμησει.χρειαζομουν έναν ειδικό να με μάθει να αντιμετωπίζω εχθρικές συμπεριφορές. Την πιθανότητα να πάψει να είναι εχθρική απέναντί μου δεν την είχε σκεφτεί. Έφτασα στο σημείο να την απείλησω ότι θα τη σκοτώσω. Μου είχε σπάσει τα νεύρα. Φυσικά και δεν την ακουμπούσα ποτέ και ούτε θα μπορούσα να πειράξω κάνεναν . Όμως αυτή την κουβέντα που της είπα με έκανε να την πληρώσω πολύ ακριβά. Την ίδια στιγμή πήρε κλαίγοντας τις Αδερφές μου τηλέφωνο και παρίστανε την απελπισμένη. Αυτές την παρηγορήσαν και τώρα δεν μου μιλάνε. Σε κάποια άλλη στιγμή η αδερφή μου, μου μίλησε αποτόμα για ένα θέμα και τότε είδα κάτι που θα μείνει στην μνήμη μου. Την “μητέρα “μας να βρίσκεται πίσω από την αδερφή μου καιαναι​ μου χαμογελά με ένα χαιρεκακο βλεμμα σαν να χαίρεται που η αδερφή μου ήταν επιθετική. [/quote] Κορίτσι μου, πόσο σε νιώθω!!! Τα ίδια έχω ζήσει κι εγώ!!! Εξαιτίας της μάνας μου έχασα τη σχέση μου με τον αδελφό μου, που κάποτε ήμασταν πολύ αγαπημένοι!!!

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

Ένα από τα καλύτερα άρθρα που έχω διαβάσει στη ζωή μου, μακάρι να το διαβάσουν πολλοί άνθρωποι!! Θα βοηθηθούν!!! Έχω ζήσει αντίστοιχες καταστάσεις ως παιδί και καταλαβαίνω απόλυτα τι εννοεί το άρθρο!! Μόνο κάποιοι που γράφετε για” συγχώρεση ” και για το ” να μην κρατάμε κακία στους γονείς” και ότι ” πρέπει να τους δούμε με καλοσύνη” κλπ κλπ κλπ, σας παρακαλώ βουτήξτε τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσετε, γιατί κάνετε ακόμα μεγαλύτερο κακό στους ανθρώπους που τα διαβάζουν, γιατί νιώθουν ότι ο θυμός τους είναι αδικαιολόγητος, ότι πρέπει να απαρνηθούν τα ίδια τους τα συναισθήματα!!!! Ο θυμός είναι απόλυτα δικαιολογημένος όταν σου έχουν ληστέψει τα παιδικά σου χρόνια, την αθωότητα σου,την υγεία σου , τη χαρά σου!! Ακόμα και το να πεις πάνω στο θυμό σου (ΟΧΙ να το πράξεις!!!!) ” θέλω να τον / την σκοτώσω” είναι ανθρώπινο και κατανοητό, όταν σε σκοτώνουν κάθε μέρα από τότε που γεννήθηκες!

Ανώνυμος
3 χρόνια πριν

Δεν κατανοω γιατι να μην θεωρειται εγκλημα αυτο και να υπαρχουν ποινες για τετοιους γονεις? Να μου πεις εδω την βγαζουν καθαρη οι βιαστες. Τετοια κοινωνια εχετε χτισει και θελετε και παιδια για να ικανοποιησετε το εγω σας. Ανθρωπος οτι χειροτερο οταν ξεχναει οτι εχει καρδια και το βγαζει πανω σε αλλους ειδικα πανω στους ευαισθητους. Σκατα να φατε και ας το παιζετε λυπημενοι. Εχω κακοποιηθει σωματικα και ψυχικα και δεν υπαρχει χειροτερο απο το να σε κανουν να πιστευεις οτι δεν αξιζεις και να επιβαλουν την εξουσια τους πανω σου.

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

[quote=Ανώνυμος]αυτό το αρθρο= η ζωή μου με τη μανα μου… όλοι την είχαν για αγία… όλοι αλλά στο σπίτι έτρωγα ξύλο χωρίς να ξέρω το γιατί… για το παραμικρό…[/quote] Χαίρομαι που δεν ήμουν μόνη, λυπάμαι που συνέβη και σε άλλες… Βαδίζω στα 60, πέρασε τα 92 και είναι το βαμπίρ της διαταραγμένης μου ζωής…

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

Μήνυμα στον/στην 25χρονο/χρονη σχολιαστή/σχολιάστρια:
Καταλαβαίνω ότι είναι αβάσταχτο και παράλογο αυτό που έκανε η μητέρα σου, δεν ξέρω τι έχει περάσει στην ζωή της, πάντως αυτή η συμπεριφορά δεν ήρθε απ’ το πουθενά. Κάτι της έχει συμβεί στην ζωή της (είτε στην παιδική ηλικία είτε σε μεγαλύτερη ηλικία) γι’αυτό αντιδρά έτσι. Κανένας γονέας δεν θέλει να κάνει κακό στο παιδί του (αν τα’χει καλά με τον εαυτό του) και φυσικά ούτε διανοείται να βλάψει το παιδί του!
Ένας άνθρωπος όμως που έχει προβλήματα (κυρίως ψυχολογικά) δεν νιώθει καλά με τίποτα, ούτε με τον εαυτό του τον ίδιο και ξεσπά (δεν είναι σωστό, απλώς αναφέρω το γεγονός).
Αν η μητέρα σου δεν είχε θέματα με τον εαυτό της, την ζωή της κ.τ.λ. δεν θα σου συμπεριφερόταν έτσι, γι’αυτό δείξε κατανόηση, υπομονή και αγάπη και γι’αυτό συγχώρεσε την( άσε τον εγωϊσμό στην άκρη, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ!) όταν κάνει ή λέει οτιδήποτε, μην της κρατήσεις κακία. Να προσεύχεσαι γι’αυτήν και να της κάνεις πάντα καλό. Η συγχώρεση είναι θεραπευτική και λυτρωτική τόσο για το άτομο που συγχωρεί όσο και για το άτομο που συγχωρείται. Όλα τα καλά προέρχονται από την αγάπη, από αυτήν <<γεννιούνται>> η συγχώρεση, η συμπόνια, η ενσυναίσθηση, η κατανόηση, η υπομονή κ.ο.κ.
Κάνε κουράγιο, με υπομονή και επιμονή όλα θα τα καταφέρεις! Ακολούθησε την συμβουλή μου περί εύρεσης ενός καλού πνευματικού, άκουσε προσεκτικά τι θα σου πει και κάν’το. Εμπιστεύσου την ζωή σου ολοκληρωτικά στον Θεό και Αυτός θα σε βοηθήσει να βγεις από το αδιέξοδο!
Σου εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου να ορθοποδήσεις και να είσαι πάντα ευτυχισμένος/η.

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

αυτό το αρθρο= η ζωή μου με τη μανα μου… όλοι την είχαν για αγία… όλοι αλλά στο σπίτι έτρωγα ξύλο χωρίς να ξέρω το γιατί… για το παραμικρό…

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

Συγνώμη, τώρα που ξαναδιάβασα το σχόλιο σου δεν λες πουθενά ότι είσαι γυναίκα, τέλος πάντων ότι και να είσαι σημασία έχει να αλλάξεις ψυχολογία για να μπορείς ψύχραιμα να πάρεις αποφάσεις και να ζητήσεις νομική βοήθεια αν τα πράγματα γίνου ν πιο επικίνδυνα δεδομένου ότι μίλησες για βαριά διαταραγμένους ανθρώπους. Κάνε αυτά που σου είπα στο πρώτο σχόλιο και όλα θα εξελιχθούν όπως πρέπει.
*συνεδρίες ήθελα να πω στο σχόλιο για τον ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή.

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

Γιατί είσαι στο σπίτι τους; Δεν έχεις την δυνατότητα να φύγεις να πας βρεις σπίτι αλλού; Δουλεύεις; Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κρατάνε μια ενήλικη γυναίκα, πόσο μάλλον να προσπαθούν να την βγάλουν τρελή και με τον νόμο!
Όχι η αυτοκτονία και η δολοφονία δεν είναι λύση. Κανένας δεν αξίζει να πεθάνει ούτε αυτοί ούτε εσύ! Δεν είναι σωστό να χάνουμε την ανθρωπιά μας επειδή οι άλλοι μας φέρονται σκληρά. Αν ήταν έτσι τότε όλοι θα αλληλοσκοτωνόμασταν και θα αυτοκτονούσαμε και άνθρωπος δεν θα υπήρχε ούτε για δείγμα.
Υπάρχουν δύο πράγματα που μπορείς να κάνεις. Ένα είναι να βρεις έναν καλό πνευματικό να του μιλήσεις για όλα αυτά που περνάς και να ακούσεις τι θα σου πει από θρησκευτικής άποψης πως να χειριστείς το θέμα και να πράξεις ότι σου πει. Θα βοηθηθείς πολύ και θα κάνεις καλό στην ζωή σου και στην ψυχή σου αφού όχι μόνο δεν θα σκοτώσεις-σκοτωθείς αλλά θα ηρεμήσεις γιατί θα έρθεις κοντά στον Θεό όπου Αυτός θα είναι πηγή παρηγοριάς και δύναμης για τις δύσκολες στιγμές σου (όπως ήταν, είναι και θα είναι για μένα και για όλους όσους ζήτησαν την βοήθεια του), δεν θα διαπράξεις το αμάρτημα του φόνου και της αυτοκτονίας και μέσα από τη σχέση σου με τον Θεό θα θα σώσεις όχι μόνο την ζωή σου αλλά και την ψυχή σου. Χρήματα δεν χρειάζεται να δώσεις, ο ιερέας που εξομολογεί δεν έχει δική του επιχείρηση, κάνει το καθήκον μέσω του μυστηρίου της εξομολογήσεως όποτε σε συμφέρει και οικονομικά και συναισθηματικά μα επωφεληθείς από τις συμβουλές ενός ανθρώπου που έχει ανέβει πνευματικά και καταλαβαίνει τον ανθρώπινο πόνο.
Δεύτερο βήμα είναι η αναζήτηση ενός ψυχολόγου ή ψυχοθεραπευτή για να έχεις και μια δεύτερη άποψη εφόσον φυσικά δουλεύεις για να πλήρώνεις τις συνεδριάσεις μαζί του. Αν δεν έχεις δουλειά μην αποθαρρύνεσαι ψάξε και θα βρεις κάτι που μπορείς να κάνεις κι εσύ. Χαζή δεν είσαι. Όταν βρεις θα έχεις χρήματα τόσο για ειδικό όσο και για δικό σου σπίτι. Σιγά σιγά δεν θα τα καταφέρεις, ένα βήμα την φορά.
Πάντως μην παραμελήσεις την εξομολόγηση είναι ζωτικής σημασίας και θα βοηθηθείς όπως εγώ από την δικές εμπειρίες μέσω της εξομολόγησης.
Αν πάλι έχεις λύσει το πρόβλημα χαίρομαι γι’αυτό. Αν ταλαιπωρείσαι ακόμα σου συνιστώ αυτά που σου έγραψα.
Καλή δύναμη εύχομαι να είσαι πάντα ευτυχισμένη γιατί το αξίζεις!

Ανώνυμος
5 χρόνια πριν

Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τους γονείς μου. Είμαι 25 χρονών , δεν έχω ούτε τις ικανότητες ενός 15χρονου αφού μου τις στέρησαν. Και με τόσο βία που έχω φάει όταν απάντησα με πήγαν σε διεφθαρμένους εισαγγελείς ότι εγώ έχω το πρόβλημα. Το είπα σε όλους ότι οι γονείς μου είναι βαριά διαταραγμένοι και δε νοιάστηκε κανείς απλά καταπάτησαν τα δικαιώματά μου παρανόμως. Από εκεί και πέρα με κλείσανε στα ψυχιατρεία χωρίς να έχω πρόβλημα. Κανείς δε νοιάζεται να με ακούσει. Προστασία από το κράτος ούτε στα όνειρα. Είμαι 25 χρονών και δε μπορώ να φύγω από το σπίτι έστω να ζήσω στο δρόμο. Θα ισχυριστούν ότι έχω πρόβλημα και θα με διαλύσουν πάλι. Αν συνεχίσει έτσι αυτή η κατάσταση θα πάρω τη ζωή μου μαζί με την δικιά τους να πάμε όλη στο διαλο. Για να μη φτάσω εκεί, ξέρει κανείς που μπορώ να απευθυνθώ για να πολεμήσω για την ελευθερία μου; για να είμαι και εγώ άνθρωπος και όχι αντικείμενο κουρέλι όπως οι υπόλοιποι; Αν με βάλουν μέσα πάλι επειδή δήθεν εγώ έχω πρόβλημα θα τους σκοτώσω το υπόσχομαι. Δε με φοβίζει να χάσω τη ζωή μου, αν δεν κάνω κάτι την έχω χάσει ήδη. Κοινωνικοί λειτουργοί; Δικηγόροι; εισαγγελείς (ούτε καν αυτή με έβαλε μέσα έπειτα από συννενόηση); που να απευθυνθώ;

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Εγώ πάντως τα ονομάζω απωθημένα που έχουν οι γονείς και τα βγάζουν στα παιδιά τους. Αυτά που δεν έκαναν, αυτά που τους έλειπαν τα χρεώνουν συνειδητά ή ασυνείδητα στα παιδιά τους με καταστροφικές συνέπειες. Αν δεν τα βρείς με τον ευατό σου δεν θα τα βρείς με κανένα!!

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Ο σύζυγος παίζει μεγάλο ρόλο, γιατί αν δε τα πάνε καλά τη πληρώνει ο γιος. Προσπαθεί να βρει ότι της λείπει στο παιδί της.

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Και την δική μου

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Μου θυμιζει την μανα μου αυτο [color=blue][/color]

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

διαφωνώ μόνο στο οτι το άρθρο δεν προτείνει λύση, δεν δίνει ελπίδα, όχι,πάντα υπάρχει ελπίδα να φύγεις να σωθείς, θέλει πολλή δουλεία ατομική, με ψυχοθεραπεία και ”ξεσκέπασμα” του μυστικού, χωρίς όμως να αναλώνεσαι στο να αποδείξεις οτι ”δεν εισαι ελέφαντας”, αυτό που προέχει είναι η αυτοπροστασία, δυστυχώς όλο το περιβάλλον ειναι τραυματισμένο και δεν μπορεί να βοηθήσει, με ψυχοθεραπεία όμως μπορείς να απεγκλωβιστείς από το νοσηρό περιβάλλον και να εργαστείς για την δική σου σωτηρία και ζωή. Καλή επιτυχία σε όλους, τελικά ειμαστε πολλοί..

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Ποτέ δεν είναι αργά…

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Έχω ζήσει τόση καταπίεση και συναισθηματικό μπούλινγκ από τους γονείς μου που κόντεψα να τρελαθώ. Τα κατάφερα και προχώρησα και από τότε που ξεκίνησα να σπάω τα δεσμά έχω ακούσει τα χειρότερα (πόρνη, κακια, άχρηστη, καταστροφική κλπ) Το μόνο που με πονά είναι πως στο μεγαλυτερο μέρος της ζωής μου νόμιζα πως με αγαπούν. Είχα μια στρεβλή αντίληψη της αγάπης…

Ανώνυμος
8 χρόνια πριν

σπουδαια αναλυση