PsychologyNow Team

Επανασύνδεση μετά τον κορωνοϊό: 4 βασικοί τρόποι αντιμετώπισης του άγχους και της μοναξιάς

Επανασύνδεση μετά τον κορωνοϊό: 4 βασικοί τρόποι αντιμετώπισης του άγχους και της μοναξιάς

PsychologyNow Team
γυναίκα σκέφτεται την επανασύνδεση μετά τον κορωνοϊό και 4 βασικούς τρόπους αντιμετώπισης του άγχους και της μοναξιάς
Image credit: Shobhit Sharma / unsplash.com

Παρά τη δυσκολία της εποχής, μπορούμε να αλλάξουμε το συναισθηματικό κλίμα στις σχέσεις, για να καταπολεμήσουμε το άγχος και τη μοναξιά.


Η νόσος COVID-19 μας ανάγκασε να λάβουμε μέτρα που περιλαμβάνουν κοινωνική απόσταση, απομόνωση και καραντίνα. Αυτές οι συνθήκες ενδέχεται να ενισχύουν το αίσθημα άγχους και μοναξιάς ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Επίσης όμως, κατέστησαν προφανή σε όλους μας την ανάγκη για κοινωνική επαφή και για δημόσιους χώρους που σφύζουν από ζωή.

Παρακάτω αναφέρονται τέσσερις στρατηγικές για την αναδόμηση των κοινωνικών μας σχέσεων και την ανάκτηση της συναισθηματικής μας ευεξίας όταν αρθούν τα μέτρα.

Αλλαγή του συναισθηματικού κλίματος

Τα υποχρεωτικά μέτρα απόστασης δεν μεταβάλλουν μόνο την εργασία, τα ταξίδια και τις οικογενειακές συνήθειες, αλλά ενδεχομένως και τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με άλλους ανθρώπους και τα συναισθήματα που έχουμε για τον εαυτό μας και την κοινότητά μας.

Η μοναξιά είναι κακή για την υγεία και τώρα ενδεχομένως είναι πιο έντονη. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η στροφή που έγινε εξαιτίας της πανδημίας προς μια πιο ψηφιακή επικοινωνία θα αντισταθμίσει την χαμένη συναισθηματική εγγύτητα της διαπροσωπικής επαφής.

Καθώς η μοναξιά γίνεται ένα όλο και πιο σύνηθες φαινόμενο, μεταβάλλει αυτό που οι κοινωνιολόγοι ονομάζουν «συναισθηματικό κλίμα», δηλαδή τα συλλογικά συναισθήματα που βιώνουν και μοιράζονται οι περισσότεροι άνθρωποι εντός μιας συγκεκριμένης πόλης ή κοινότητας.

Ένα «μαζικό συναισθηματικό γεγονός» όπως η εμφάνιση της νόσου COVID-19 μπορεί να μεταβάλλει δραματικά το συναισθηματικό κλίμα. Προκαλεί τέτοια αναστάτωση που οδηγεί σε μια μόνιμη αλλαγή της καθημερινής συναισθηματικής κατάστασης, έκφρασης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Η νόσος COVID-19 έχει την δύναμη να μας κάνει όχι μόνο πιο μοναχικούς, αλλά και πιο δύσπιστους, φοβισμένους, αγχωμένους και θυμωμένους. Τα στοιχεία που προκύπτουν και συνηγορούν υπέρ αυτής της άποψης περιλαμβάνουν πανικό αγοράς αγαθών, κακοποίηση και στιγματισμό των «επικίνδυνων» φροντιστών όπως είναι το υγειονομικό προσωπικό, καθώς και πιθανή αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και της βάναυσης μεταχείρισης των ζώων.

Μάλιστα, έχει ακόμη ακουστεί η άποψη ότι βιώνουμε συλλογικά τα στάδια ενός μαζικού πένθους.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε το αρνητικό συναισθηματικό κλίμα με στρατηγικές που θα επανασυνδέσουν την κοινωνία, θα κατευνάσουν τον φόβο και θα μας προετοιμάσουν για ενδεχόμενο μελλοντικό κλείσιμο. Μπορούμε ακόμη να θέσουμε ως στόχο την προαγωγή ενός θετικού συναισθηματικού κλίματος και μιας «πανδημίας καλοσύνης».


Διαβάστε σχετικά: 7 συμβουλές για να αξιοποιήσετε την τρέχουσα κρίση για την προσωπική σας ανάπτυξη


4 τρόποι για να οικοδομήσουμε μια καλύτερη κοινωνία

H νόσος COVID-19 είναι μια ευκαιρία να χτίσουμε πάνω σε αυτά που γνωρίζουμε και να μάθουμε από αυτήν την κατάσταση. Είναι δυνατό να προάγουμε την κοινωνική και την συναισθηματική ευεξία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της οικοδόμησης μιας καλύτερης κοινωνίας με τους τέσσερεις τρόπους που προτείνονται παρακάτω.

1. Σχεδιασμός ευέλικτων δημόσιων χώρων που προσφέρονται για περπάτημα και συνάθροιση

Η πρόσφατη πρακτική της εργασίας από το σπίτι μείωσε την κυκλοφοριακή κίνηση στους οδικούς άξονες κατά 50%. Ωστόσο, προκάλεσε κλειστοφοβία και ένα αίσθημα λαχτάρας για άσκηση και κοινωνική επαφή.

Οι πόλεις και τα προάστια πρέπει να επανασχεδιαστούν έτσι ώστε να υποστηρίζουν την σωματική και την κοινωνική δραστηριότητα, καθώς και την ψυχική υγεία. Χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην δημιουργία χώρων που προσφέρονται για ποδήλατο και περπάτημα. Επιπλέον, αντί να συνεχίσει η επέκταση των προαστιακών αυτοκινητοδρόμων, πρέπει να έρθει στο επίκεντρο η οικοδόμηση αστικών κέντρων που προσφέρονται για περπάτημα και η δημιουργία συνοικιακών δρόμων.

Πρόσφατα παραδείγματα ευρηματικής και ευέλικτης αξιοποίησης χώρων από επιχειρήσεις αποτελούν πηγή έμπνευσης. Ακόμη κι αν οι καφετέριες μετατραπούν σε περίπτερα, οι παμπ πωλούν κοκτέιλ σε πακέτα, τα πάρκα μετατραπούν σε γυμναστήρια και οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων γίνουν αναδυόμενες επιχειρήσεις, η ευέλικτη αξιοποίηση των χώρων πρέπει να γίνει κοινοτυπία.

Ο κορωνοϊός μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικές είναι για την ευεξία μας οι βιώσιμες συνοικίες.

2. Ενσωμάτωση δημόσιων και διαδικτυακών χώρων

Οι νέες μας ικανότητες διαδικτυακής επικοινωνίας μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε ένα νέο περιβάλλον που θα συνδυάζει την φυσική με την ψηφιακή παρουσία και θα φέρνει τους ανθρώπους κοντά.

Η τηλεδιάσκεψη είναι ευέλικτη και καθιστά δυνατή την σύνδεση ατόμων που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση και την δημιουργία κέντρων «εργασίας από το σπίτι».

Ωστόσο, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Meetup, το WhatsApp ή εφαρμογές με καλλιτεχνική βάση όπως το Somebody, είναι επίσης χρήσιμες για την οργάνωση συναντήσεων με φυσική παρουσία. Αυτές οι εφαρμογές μπορούν να συμβάλλουν στην κοινοτική εθελοντική εργασία, την κοινωνικοποίηση ή απλώς στην κοινή χρήση χώρων καλλιέργειας βοτάνων για την μαγειρική.

Ένα βελτιωμένο περιβάλλον που θα συνδυάζει την φυσική με την ψηφιακή παρουσία θα μπορούσε να λειτουργήσει ευνοϊκά για νέες θέσεις εργασίας σε «διαδραστικούς» δημιουργικούς τομείς που φέρνουν σε επαφή ηλεκτρονικά απομονωμένους ανθρώπους. Θα μπορούσαν να ιδρυθούν νέοι καλλιτεχνικοί χώροι, όπου θα τοποθετείται συνδετικό ψηφιακό περιβάλλον, όπως οπτικοακουστικές πλατφόρμες, σε φυσικούς χώρους ώστε να μπορεί το κοινό που θα παρακολουθεί ηλεκτρονικά να αλληλεπιδρά διά ζώσης.

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μόνοι στην πόλη, αλλά ίσως «τρίτα μέρη» να μπορούν να βοηθήσουν με αυτό.

3. Παροχή ποιοτικής στέγης

Η νόσος COVID-19 αποκάλυψε την τεράστια ποικιλία στην ποιότητα των αυστραλιανών σπιτιών. Πολλά σπίτια δεν διαθέτουν χώρο που θα μπορούσε να υποστηρίξει εργασία, μελέτη, χαλάρωση, άσκηση και κοινωνικοποίηση ή χώρους όπου οι άνθρωποι μπορούν να αναζητήσουν ιδιωτικότητα και ηρεμία. Τα σπίτια ποικίλλουν επίσης, ως προς την πρόσβασή τους σε καθαρό αέρα, φως, έλεγχο θερμοκρασίας και υγιεινούς χώρους πρασίνου.

Ο σχεδιασμός νέων κατοικιών λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις ανάγκες και αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία εν μέσω του COVID-19


4. Οικοδόμηση λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες και το στίγμα

H επίδραση της νόσου COVID-19 δεν θα είναι ίδια για όλους. Οι πόλεις θα πρέπει να το λάβουν αυτό υπόψη τους μόλις ξεπεραστεί η νόσος.

Η νόσος COVID-19 αποκάλυψε πόσο ευάλωτοι άνθρωποι είναι οι άστεγοι. Επίσης, αύξησε πολύ την πιθανότητα να εκδηλωθεί ένα αίσθημα μοναξιάς για τον έναν στους τέσσερεις Αυστραλούς που ζουν μόνοι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία Αυστραλούς με κινητικά προβλήματα.

Η πανδημία τόνισε τους κινδύνους ασφαλείας που ενέχουν οι κλειστές δομές όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας.

Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην δημιουργία δομών που περιορίζουν την απομόνωση και προάγουν την κοινωνική επαφή.

Πρόσφατες θετικές δημόσιες συζητήσεις που έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εντός της καλλιτεχνικής κοινότητας σχετικά με συναισθήματα που είχαν στιγματιστεί στο παρελθόν, όπως είναι η μοναξιά και το άγχος θα βοηθήσουν να διατηρηθούν αυτά τα ζητήματα στην δημόσια ατζέντα.


Petri Axyrv
Πηγή: medicalxpress.com

Μετάφραση: Πετρίνα Αχυριάτη, Μεταφράστρια, MA in Translation
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...