PsychologyNow Team

Η έλλειψη βιταμίνης D σε νεογνά σχετίζεται με την εμφάνιση σχιζοφρένειας στην ενήλικη ζωή

Η έλλειψη βιταμίνης D σε νεογνά σχετίζεται με την εμφάνιση σχιζοφρένειας στην ενήλικη ζωή

PsychologyNow Team
μητέρα με έλλειψη βιταμίνης D κρατά το μωρό της

Τα νεογνά με ανεπάρκεια βιταμίνης D παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένιας αργότερα στη ζωή, αναφέρει ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία και τη Δανία.


Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ επιβεβαιώνει τη συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης της βιταμίνης D σε νεογέννητα με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένιας αργότερα στη ζωή τους. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι νεογνά που γεννήθηκαν με ανεπάρκεια βιταμίνης D, είχαν 44% αυξημένο κίνδυνο να διαγνωσθούν με σχιζοφρένεια ως ενήλικες.

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη κάποιων περιστατικών που προσβάλλονται από τη διαταραχή μέσω της αντιμετώπισης της ανεπάρκειας της βιταμίνης D κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της ζωής των νεογνών.

Η μελέτη, διαπίστωσε ότι τα νεογνά με ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν 44% αυξημένο κίνδυνο να διαγνωσθούν με σχιζοφρένεια ως ενήλικες σε σύγκριση με εκείνα που είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D.

Η σχιζοφρένεια αφορά σε ένα σύνολο εγκεφαλικών διαταραχών, όχι πλήρως κατανοητό, οι οποίες χαρακτηρίζονται από συμπτώματα όπως ψευδαισθήσεις, αυταπάτες και γνωστικά προβλήματα, δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης.

Καθώς το αναπτυσσόμενο έμβρυο εξαρτάται απόλυτα από τα αποθέματα βιταμίνης D της μητέρας, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η εξασφάλιση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει στην πρόληψη ορισμένων περιπτώσεων εμφάνισης σχιζοφρένειας, κατά τρόπο συγκρίσιμο με το ρόλο που παίζει το συμπλήρωμα φολικού οξέος στην πρόληψη εμφάνισης δισχιδής ράχης, η οποία είναι γενετική ατέλεια της σπονδυλικής στήλης.

Ο επικεφαλής δήλωσε ότι η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε δείγμα 2602 ατόμων, επιβεβαίωσε μια προηγούμενη μελέτη η οποία είχε επίσης βρει μια συσχέτιση μεταξύ της ανεπάρκειας της βιταμίνης D σε νεογνά και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης σχιζοφρένειας.

Η ομάδα ανακάλυψε τη συγκεκριμένη συσχέτιση, αναλύοντας τη συγκέντρωση βιταμίνης D σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από νεογέννητα στη Δανία μεταξύ των ετών 1981 και του 2000, τα οποία και ανέπτυξαν σχιζοφρένεια ως νεαροί ενήλικες.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα δείγματα αυτά με δείγμα νεογνών που δεν είχαν αναπτύξει σχιζοφρένεια, τα οποία είχαν το ίδιο φύλο και την ίδια ημερομηνία γέννησης.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η σχιζοφρένεια σχετίζεται με πολλούς διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου, τόσο γενετικούς όσο και περιβαλλοντικούς, αλλά η έρευνα έδειξε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D σε νεογνά θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιπροσωπεύει περίπου το 8% των περιπτώσεων σχιζοφρένειας στη Δανία.

Υποθέσαμε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε εγκύους λόγω έλλειψης έκθεσης στον ήλιο κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, θα μπορούσαν να ευθύνονται για αυτόν τον κίνδυνο και έτσι διερευνήσαμε τη συσχέτιση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και του κινδύνου εμφάνισης σχιζοφρένειας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι παρόλο που η Αυστραλία έχει περισσότερο ήλιο σε σύγκριση με τη Δανία, η ανεπάρκεια βιταμίνης D εντοπίζεται ακόμα και σε έγκυες γυναίκες στην Αυστραλία εξαιτίας του τρόπου ζωής και της στάσης προστασίας από τον ήλιο. Διεξήγαγαν επίσης μια μελέτη στην Ολλανδία το 2016, η οποία βρήκε μια σύνδεση μεταξύ της ανεπάρκειας της βιταμίνης D προγεννετικά και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης αυτισμού.

Το επόμενο βήμα είναι να διεξαγάγουμε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές σε έγκυες γυναίκες με ανεπάρκεια βιταμίνης D, προκειμένου να εξετάσουμε τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού και τον κίνδυνο εμφάνισης νευροαναπτυξιακών διαταραχών, όπως ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.


Έρευνα: The association between neonatal vitamin D status and risk of schizophrenia
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...