PsychologyNow Team

Τα μωρά που εκτίθενται στην τηλεόραση παρουσιάζουν μετέπειτα αρνητικές αναπτυξιακές επιδόσεις

Τα μωρά που εκτίθενται στην τηλεόραση παρουσιάζουν μετέπειτα αρνητικές αναπτυξιακές επιδόσεις

PsychologyNow Team
παιδί που εκτίθεται στην τηλεόραση
Image credit: Ksenia Chernaya / pexels.com

Ο αυξημένος χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης στην ηλικία του 1 έτους επηρεάζει αρνητικά τις μετέπειτα αναπτυξιακές επιδόσεις.


Ο αυξημένος χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης/DVD στην ηλικία των 1 και 2 ετών επηρεάζει αρνητικά τις αναπτυξιακές επιδόσεις στην ηλικία των 2 και 3 ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics.

Η Midori Yamamoto, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο Chiba στην Ιαπωνία και οι συνεργάτες της διερεύνησαν την κατευθυνόμενη σχέση μεταξύ του χρόνου προβολής στην οθόνη TV/DVD και των αναπτυξιακών επιδόσεων στις ηλικίες 1 έως 3 ετών σε μια διαχρονική μελέτη κοορτής. Η ανάλυση περιελάμβανε δεδομένα από 57.980 παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη Japan Environment and Children's Study. Το ερωτηματολόγιο Ages and Stages Questionnaire, Third Edition, χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση της ανάπτυξης των παιδιών στις ηλικίες 1, 2 και 3 ετών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ του χρόνου οθόνης και των αναπτυξιακών βαθμολογιών. Ο αυξημένος χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης/DVD στις ηλικίες 1 και 2 ετών συσχετίστηκε με χαμηλότερες μετέπειτα αναπτυξιακές βαθμολογίες (2 ετών: β = -0,05, 3 ετών: β = -0,08). Υπήρξε αντίθετη συσχέτιση μεταξύ της βαθμολογίας στον τομέα της επικοινωνίας στις ηλικίες 1 και 2 ετών και του μεταγενέστερου χρόνου οθόνης (2 έτη: γ = -0,03- 3 έτη: γ = -0,06).

Σε αυτή τη μελέτη, ο αυξημένος χρόνος οθόνης στην πρώιμη παιδική ηλικία συσχετίστηκε αρνητικά με την κακή επίδοση στους αναπτυξιακούς δείκτες, γράφουν οι συγγραφείς. Για να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης των μέσων ενημέρωσης, οι ερευνητές και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να βοηθήσουν τους γονείς να διαχειριστούν καλύτερα τις οθόνες και να υποστηρίξουν κοινωνικά τους γονείς που τείνουν να βασίζονται στα μέσα ενημέρωσης.


Έρευνα: Midori Yamamoto et al, Screen Time and Developmental Performance Among Children at 1-3 Years of Age in the Japan Environment and Children's Study, JAMA Pediatrics (2023). DOI: 10.1001/jamapediatrics.2023.3643.
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...