PsychologyNow Team

Νέα μελέτη χαρτογραφεί τη σύνδεση μεταξύ της ψύχωσης και του ανοσοποιητικού συστήματος

Νέα μελέτη χαρτογραφεί τη σύνδεση μεταξύ της ψύχωσης και του ανοσοποιητικού συστήματος

PsychologyNow Team
γυναίκα σκέφτεται τη σύνδεση μεταξύ της ψύχωσης και του ανοσοποιητικού συστήματος
Image credit: pvproductions / freepik.com

Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, μία νέα έρευνα με επικεφαλής το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης (IoPPN) του King's College του Λονδίνου, εντόπισε ορισμένα από τα στοιχεία της ανοσολογικής απόκρισης που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης ψύχωσης.


Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain, Behaviour and Immunity, ανέλυσε δείγματα αίματος από 325 άτομα για να αξιολογήσει τα επίπεδα 20 πρωτεϊνών που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην ανοσολογική μας απόκριση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων ορισμένων πρωτεϊνών - κυτοκινών - που εμπλέκονται στη φλεγμονή και του κινδύνου εμφάνισης ψύχωσης. Άλλες πρωτεΐνες που πιστεύεται ότι επηρεάζουν τον φραγμό μεταξύ αίματος και εγκεφάλου συνδέθηκαν με το κατά πόσον τα άτομα που διέτρεχαν κίνδυνο εμφάνισαν αργότερα ψύχωση.

Έγκαιρος εντοπισμός του κινδύνου ψύχωσης

Η ψύχωση είναι η διαταραχή που παρουσιάζεται όταν οι άνθρωποι χάνουν την επαφή με την εξωτερική πραγματικότητα, προκαλώντας συχνά σημαντική δυσφορία στο άτομο και στην οικογένειά του ή στους φροντιστές του. Τα άτομα με ψύχωση μπορούν και επανέρχονται και η πιθανότητα να συμβεί αυτό αυξάνεται όσο νωρίτερα αρχίζει η θεραπεία.

Για να καταστεί δυνατή η έγκαιρη θεραπεία, οι ερευνητές και οι ψυχίατροι έχουν αναπτύξει ειδικές μεθόδους για τον εντοπισμό εκείνων που έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψύχωση καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι το 1,7% του γενικού πληθυσμού διατρέχει κίνδυνο εκδήλωσης ψύχωσης. Ωστόσο, περίπου το ένα πέμπτο αυτών των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο θα αναπτύξει ψύχωση, γεγονός που αποτελεί βασική πρόκληση για την πρόβλεψη του κατά πόσον κάποιος θα εμφανίσει ή όχι τα συμπτώματα της ψύχωσης.

Ο εντοπισμός συγκεκριμένων βιολογικών δεικτών στο αίμα που συνδέονται με την ψύχωση θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεραστεί αυτή η πρόκληση. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει ρόλο στις ψυχωσικές διαταραχές και η μελέτη είχε ως στόχο να αξιολογήσει κατά πόσον τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών και χημικών ουσιών που αποτελούν μέρος της ανοσολογικής απόκρισης είναι διαφορετικά σε όσους διατρέχουν υψηλό κλινικό κίνδυνο σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης κατά πόσον εκείνοι που συνέχισαν να αναπτύσσουν ψύχωση είχαν ένα ξεχωριστό προφίλ στους ανοσολογικούς δείκτες τους σε σύγκριση με εκείνους που παρέμειναν σε κίνδυνο αλλά δεν εμφάνισαν συμπτώματα.


Διαβάστε σχετικά: Σύνδεση μεταξύ της σχιζοφρένειας και των κυττάρων του ανοσοποιητικού


Σύνδεση της ανοσολογικής απόκρισης με την ψύχωση

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα 20 πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην ανοσολογική απόκριση στο αίμα 325 συμμετεχόντων από εννέα διαφορετικές χώρες. Στην αρχή της μελέτης 270 από αυτούς είχαν εκτιμηθεί ότι διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν ψύχωση και 56 όχι. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών και κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος 50 από τα άτομα που βρίσκονταν σε κίνδυνο εμφάνισαν ψύχωση.

Η ανάλυση δειγμάτων αίματος έδειξε ότι τα άτομα που διέτρεχαν κίνδυνο ψύχωσης είχαν υψηλότερα επίπεδα δύο πρωτεϊνών ή κυτταροκινών που εμπλέκονται στη φλεγμονή σε σύγκριση με τα άτομα που δεν διέτρεχαν κίνδυνο. Οι κυτταροκίνες αυτές ονομάζονται ιντερλευκίνη (IL)-6 και IL-4. Στην ομάδα κινδύνου η μεταγενέστερη εμφάνιση ψύχωσης συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGF) και με αυξημένη αναλογία της κυτταροκίνης IL-10 προς την κυτταροκίνη IL-6. Ο VEGF εμπλέκεται στη ρύθμιση του πορώδους της μεμβράνης μεταξύ του αιμοποιητικού συστήματος και του εγκεφάλου μας και είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ως πιθανός δείκτης για το αν οι άνθρωποι θα μεταβούν από τον κίνδυνο ψύχωσης στην ανάπτυξη της διαταραχής.

Τεχνικές πρόβλεψης Τεχνητής Νοημοσύνης

Προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες χρήσης των δεικτών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα ως τρόπο πρόβλεψης της εμφάνισης της ψύχωσης, οι ερευνητές δοκίμασαν μια προσέγγιση μηχανικής μάθησης στα δεδομένα που συλλέχθηκαν και για τους 20 δείκτες του ανοσοποιητικού συστήματος. Η προσέγγιση δεν παρείχε ακριβή πρόβλεψη για το αν τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ψύχωσης θα προχωρήσουν στην εκδήλωση της διαταραχής, αλλά αποτελεί ένα καινοτόμο βήμα προς τα εμπρός σε νέες τεχνικές για την ενημέρωση της κατανόησης της ψύχωσης.

Ο καθηγητής Mondelli, επικεφαλής της θεματικής ενότητας για τις Διαταραχές της Διάθεσης και την Ψύχωση στο Κέντρο Βιοϊατρικών Ερευνών NIHR Maudsley, σχολίασε: Αν και θα ήταν εκπληκτικό να είχαμε εντοπίσει έναν τρόπο να προβλέψουμε αν οι άνθρωποι θα αναπτύξουν ψύχωση με βάση δείκτες στην ανοσολογική τους απόκριση, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι σε θέση να το κάνουν αυτό χρησιμοποιώντας μόνο αυτά τα δεδομένα. Η πορεία προς την ψύχωση περιλαμβάνει πολλούς άλλους παράγοντες τόσο στην ψυχολογία και τη βιολογία του ατόμου όσο και από την κοινωνία και είναι πιθανό ότι δεδομένα από αυτές τις πτυχές της ζωής των ανθρώπων θα πρέπει επίσης να ενσωματωθούν σε οποιαδήποτε προσέγγιση μηχανικής μάθησης για να καταστεί δυνατή η πρόβλεψη του κατά πόσον θα αναπτύξουν τη διαταραχή.


Έρευνα: Serum immune markers and transition to psychosis in individuals at clinical high risk

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...