PsychologyNow Team

Άνθρωποι με την ίδια ψυχική ασθένεια ενδέχεται να χρειάζονται διαφορετική θεραπεία

Άνθρωποι με την ίδια ψυχική ασθένεια ενδέχεται να χρειάζονται διαφορετική θεραπεία

PsychologyNow Team
φωτογραφία τεχνητού ανθρώπινου κρανίου

Άνθρωποι με την ίδια ψυχική ασθένεια ενδέχεται να μην παρουσιάζουν το ίδιο βιολογικό μοτίβο.


Μια νέα μελέτη λεπτομερούς απεικόνισης εγκεφάλου η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ψυχιατρικής American Journal of Psychiatry δείχνει ότι υποομάδες ανθρώπων χρησιμοποιούν διαφορετικά τον εγκέφαλό τους όταν μιμούνται εκφράσεις προσώπου με βάση το συναίσθημα. Πρόκειται για μία διεργασία η οποία αντανακλά την ικανότητά τους να αλληλεπιδρούν κοινωνικά.

Είναι ενδιαφέρoν το γεγονός πως ενώ τα άτομα με σχιζοφρένεια δεν έχουν απαραίτητα διαφορετικό τρόπο λειτουργίας εγκεφάλου σε κοινωνικό επίπεδο από αυτά που δεν πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια, εμπίπτουν σε διαφορετικές υποομάδες οι οποίες ανταποκρίνονται σε διαφορετικούς τύπους θεραπειών. Αυτά τα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση τις πιο κοινές ερευνητικές προσεγγίσεις στην ψυχική υγεία.

Γνωρίζουμε ότι, κατά μέσο όρο, τα άτομα με σχιζοφρένεια είναι περισσότερο κοινωνικά δυσλειτουργικά από ό, τι οι άνθρωποι του γενικού πληθυσμού, υποστηρίζει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Αριστοτέλης Βοϊνέσκος από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας της οικογένειας Campbell στο CAMH του Τορόντο. Χρειάστηκε να ακολουθήσουμε μια αγνωστική προσέγγιση και να επιτρέψουμε στα δεδομένα να μας δώσουν πληροφορίες για τα εγκεφαλικά-συμπεριφορικά προφίλ των συμμετεχόντων. Αποδείχθηκε ότι η σχέση μεταξύ της λειτουργίας του εγκεφάλου και της κοινωνικής συμπεριφοράς δεν είχε καμία σχέση με τις συμβατικές διαγνωστικές κατηγορίες του DSM-5 (Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών).

Οι περισσότερες έρευνες για τον εγκέφαλο στον τομέα της ψυχικής υγείας συγκρίνουν μια ομάδα ασθενών με μια ομάδα μη-ασθενών ή μια «υγιή» ομάδα για να αναζητήσουν βιοδείκτες, μία βιολογική αξιολόγηση των συμπτωμάτων της ψυχικής υγείας. Αυτή η αναζήτηση για βιοδείκτες δεν έχει οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η συγκεκριμένη μελέτη η οποία περιελάμβανε 179 συμμετέχοντες από το νοσοκομείο CAMH στο Τορόντο, από το νοσοκομείο Zucker Hillside Hospital στη Νέα Υόρκη και από το Κέντρο Ψυχιατρικής Έρευνας ''Maryland'' στη Βαλτιμόρη θέτει υπό αμφισβήτηση την προαναφερόμενη τοποθέτηση επειδή οι άνθρωποι με την ίδια ψυχική ασθένεια ενδέχεται να μην παρουσιάζουν το ίδιο βιολογικό μοτίβο.

Η μελέτη, όπου οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία μίμησης ενός προσώπου ενώ υποβάλλονταν σε λειτουργική απεικόνισης εγκεφάλου MRI, βρήκε τρία «προφίλ ενεργοποίησης», υποστηρίζουν οι ερευνητές. Αυτά μπορούν να περιγραφούν ως τυπικά, υπερ-ενεργοποιημένα και απενεργοποιημένα προφίλ.

Πιστεύουμε ότι τα άτομα με υπερβολικά ενεργοποιημένα δίκτυα μπορεί να είναι «αναποτελεσματικά» από άποψη εγκεφαλικής δραστηριότητας - ίσως επειδή δυσκολεύονται περισσότερο και χρειάζεται να εργαστούν πιο έντονα για να ολοκληρώσουν την ίδια εργασία σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες , δηλώνουν οι ερευνητές. Τα άτομα από την ομάδα «απενεργοποίησης» φάνηκε να χρησιμοποιούν πολύ αποτελεσματικά τους εγκεφάλους τους και επίσης τα πήγαν καλύτερα στα συμπεριφορικά τεστ που αφορούν την κοινωνική διαδικασία. Αυτά τα ευρήματα ίσχυσαν για τους συμμετέχοντες με και χωρίς σχιζοφρένεια.

Δεν υπάρχει κάποια αποτελεσματική θεραπεία για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κοινωνικές δυσλειτουργίες, γι’ αυτό επενδύσαμε στην κατανόηση των δικτύων εγκεφάλου και των κοινωνικών συμπεριφορών με στόχο τη θεραπεία και την έρευνα, προσθέτουν οι ερευνητές. Πλέον είμαστε σε θέση να δοκιμάσουμε θεραπείες για να βοηθήσουμε στην αλλαγή της λειτουργίας του εγκεφάλου, αντί να εστιάζουμε μόνο στα συμπτώματα, όταν πρόκειται να βοηθήσουμε άτομα με κοινωνική δυσλειτουργία.

Τα άτομα με κοινωνικές αναπηρίες μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιδράσουν όπως αναμένεται σε συναισθήματα που βλέπουν σε άλλους, όπως ο φόβος, η θλίψη ή η ευτυχία. Καθώς οι κοινωνικές αναπηρίες γίνονται πιο σοβαρές, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να είναι απομονωμένοι, αδύναμοι να λειτουργήσουν στην καθημερινή ζωή και να μειώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής τους, υποστηρίζει ο Δρ Robert Buchanan, Διευθυντής του Κέντρου Ψυχιατρικής Έρευνας ''Maryland'', ψυχίατρος και ερευνητής ο οποίος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες εργάζεται για την ανακάλυψη νέων θεραπειών για τη βελτίωση της κοινωνικής λειτουργίας.

Τα ευρήματα ενισχύθηκαν από ένα ανεξάρτητο δείγμα το οποίο επαναλήφθηκε με 108 συμμετέχοντες και το οποίο έδειξε τα ίδια ευρήματα εγκεφαλικής λειτουργίας όπως το αρχικό.


Μελέτη: Separable and Replicable Neural Strategies During Social Brain Function in People With and Without Severe Mental Illness
Απόδοση: Άννα Μπαρδακά
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...