PsychologyNow Team

Γιατί υποφέρουμε από το άγχος;

Γιατί υποφέρουμε από το άγχος;

PsychologyNow Team
άνδρας υποφέρει από άγχος
Image credit: freepik/ freepik.com

Μερικοί άνθρωποι περνούν ολόκληρη τη ζωή τους υποφέροντας από άγχος. Προφανώς, όλοι βιώνουμε ορισμένες στιγμές που είναι πιο δύσκολες από άλλες. Ωστόσο, κάποιοι από εμάς βιώνουν επίμονη και τεράστια φθορά, με ολοένα και πιο αισθητές συνέπειες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί υποφέρουμε από αυτές τις δυσάρεστες ψυχολογικές καταστάσεις;


Γιατί υποφέρετε από άγχος; Γιατί αισθάνεστε μία τέτοια πίεση στο στήθος σας που δεν σας επιτρέπει να αναπνεύσετε; Και γιατί οι σκέψεις σας είναι φορτωμένες με φόβο και ανησυχία; Το υπερβολικό άγχος που παρεμβαίνει στην ποιότητα ζωής εξακολουθεί να αποτελεί γρίφο για πολλούς ανθρώπους. Επιπλέον, μερικές φορές, εμφανίζεται χωρίς κάποιο συγκεκριμένο έναυσμα και θολώνει και παραμορφώνει τα πάντα με τη μακριά σκιά του.

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είπε: "Μην προβλέπετε προβλήματα και μην ανησυχείτε για κάτι που μπορεί να μη συμβεί ποτέ". Ωστόσο, ας το παραδεχτούμε, όταν υποφέρετε από άγχος, αυτού του είδους οι συμβουλές είναι άχρηστες. Με τον ίδιο τρόπο, ο διαλογισμός δεν βοηθάει, ούτε το να κάνετε διακοπές για λίγες μέρες ή να ζωγραφίζετε μαντάλες. Όλα αυτά είναι απλώς τσιρότα, στρατηγικές προσωρινής ανακούφισης που, στην πραγματικότητα, δεν λύνουν τίποτα μακροπρόθεσμα.

Στην πραγματικότητα, το άγχος που είναι πέρα από τον έλεγχό σας είναι σαν ένα αόρατο τέρας που προκαλεί πόνο στο στομάχι σας, κάνει την καρδιά σας να χτυπάει γρήγορα και σας αφήνει παγιδευμένους σε ένα συνεχώς αυξανόμενο σπιράλ. Αυτή η οντότητα που είναι ενσωματωμένη στο μυαλό σας δεν εξαφανίζεται ξαφνικά. Και δεν οφείλεται στα νεύρα.

Για την ακρίβεια, το άγχος είναι ένας δύσκολος σύντροφος για τον οποίο δεν γίνεται ακόμα αρκετή συζήτηση και, δυστυχώς, η παρουσία του παραμελείται πολύ συχνά.

Γιατί υποφέρετε από άγχος;

Αν αναρωτιέστε γιατί υποφέρετε από άγχος, είναι βασικά επειδή έχετε φτάσει στο σημείο να αισθάνεστε καταβεβλημένοι. Ξέρετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Το σύστημα συναγερμού σας που θα έπρεπε να είναι σε θέση να αντιδράσει στις πιέσεις, τους κινδύνους και τις προκλήσεις του περιβάλλοντός σας είναι εκτός ελέγχου και υπερεκτιμά κάθε κίνδυνο.

Στον σημερινό κόσμο, το άγχος συχνά δεν είναι πλέον το φυσιολογικό και μάλιστα απαραίτητο συναίσθημα που σας κυριεύει όταν πρέπει να δώσετε εξετάσεις, να πάρετε συνέντευξη για δουλειά ή να έχετε ιατρικό ραντεβού. Με άλλα λόγια, δεν είναι πλέον μια έγκαιρη αντίδραση σε ένα αναγνωρισμένο έναυσμα. Αντ' αυτού, τα συναισθήματα αγωνίας και αβεβαιότητας είναι συνεχή. Έχει πάψει να είναι προσαρμοστικό και έχει γίνει, σε πολλές περιπτώσεις, παθολογικό.

Στην πραγματικότητα, έρευνες για την ψυχική υγεία, προειδοποίησαν ότι πάνω από το 9% του πληθυσμού πάσχει από χρόνιο άγχος. Επιπλέον, οι άνθρωποι πέφτουν θύματα αυτής της κατάστασης και δεν έχουν εργαλεία για να την αντιμετωπίσουν. Συχνά, δεν ζητούν καν εξειδικευμένη βοήθεια. Αποσιωπούν την αγωνία τους και αφήνουν τον χρόνο να περάσει μέχρι, για παράδειγμα, να εμφανιστεί η πρώτη κρίση πανικού.

Ωστόσο, γιατί συμβαίνει αυτό; Τι προκαλεί το άγχος; Γιατί πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αυτό; Ακολουθούν ορισμένες από τις αιτίες.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Υπάρχουν ορισμένες μεταβλητές που προδιαθέτουν ορισμένα άτομα να υποφέρουν περισσότερο από το άγχος σε σχέση με τα υπόλοιπα. Ένας από αυτούς τους παράγοντες εξηγείται από γενετικούς και οικογενειακούς παράγοντες. Για παράδειγμα, αν ένας από τους γονείς σας έχει μεγαλύτερη τάση να βιώνει αυτή την κατάσταση, αυξάνει τον κίνδυνο να υποφέρετε και εσείς από αυτήν. Δεν είναι καθοριστικός παράγοντας, αλλά αυξάνει την πιθανότητα.

Υπάρχουν επίσης εκείνοι που διαθέτουν ένα πιο ευαίσθητο σύστημα προειδοποίησης και που ζουν πάντα σε κατάσταση προ-προειδοποίησης προβλέποντας ότι κάτι κακό ή επικίνδυνο θα συμβεί.  Μια μελέτη αποκάλυψε ότι, στα άτομα που είναι επιρρεπή στο άγχος, παρουσιάζουν μια ανωμαλία σε ορισμένες πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της παραγωγής σεροτονίνης. Η δυσλειτουργία της δημιουργεί μια υπερδραστηριοποίηση της αμυγδαλής και, μαζί της, τις αισθήσεις φόβου και συνεχούς συναγερμού, αγωνίας και ανησυχίας που δεν υποχωρούν και που τροφοδοτούν την ανησυχία.


Διαβάστε σχετικά: Τέσσερις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας όταν νιώθετε αγχωμένοι


Προσωπικότητα

Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άγχους. Η τελειομανία, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η ανασφάλεια, η συστολή και η εμμονική συμπεριφορά αυξάνουν αναμφίβολα αυτή την προδιάθεση.

Τα στρεσογόνα γεγονότα, τόσο το παρόν όσο και το παρελθόν

Αν βρεθείτε να αναρωτιέστε γιατί υποφέρετε από άγχος, αξίζει να θυμάστε ότι συχνά εμφανίζεται ως αποτέλεσμα άγχους που έχει συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου και το οποίο δεν έχετε αντιμετωπίσει. Για παράδειγμα, καταστάσεις όπως η ανεργία για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμη και η εργασία σε αρνητικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν άγχος.

Τα οικογενειακά προβλήματα ή τα προβλήματα σχέσεων, η ανατροφή των παιδιών και η οικονομική αστάθεια αποτελούν επίσης καταστάσεις μεγάλης ψυχολογικής φθοράς.

Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να κοιτάξετε πέρα από την παρούσα κατάστασή σας. Πράγματι, το παρελθόν συχνά κρύβει εναύσματα που μπορεί να έχουν διαμορφώσει το άτομο που είστε σήμερα. Ίσως να έχετε υποστεί ζημιά από μια παιδική ηλικία στην οποία σας κακομεταχειρίστηκαν, από επεισόδια κακοποίησης ή βιώσατε κάτι στρεσογόνο, όπως η απώλεια ενός συγγενή. Αυτού του είδους τα δυσμενή γεγονότα διαμορφώνουν και την παρουσία παθολογικού άγχους.

Χρόνιες ασθένειες

Από την άλλη πλευρά, το άγχος σας μπορεί να οφείλεται σε χρόνια ασθένεια. Ασθένειες όπως ο διαβήτης, η ινομυαλγία, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις κ.λπ. αυξάνουν αυτόν τον κίνδυνο. Πρόκειται για καταστάσεις στις οποίες ο τρόπος ζωής σας αλλάζει και αισθάνεστε περιορισμένοι και παγιδευμένοι από το είδος των αλλαγών των οποίων, δυστυχώς, είστε αιχμάλωτοι.

Επομένως, το να βιώνεις άγχος ή να υποφέρεις από κατάθλιψη είναι απολύτως κατανοητές συνέπειες. Ομοίως, η παρουσία εθισμών δεν μπορεί να αγνοηθεί. Πράγματι, η κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών αυξάνει αυτή την προδιάθεση.

Εν κατακλείδι, το αφόρητο συναίσθημα του να ζει κανείς με άγχος έχει συνήθως εναύσματα που το εξηγούν. Ωστόσο, πέρα από τις αιτίες, βρίσκεται κάτι πιο σημαντικό: οι στρατηγικές για τον έλεγχό του. Δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς άγχος, δεν θα εξαφανιστεί- είναι ένα κομμάτι του εαυτού σας. Αναγνωρίστε το για να το ελέγξετε.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...