PsychologyNow Team

Τέσσερις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας όταν νιώθετε αγχωμένοι

Τέσσερις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας όταν νιώθετε αγχωμένοι

PsychologyNow Team
γυναίκα σκέφτεται τις τέσσερις ερωτήσεις που πρέπει να κάνει στον εαυτό της όταν νιώθει αγχωμένη
Image credit: rawpixel / freepik.com

Βοηθήστε τον εαυτό σας να νιώσει περισσότερη διαύγεια και ηρεμία όταν είστε στρεσαρισμένοι.


Κατά τη διάρκεια περιόδων που νιώθετε υπερβολικά αγχωμένοι, ίσως να έχετε μία αίσθηση ότι είναι δύσκολο να σκεφτείτε καθαρά. Προσπαθήστε, τότε, να κάνετε στους εαυτούς σας αυτές τις τέσσερις ερωτήσεις για να νιώσετε περισσότερη διαύγεια, ηρεμία και λιγότερο κυριευμένοι από σκέψεις που αναμασάτε ξανά και ξανά.

1. Υπάρχει δυνατότητα να λάβετε παραπάνω από μία σωστές αποφάσεις;

Όταν οι άνθρωποι είναι αγχωμένοι, συνήθως παθαίνουν εμμονή με το ποια είναι η «σωστή» απόφαση. Όταν οι άνθρωποι το κάνουν αυτό, συνήθως παραβλέπουν ότι υπάρχουν παραπάνω από μία καλές αποφάσεις διαθέσιμες. Πολλές φορές δεν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια σωστή και μια λανθασμένη απόφαση ή έναν σωστό και λανθασμένο τρόπο να προχωρήσουμε. Αντίθετα, έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολλαπλές καλές αποφάσεις. Προσπαθήστε να το αναγνωρίσετε όταν συμβαίνει αυτό ώστε να αποβάλετε την πίεση.

Για παράδειγμα:

  • Ίσως σκέφτεστε αν θα πρέπει να αποφασίσετε τώρα ή αν θα πρέπει να περιμένετε 24 ώρες για να αποφασίσετε. Και οι δύο επιλογές θα μπορούσαν να είναι καλές αποφάσεις.
  • Έχετε να αποφασίσετε αν θα κάνετε διάλειμμα από τις σπουδές για ένα έτος ή αν θα πάτε κατευθείαν στο κολλέγιο/πανεπιστήμιο. Και τα δύο θα μπορούσαν να είναι καλές αποφάσεις.
  • Προσπαθείτε να αποφασίσετε αν θα κάνετε και άλλο μωρό ή όχι. Ξανά, και τα δύο θα μπορούσαν να είναι καλές αποφάσεις.
  • Θα ήταν καλό να προχωρήσετε σε ένα δεύτερο ραντεβού ή όχι;
  • Nα κάνετε ένα παράπονο για κάτι που σας ενοχλεί ή να μην το κάνετε αυτό τώρα;

Από τη στιγμή που δεν μπορείτε να προβλέψετε το αποτέλεσμα καμιάς από τις δύο πορείες δράσης και οι δύο είναι δυνητικά καλές αποφάσεις ίσως καμιά από τις δύο δεν θα αποτελούσε μια τρομερά κακή απόφαση.

2. Αν αυτό για το οποίο ανησυχώ έχει τελικά καλή έκβαση, πώς θα ήθελα να το είχα χειριστεί;

Aς πούμε ότι ανησυχείτε τρομερά για ένα θέμα υγείας, για την επιτυχία σας σε ένα διαγώνισμα, για την ανάπτυξη του παιδιού σας ή για ένα θέμα στη δουλειά. Αν σε μια εβδομάδα, μήνα ή χρόνο, η ανησυχία σας αποδειχθεί ότι τελικά δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, πως θα θέλατε να είχατε χειριστεί τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια του διαστήματος που βιώνατε αυτή την αβεβαιότητα;

Κάνοντας στον εαυτό σας αυτή την ερώτηση μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε απασχολημένοι με το τι είναι πολύτιμο και σημαντικό για εσάς, ακόμα και όταν νιώθετε άγχος για μια αβέβαιη κατάσταση. Αν αποδειχθεί ότι η κατάσταση έχει καλή έκβαση, είναι πιθανόν πως θα ευχηθείτε να μην είχατε αναλώσει τον εαυτό σας τόσο πολύ ανησυχώντας και αγνοώντας οτιδήποτε άλλο είναι σημαντικό για σας.

Για παράδειγμα, αν μια κατάσταση αποδειχθεί ότι δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, πιθανόν να το μετανιώσετε αν σας έκανε να αποκοπείτε από τους φίλους σας ή είχε σαν αποτέλεσμα να πάρετε δέκα κιλά από την υπερφαγία.

Μπορείτε επίσης προαιρετικά να προσθέσετε την αντίστροφη ερώτηση: «Αν η κατάσταση για την οποία ανησυχώ αποδειχθεί πιο σοβαρή ή άσχημη, πώς θα ήθελα να είχα χειριστεί τον εαυτό μου κατά την περίοδο που το αποτέλεσμα ή η σοβαρότητα δεν ήταν ξεκάθαρα εμφανή;»

Πού συμπίπτουν οι απαντήσεις σας; Για παράδειγμα, πιθανόν θα απαντούσατε ότι και στα δύο σενάρια, θα ελπίζατε να κρατήσετε τον δεσμό με το παιδί σας ισχυρό, ότι θα συνεχίζατε να γυμνάζεστε και ότι θα συνεχίζατε να προσπαθείτε να κάνετε πολύτιμη και δημιουργική δουλειά.

Οι απαντήσεις σας σε αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να βοηθήσουν στο να σας παρέχουν με μια ξεκάθαρη πυξίδα την οποία θα ακολουθήσετε όταν βιώνετε αβεβαιότητα την οποία δεν μπορείτε να επιλύσετε αμέσως.


Διαβάστε σχετικά: Άγχος Υγείας: Γιατί το βιώνουμε και πως το ξεπερνάμε; (1ο μέρος)


3. Επηρεάζει το άγχος μου τον τρόπο λήψης αποφάσεων μου με οποιονδήποτε αρνητικό τρόπο;

Πολλοί αγχώδεις άνθρωποι ανησυχούν ότι το άγχος τους, πιστεύουν ότι τους βλάπτει. Παρόλα αυτά, μερικές φορές τα αρνητικά αποτελέσματα για τα οποίες ανησυχούν οι άνθρωποι δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Για παράδειγμα, μπορεί να ανησυχείτε ότι το σωματικό σας άγχος επηρεάζει αρνητικά το σώμα σας.

Στο μυαλό, ο κύριος μηχανισμός που μπορεί να κάνει το άγχος να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή κάποιου είναι αν έχει ως αποτέλεσμα την αποφευκτική αντιμετώπιση. Για παράδειγμα, καθυστερείτε να δείτε έναν γιατρό για ένα σύμπτωμα σχετικά με την υγεία σας εξαιτίας του άγχους ή επειδή κάνετε μια εικασία από μόνοι σας. Ή καθυστερείτε να πάρετε δεύτερη γνώμη επειδή δεν θέλετε να προσβάλετε τον αρχικό σας γιατρό.

Μην αποζητάτε να μειώσετε την εμπειρία που βιώνετε ή το άγχος σας. Προσπαθήστε να ενδιαφερθείτε για όλους εκείνους τους τρόπους κατά τους οποίους το άγχος σας κάνει λιγότερο προνοητικούς και λιγότερο αποτελεσματικούς στην επίλυση των προβλημάτων προβλήματα.

4. Μπορώ να κάνω ένα «διάλειμμα» από το άγχος μου ή κινδυνεύω από αυτό; Μήπως υπάρχει κάποιο όφελος από αυτό;

Το άγχος έχει την ικανότητα να τείνει να μας κυριεύσει. Από μια εξελικτική άποψη, το άγχος έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να συγκεντρώνει την προσοχή μας σε μια δυνητική απειλή με τρόπους που το κάνουν δύσκολο να αποσπάσουμε τους εαυτούς μας ή να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τον κίνδυνο. Σκεφτείτε αυτό το παράδειγμα: Aν νομίζετε ότι έχετε δει μια αρκούδα, πιθανώς δεν είναι και μεγάλο πλεονέκτημα να μπορείτε να αλλάξετε τη σκέψη σας εύκολα σε κάτι πιο ευχάριστο και να ξεχάσετε την απειλή.

Aν όμως δεν έχετε να αναμετρηθείτε με μια αρκούδα, σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η προσωρινή απόσπαση της προσοχής μπορεί να βοηθήσει στην ευημερία σας και στη λήψη αποφάσεών σας. Η καλύτερη πορεία δράσης είναι να απασχοληθείτε με άλλα πράγματα που είναι σημαντικότερα για εσάς.

Μερικές φορές, η ιδέα της λήψης μιας ολόκληρης μέρας «άδειας» από την υπερανάλυση για το θέμα του άγχους ακούγεται υπερβολικό ή πολύ δύσκολο. Μπορείτε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε άλλη επιλογή. Για παράδειγμα, μερικές φορές μπορείτε να πείτε: «θα παίξω μια παρτίδα πασιέντζας στο κινητό μου και θα επιτρέψω στον εαυτό μου να κάνει διάλειμμα από το να σκέφτεται αυτό που μου προκαλεί άγχος για αυτά τα 2-5 λεπτά». Ή, «θα πάρω ένα μερικά κέικ με το παιδί μου και θα κάνω διάλειμμα από το άγχος μου γι’ αυτή την ώρα».

Το να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα από το άγχος σας, θα σας επιτρέψει συχνά να νιώσετε ασφαλείς και ικανοί αρκετά να κάνετε μεγαλύτερα διαλείμματα.

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε άγχος, ξαναδιαβάσετε γρήγορα αυτό το άρθρο για να δείτε αν οποιαδήποτε από τις ερωτήσεις μπορεί να εφαρμοστεί στην περίσταση. Κάντε μια προσπάθεια να τις απαντήσετε και δείτε αν θα σας βοηθήσουν. Δεν είναι πιο σημαντικό αν σας μειώνουν τα συναισθήματα ή τη σωματική αίσθηση του άγχους σας, αλλά περισσότερο αν σας βοηθούν να αισθανθείτε ότι ο τρόπος που χειρίζεστε την υπόθεση είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένος με τις αξίες και τις δυνάμεις σας.

Τι σας λέει το ένστικτό σας, για το ποια από τις τέσσερις αυτές ερωτήσεις μπορεί να σας βοηθήσει περισσότερο αυτή την στιγμή;


Απόδοση: Παναγιώτα Νταλιακούρα, απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...