PsychologyNow Team

Οι κίνδυνοι του καθημερινού στρες

Οι κίνδυνοι του καθημερινού στρες

PsychologyNow Team
γυναίκα αντιμετωπίζει τους κινδύνους του καθημερινού στρες
Image credit: freepik/ freepik.com

Όλοι μας φοβόμαστε να υποφέρουμε. Μερικές φορές, εξαιτίας αυτού του φόβου αγχωνόμαστε και τότε προσπαθούμε να κατευθυνθούμε όσο πιο μακριά γίνεται από όλες τις «συγκρουσιακές ζώνες» που ίσως συναντήσουμε στον δρόμο μας.


Ενώ επιχειρούμε να αποφύγουμε όλα αυτά τα έντονα και σοβαρά προβλήματα που η ζωή μας παρουσιάζει, αυτά δηλαδή τα γεγονότα που μας προκαλούν μεγάλο πόνο (ατυχήματα, ασθένειες, διαζύγιο, επιθετικότητα, απώλεια, πόλεμος ή συγκρουσιακές καταστάσεις), άλλα πράγματα συμβαίνουν διαρκώς και τα οποία δεν είναι και τόσο άσχημα.

Παρόλα αυτά, πολυάριθμες μελέτες πάνω στο στρες έχουν δείξει ότι η παρατεταμένη έκθεση σε ασήμαντους, καθημερινούς παράγοντες στρες είναι αυτό που οδηγεί σε ένα μεγάλο ποσοστό προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Τι προκαλεί αυτό το καθημερινό στρες που μας επηρεάζει τόσο πολύ;

Στην καθημερινή μας ζωή, υπάρχουν πολλές συνήθειες τις οποίες ακολουθούμε και οι οποίες μπορεί να είναι πάρα πολύ επιβλαβείς για την σωματική και συναισθηματική μας ευημερία.

Μερικοί από τους παράγοντες που, με τον καιρό, δεν συνεισφέρουν θετικά ούτε ωφελούν την ευημερία μας μπορεί να είναι:

  • Η υπερπροστατευτική στάση
  • Η ζήλεια μέσα σε μια σχέση
  • Οι συγκρούσεις στον χώρο εργασίας, ή οι συγκρούσεις με έναν σύντροφο, τα μέλη της οικογένειας, ή τους φίλους.
  • Η κακή επικοινωνία με τους άλλους
  • Οι φωνές και η φασαρία που εμποδίζουν τη χαλάρωση
  • Η αποφυγή ευθυνών
  • Η συσσώρευση πραγμάτων που πρέπει να γίνουν

Είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι, ανάλογα με το άτομο, κάποιες καταστάσεις ή εμπειρίες μπορεί να είναι πιο στρεσογόνες από ό,τι άλλες.

Καθώς σκεφτόμαστε αυτό, θα πρέπει όλοι να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας… Ως ποιο σημείο οι δραστηριότητες της καθημερινής μου ζωής μειώνουν και βλάπτουν το ποιος είμαι ως άτομο;


Διαβάστε σχετικά: Γιατί υποφέρουμε από το άγχος;


Οι επιπτώσεις των «ασήμαντων» στρεσογόνων παραγόντων

Έχει ενδιαφέρον να συνειδητοποιήσει κανείς ότι πολλοί από αυτούς τους δυσάρεστους εξωτερικούς παράγοντες περνούν απαρατήρητοι στην αρχή, αργότερα όμως γίνονται πιο εμφανείς.

Εξαιτίας αυτού, ίσως να νιώθουμε ανυπεράσπιστοι ή ένοχοι. Αυτό συμβαίνει όταν συνειδητοποιούμε ότι πολλά από τα πράγματα που μας προκαλούν προβλήματα σήμερα δεν είχαν αποτελέσει θέμα ποτέ στο παρελθόν.

Παρόλο που είναι φυσιολογικό να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και να βάλουμε ένα τέλος σε όποιο και αν είναι το πρόβλημα, αυτό δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εμπόδιο. Όλοι γνωρίζουμε ότι πολλά πράγματα στη ζωή μπορούν να αλλάξουν, και ότι άλλα θα παραμείνουν ίδια.

Το σημαντικό είναι ότι νιώθουμε ότι το άμεσο περιβάλλον μας είναι άνετο για εμάς και όχι εχθρικό.

Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ικανότητα του να θυσιάζουμε πράγματα, να αγωνιζόμαστε και να είμαστε αφοσιωμένοι. Είναι μια ερώτηση σχετικά με τη συναισθηματική μας νοημοσύνη. Είναι δύσκολο να κωπηλατείτε με ζωντάνια και με συνέπεια, για αυτό προσπαθήστε όσο το δυνατόν περισσότερο να βρείτε τον σωστό ρυθμό για σας, και όχι κάποιον που κάνει αυτή την εργασία ακόμα πιο περίπλοκη.

Από την άλλη, αυτό το συναίσθημα του ότι είμαστε ανυπεράσπιστοι ενόψει όλων των παραγόντων που μας περικλείουν μπορεί να μεγαλώσει και να γίνει χρόνιο. Μπορεί να γίνουμε πιο οξύθυμοι, να βιώσουμε περισσότερα σκαμπανεβάσματα της διάθεσης, να εξωτερικεύσουμε αυτή την δυσφορία μας, και να νιώσουμε ανίκανοι να προκαλέσουμε παραγωγικές αλλαγές στη ζωή μας.

Οι συνήθειές μας θα γίνουν σαν φυλακές για τα συναισθήματά μας και τα όνειρά μας.

Είναι ακόμα δυνατό να αναπτυχθούν καταθλιπτικές τάσεις ως αναπόφευκτη συνέπεια αυτών των φαινομενικά μικρών «καθημερινών προβλημάτων».

Γι’ αυτό, αναζητήστε στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης για να ανακτήσετε τη συναισθηματική και σωματική δύναμη που χρειάζεται για να συνεχίσετε.

Μια στο τόσο, όλοι μας χρειαζόμαστε να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να χαρίσουμε στον εαυτό μας μια στιγμή γαλήνης. Η αποσύνδεση μπορεί να βοηθήσει στο να επανασυνδεθούμε με περισσότερη ενέργεια αργότερα. Μπορεί να μας βοηθήσει στο σχηματισμό ιδεών και στην κατανόηση των συναισθημάτων μας με πιο σαφή τρόπο. Μας επιτρέπει να ανανεώσουμε και να βελτιώσουμε τον εαυτό μας.


Απόδοση: Παναγιώτα Νταλιακούρα, απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...