PsychologyNow Team

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία κατά της Κατάθλιψης προσφέρει την πιο ελπιδοφόρα μέθοδο για την πρόληψη των αυτοκτονιών

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία κατά της Κατάθλιψης προσφέρει την πιο ελπιδοφόρα μέθοδο για την πρόληψη των αυτοκτονιών

PsychologyNow Team
δύο άνθρωποι βοηθούν ο ένας τον άλλο
Image credit: jcomp / freepik.com

Η προσέγγιση της παρέμβασης 4 επιπέδων που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία κατά της Κατάθλιψης (European Alliance Against Depression - EAAD) είναι το πιο υποσχόμενο εργαλείο για την πρόληψη των αυτοκτονιών, σύμφωνα με μία μετα-ανάλυση 47 διεθνών μελετών.


Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 από μια ανεξάρτητη ομάδα ερευνητών αξιολόγησε 47 διεθνείς μελέτες που εξέταζαν διαφορετικές προσεγγίσεις για την πρόληψη των αυτοκτονιών που δημοσιεύθηκαν και εκδόθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2010 και Νοεμβρίου 2020.

Η λεπτομερής ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η προσέγγιση της παρέμβασης 4 επιπέδων που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία κατά της Κατάθλιψης (European Alliance Against Depression - EAAD) είναι το πιο υποσχόμενο εργαλείο για την πρόληψη των αυτοκτονιών.

Η αυτοκτονία εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 1,4% των θανάτων παγκοσμίως, γεγονός που την καθιστά μία από τις κύριες αιτίες πρόωρων θανάτων. Οι περισσότερες αυτοκτονίες προκαλούνται από μη αναγνωρισμένη ή ανεπαρκώς θεραπευμένη κατάθλιψη. Η προσέγγιση της παρέμβασης 4 επιπέδων στοχεύει κυρίως στη μείωση για να μειωθεί ο κίνδυνος αυτοκτονίας μέσω της βελτίωσης της αναγνώρισης και της φροντίδας της κατάθλιψης.


Διαβάστε σχετικά: Αυτοκτονία: Μύθοι, παράγοντες κινδύνου και τρόποι διαχείρισης


Η ανασκόπηση αναφέρει: Οι προσεγγίσεις της δημόσιας υγείας για τη μείωση των αυτοκτονιών έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν άτομα σε όλο το φάσμα του κινδύνου αυτοκτονίας. Η παρέμβαση 4 επιπέδων από την EAAD θέλει να προωθήσει τη συνεργασία για την αναγνώριση και τη θεραπεία της κατάθλιψης σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

Η ιδέα της παρέμβασής μας σε 4 επίπεδα έχει έτσι αποδειχθεί ότι είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την καταπολέμηση των αυτοκτονιών παγκοσμίως. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να την εφαρμόσουμε ακόμη ευρύτερα και έτσι να μειώσουμε τον αριθμό των αυτοκτονιών και να αποτρέψουμε πολλά δεινά μέσω της καλύτερης φροντίδας των ατόμων με κατάθλιψη, δήλωσε ο καθηγητής Ulrich Hegerl, πρόεδρος της EAAD και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης.

Επί του παρόντος, με την έναρξη του έργου EAAD-Best, η παρέμβαση 4 επιπέδων εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε τέσσερις επιπλέον χώρες, στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης και σε τρεις ακόμη χώρες επεκτείνεται σε νέες περιοχές.

Δείτε περισσότερα για την έρευνα εδώ.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...