PsychologyNow Team

3 πηγές ευτυχίας που δεν σχετίζονται με τους άλλους και τα υλικά αγαθά

3 πηγές ευτυχίας που δεν σχετίζονται με τους άλλους και τα υλικά αγαθά

PsychologyNow Team
γυναίκα ανακαλύπτει τις 3 πηγές ευτυχίας που δεν σχετίζονται με τους άλλους και τα υλικά αγαθά
Image credit: Sasha Freemind / unsplash.com

Όταν η ευτυχία μας εξαρτάται από αντικείμενα, πρόσωπα και καταστάσεις που συνεχώς μεταβάλλονται, βιώνουμε διφορούμενα και ακραία συναισθήματα. Για αυτό το λόγο, κάποιες φορές είναι σημαντικό να έχουμε πηγές ευτυχίας στη ζωή μας οι οποίες θα αφορούν μόνο εμάς τους ίδιους.


Ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα στη ζωή μας είναι να βρίσκουμε πηγές ευτυχίας, οι οποίες δεν συνδέονται με πρόσωπα ή υλικά αγαθά, καθώς δεν είναι εφικτό να έχουμε πάντα όλους και όλα όσα επιθυμούμε. Αν τείνουμε να βασιζόμαστε μόνο σε αυτά, τότε η απώλεια της ευτυχίας φαντάζει ένα πολύ πιθανό σενάριο όταν παύουν να υπάρχουν στη ζωή μας.

Οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν από τη ζωή μας. Πιθανώς να μην συναναστρεφόμαστε με τα ίδια άτομα που κάναμε παρέα πριν από δέκα χρόνια. Οι σχέσεις αλλάζουν, οι άνθρωποι μετακομίζουν, αλλάζουν εργασιακό περιβάλλον, πεθαίνουν ή απλά χάνουμε την επαφή μαζί τους με την πάροδο του χρόνου.

Τα υλικά αγαθά, επίσης, έρχονται και φεύγουν. Το καινούργιο αμάξι μας εν τέλει χαλάει, το νέο κινητό μας παύει να είναι στη μόδα ή ο υπολογιστής μας σταματάει κάποια στιγμή να δουλεύει. Συνεχώς μπορεί να χάνουμε ή και να ξεχνάμε πράγματα. Λαμβάνουμε μια εφήμερη ικανοποίηση με την αγορά νέων πραγμάτων, η οποία πολύ σύντομα εξασθενεί.

Συνεπώς, όταν η ευτυχία μας εξαρτάται από αντικείμενα, πρόσωπα και καταστάσεις που συνεχώς μεταβάλλονται, βιώνουμε ακραία συναισθήματα. Για αυτό το λόγο, κάποιες φορές είναι σημαντικό να έχουμε πηγές ευτυχίας στη ζωή μας οι οποίες θα αφορούν μόνο εμάς τους ίδιους.

Ακολουθούν τρία τέτοια παραδείγματα.

1. Η μάθηση νέων πραγμάτων

Μια σημαντική πηγή ικανοποίησης και ευτυχίας είναι η μάθηση νέων πραγμάτων, καθώς πάντα υπάρχουν πράγματα που δεν έχουμε ανακαλύψει ή εξερευνήσει ακόμα.

Υπάρχουν μέρες που μπορεί να απορροφηθούμε, αναζητώντας πληροφορίες για διάφορα θέματα, όπως η ψυχολογία, η μουσική, η οικονομία, η πολιτική, η ιστορία και η φιλοσοφία. Η μάθηση ως χόμπι, μπορεί να είναι άκρως ικανοποιητική, ακόμα και για πράγματα που μπορεί να μην έχουν σχέση με το γνωστικό και επαγγελματικό μας αντικείμενο, καθώς μπορεί να μας προσφέρει τη δυνατότητα διερεύνησης ενός νέου κόσμου και κατ’ επέκταση την περαιτέρω ανάπτυξή μας ως ανθρώπινα όντα.

Νιώθουμε πολύ όμορφα όταν είμαστε σε θέση να καταλάβουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας και τον τρόπο που αυτός λειτουργεί. Βρίσκουμε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση όταν μαθαίνουμε κάτι καινούριο κάθε μέρα της ζωής μας, κυρίως πράγματα που μας ενδιαφέρουν. Μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως μια νέα συνταγή, ένα νέο είδος χορού ή ένα μαγικό κόλπο, τα οποία όμως μας κάνουν να νιώθουμε περισσότερο ολοκληρωμένοι και ευτυχισμένοι.

Τέτοιες νέες εμπειρίες εκμάθησης μας προσφέρουν ευεργετικά οφέλη τόσο για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης μας όσο και για την εξάσκηση του μυαλού μας. Μπορεί να έχουμε ολοκληρώσει τις σπουδές μας, ωστόσο πάντα το μυαλό μας λαχταρά να μαθαίνει και να απορροφά νέα πράγματα.


Διαβάστε σχετικά: Οι 6 πυλώνες της ευτυχίας


2. Η επιδίωξη ουσιαστικών και δημιουργικών στόχων

Μια άλλη ιδιαίτερα σημαντική πηγή ευτυχίας είναι η επιδίωξη ουσιαστικών στόχων,  ανεξάρτητα από το επαγγελματικό και οικογενειακό πλαίσιο που ζούμε, όπως η συγγραφή ενός βιβλίου, η δημιουργία ενός τραγουδιού ή η παρακολούθηση μαθημάτων φωτογραφίας.

Είναι πολύ υγιές να θέτουμε στόχους που θέλουμε να υλοποιήσουμε αποκλειστικά για τη δική μας χαρά και ικανοποίηση. Για παράδειγμα, όταν αισθάνομαι ότι όλα πάνε στραβά στη ζωή μου, βρίσκω καταφύγιο στη μουσική. Λειτουργεί ως στυλοβάτης για εμένα όταν νιώθω ότι η ζωή μου είναι χαοτική και εκτός ελέγχου. Όλοι μας έχουμε ανάγκη έναν «στυλοβάτη», μια γεμάτη νόημα επιδίωξη στην οποία μπορούμε να καταφύγουμε όταν όλα πάνε στραβά.

Έχετε ανακαλύψει τον δικό σας «στυλοβάτη»; Ίσως ένα χόμπι, στο οποίο στρέφεστε όταν τίποτα δεν πάει καλά; Αν δεν το έχετε ήδη βρει, σας προτείνω να το ανακαλύψετε.

3. Αφιερώστε χρόνο στο στοχασμό και την εκτίμηση των μικρών στιγμών

Αν σάς είναι δύσκολο να συλλογιστείτε και να εκτιμήσετε όσα ζείτε στην καθημερινότητά σας, τότε η ευτυχία ίσως να είναι ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα για εσάς. Μερικές φορές χρειάζεται να εκτιμάμε τα πράγματα ακριβώς όπως είναι, χωρίς να προσπαθούμε να τα αλλάξουμε.

Για μένα η καλύτερη στιγμή είναι να κάθομαι το βράδυ και να κοιτάω τα αστέρια και να αισθάνομαι ευτυχής με αυτό που ζω στο εδώ και τώρα. Αν δεν μπορείτε να βρείτε ευχαρίστηση μέσα από αυτές τις απλές καθημερινές στιγμές, τότε ενδεχομένως να δυσκολευτείτε να βρείτε τη χαρά μέσα από άλλες καταστάσεις της ζωής σας.

Φυσικά όλα αυτά δεν αποτελούν τις μοναδικές πηγές ευτυχίας. Μπορούμε να βρούμε την ευτυχία μέσα από πράγματα που απαιτούν μόνο τη δική μας συμμετοχή και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που τα κάνει ένα τόσο σημαντικό βοήθημα, από το οποίο μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας και ευεξίας μας.


apostolidoy anna
Απόδοση: Άννα Αποστολίδου – Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...