Βάλια Παυλίδου

Εστιάζουμε σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε: ο δρόμος προς την ευδαιμονία - Μέρος 2ο

Εστιάζουμε σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε: ο δρόμος προς την ευδαιμονία - Μέρος 2ο

Βάλια Παυλίδου
άντρας εστιάζει σε αυτά που μπορεί να ελέγξει και ακολουθεί το δρόμο προς την ευδαιμονία
Image credit:  Ben White / unsplash.com

Η επίμονη εστίαση της σκέψης σε αυτά που στερούμαστε είναι περιττή. Η διεύρυνση της οπτικής μας εικόνας, σημαίνει να δούμε αυτά που ελέγχουμε και να τα αξιοποιούμε προς όφελος μας.


Στο πρώτο μέρος του παρόντος άρθρου εστιάσαμε σε δύο σημαντικές διαστάσεις τις οποίες μπορούμε να ελέγξουμε: τις ερμηνείες μας, δηλαδή τις σκέψεις μας γύρω από το πώς εξηγούμε αυτά που συμβαίνουν και τα συναισθήματα μας, δηλαδή το πώς διαχειριζόμαστε, εξηγούμε και εκφράζουμε τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις.

Τα δύο αυτά είναι συχνά αλληλένδετα, με τα συναισθήματα να απορρέουν από το περιεχόμενο και την ποιότητα των σκέψεων μας. Όμως το εύρος του ελέγχου μας δεν σταματάει εδώ.  Τι ακόμα μπορούμε να ελέγξουμε στη ζωή μας;

Τις συμπεριφορές μας

Είμαστε υπεύθυνοι για αυτό που επιλέγουμε να πράξουμε. Μπορεί οι πράξεις μας να συνδέονται με τις σκέψεις μας (Ο Γιώργος δεν μου μιλάει σήμερα γιατί είναι θυμωμένος μαζί μου… ) και τα συναισθήματα μας (….και αυτό με θυμώνει) αλλά έχουμε επιλογή το τι συμπεριφορά θα υιοθετήσουμε σε κάθε περίπτωση (δεν θα του μιλάω και εγώ; Θα τον ρωτήσω ευθέως τι συμβαίνει;).

Οι επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας εξυπηρετούν ποικίλους σκοπούς: την ηρεμία μας, την ασφάλεια μας, την εξέλιξη μας, την φροντίδα των άλλων, τις αξίες μας κοκ. Σε καταστάσεις παθολογίας μπορεί οι επιλογές μας να διαιωνίζουν φαύλους κύκλους προβλημάτων από τους οποίους δυσκολευόμαστε να βγούμε. Αν για παράδειγμα συστηματικά αποφεύγω το λεωφορείο επειδή με αγχώνει, ενισχύω και το άγχος μου σχετικά με την μετακίνηση με λεωφορείο.

Κάνοντας πιο υγιείς και λειτουργικές επιλογές σε όλα τα επίπεδα, μπορούμε να βελτιώσουμε τόσο την ψυχολογική μας κατάσταση όσο και πρακτικά τη ζωή μας. Δεν είναι πάντα εύκολο να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας καθώς πολλές συμπεριφορές έχουν γίνει συνήθειες, με αποτέλεσμα να είναι εύκολο να προβούμε σε μια συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα την αποφυγή, ακόμα και αν δεν είναι η καλύτερη λύση.

Για να κινητοποιηθούμε προς την αλλαγή των αντιδράσεων και των συμπεριφορών μας είναι απαραίτητο να έχουμε ξεκαθαρίσει τους στόχους στους οποίους αποσκοπεί αυτή η αλλαγή.


Διαβάστε σχετικά: Εστιάζουμε σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε: ο δρόμος προς την ευδαιμονία - Μέρος 1ο


Τους στόχους μας

Η ζωή μας πηγαίνει προς την κατεύθυνση που την οδηγούμε. Μπορεί να μην μπορούμε να ελέγξουμε τις αντιξοότητες, τις καιρικές συνθήκες, τις αναποδιές και τα σκαμπανεβάσματα αλλά μπορούμε να αποφασίσουμε για την κατεύθυνση.  Το να βάζουμε στόχους στη ζωή μας, βραχυπρόθεσμους ή μακροπρόθεσμους, μικρούς ή μεγάλους είναι αναγκαίο προκειμένου να πετύχουμε σημαντικά για εμάς πράγματα. Επίσης, μας βοηθάει στο να οργανώσουμε τις ενέργειες μας προς μια κατεύθυνση.

Αν για παράδειγμα έχω ως στόχο να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση χρειάζεται να μεθοδεύσω μια σειρά ενεργειών προκειμένου να μπορώ σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να κάνω την έναρξη. Οι στόχοι μας είναι καλό να συνδέονται με προσωπικές επιθυμίες και όνειρα ούτως ώστε η εκπλήρωση τους να αντανακλά θετικά την ψυχολογική μας κατάσταση.

Αν και δεν είναι ρεαλιστικό η ζωή μας να καθοδηγείται αποκλειστικά από προσωπικούς στόχους και επιθυμίες είναι σίγουρα μονότονο και ενίοτε δύσφορο να κατευθύνεται αποκλειστικά από ευθύνες και υποχρεώσεις.

Τις καθημερινές μας συνήθειες

Είναι αποδεδειγμένο πως για να υποστηρίξουμε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής είναι αναγκαίο να φροντίζουμε τις βασικές μας ανάγκες και να προσέχουμε το σώμα μας. Όλοι ξέρουμε πως μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με σωματική άσκηση είναι χρήσιμη τόσο για την ψυχολογική μας υγεία, όσο και για την σωματική. Συχνά όμως δεν το βάζουμε σε προτεραιότητα στη ζωή μας και αποκτούν σημασία μόνο αν κάτι από τα δύο – σωματική ή ψυχική υγεία – αρχίσει να κλονίζεται.

Εμείς ρυθμίζουμε την καθημερινότητα και τη ρουτίνα μας. Όσο αυτές οι συνήθειες περιλαμβάνουν επιλογές χρήσιμες για την ευεξία μας και σύντονες με τους στόχους και τις αξίες μας τόσο πιο ισορροπημένα θα πορευόμαστε. Το να προσέχουμε το σώμα μας αντανακλά και στην ψυχική μας υγεία.

Η επικέντρωση σε αυτά που υπόκεινται στον έλεγχο μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία τώρα που οι επιλογές μας έχουν συρρικνωθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία μας. Η επίμονη εστίαση της σκέψης σε αυτά που στερούμαστε είναι περιττή. Η διεύρυνση της οπτικής μας εικόνας, σημαίνει να δούμε αυτά που ελέγχουμε και να τα αξιοποιούμε προς όφελος μας. Αυτή μπορεί να είναι μια συνειδητά κατευθυνόμενη επιλογή.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...