PsychologyNow Team

Γιατί χρειαζόμαστε τη δύναμη του υποσυνείδητου για μια ευτυχισμένη ζωή;

Γιατί χρειαζόμαστε τη δύναμη του υποσυνείδητου για μια ευτυχισμένη ζωή;

PsychologyNow Team

Δώσε σε κάποιον ένα ψάρι και θα ζήσει μία μέρα. Μάθε του να ψαρεύει και θα ζήσει μια ζωή.


Οι περισσότεροι δεν ξέρουν ότι μιλάμε στον εαυτό μας όλη μέρα με ρυθμό εκατόν πενήντα έως τριακόσιες λέξεις το λεπτό ή ότι κάνουμε πάνω από 50.000 σκέψεις την ημέρα. Και αυτό που οι περισσότεροι δεν ξέρουμε είναι ότι ο αυτοδιάλογος μετατρέπεται σε εντολές προς το υποσυνείδητο, το οποίο λειτουργεί ως σερβομηχανισμός (σύστημα ελέγχου) και εκτελεί όλες τις εντολές που λαμβάνει από τη συνειδητή περιοχή του εγκεφάλου.

Οι περισσότεροι έχουμε μάθει ότι το υποσυνείδητο διαχειρίζεται όλες τις σωματικές λειτουργίες. Επουλώνει πληγές, κάνει τα μαλλιά και τα νύχια να μεγαλώνουν, χωνεύει την τροφή και τα λοιπά. Οι περισσότεροι όμως δεν ξέρουμε ότι το υποσυνείδητο διαρκώς εκτελεί τις εντολές που λαμβάνει από τη συνειδητή περιοχή του εγκεφάλου μέσω του αυτοδιαλόγου μας, είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά μέρες την εβδομάδα.

Το υποσυνείδητο δεν κρίνει. Θα δουλέψει εξίσου σκληρά για να εκτελέσει αρνητικές εντολές από τον αυτοδιάλογό σας, όπως θα κάνει και με τις θετικές εντολές. Μας μαθαίνει να εκμεταλλευόμαστε την απίστευτη δύναμη του αυτοδιαλόγου και ότι αυτά που λέμε στον εαυτό μας είναι πολύ πιο σημαντικά από αυτά που λέμε στους άλλους.

Στο βιβλίο Η δύναμη του υποσυνείδητου - Αναθεωρημένη έκδοση, ο δρ Μέρφι αποτυπώνει εξαιρετικά τη λειτουργία της σχέσης ανάμεσα στο συνειδητό και το υποσυνείδητο. Εγώ θα το εξηγήσω αλλιώς: Φανταστείτε ένα υπερωκεάνιο να διασχίζει τη θάλασσα. Ο συνειδητός νους είναι ο καπετάνιος που δίνει διαταγές στο πλήρωμα (το υποσυνείδητο).

Το «πλήρωμα» δεν φέρνει αντίρρηση στον «καπετάνιο», απαντά απλώς «Μάλιστα, καπετάνιε» και εκτελεί τις εντολές που παίρνει, δίχως να νοιάζεται αν το πλοίο θα πέσει στα βράχια, αν θα συγκρουστεί με κάποιο άλλο ή αν θα φτάσει ασφαλές στον προορισμό του.

Το υποσυνείδητο υπηρετεί το συνειδητό. Αυτός είναι ο σκοπός του.

Επομένως, όποια εντολή ή διαταγή τού δώσουμε, την εκτελεί δίχως ερωτήσεις, ακόμα και εις βάρος μας. Η παραπάνω παρομοίωση εγείρει μια βασική ερώτηση για όλους: Είστε ο καπετάνιος του πλοίου σας; Με άλλα λόγια, είστε ο καπετάνιος

του πληρώματός σας, του υποσυνείδητου νου σας; Αν ναι, έχετε ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια σας – ένα εργαλείο να κατευθύνετε το πλοίο της ζωής σας και να το στρίβετε συνειδητά για να πετυχαίνετε αυτά που πραγματικά επιθυμείτε. Ο δρ Μέρφι το περιγράφει ως

…μια θαυματουργή δύναμη που θα σας βγάλει από τη σύγχυση, τη δυστυχία, τη μελαγχολία και την αποτυχία και θα σας οδηγήσει στην πραγματική θέση σας,

θα λύσει τις δυσκολίες σας, θα σας αποκόψει από τα συναισθηματικά και σωματικά δεσμά και θα σας οδηγήσει στον μεγαλοπρεπή δρόμο προς την ελευθερία, την ευτυχία και τη γαλήνη. Αυτή η θαυματουργή δύναμη του υποσυνείδητου μπορεί να σας θεραπεύσει από την αρρώστια σας: μπορεί να σας δώσει ξανά ενέργεια και δύναμη.

5 + 1 φράσεις που δίνουν τροφή για σκέψη

  • Το θησαυροφυλάκιο βρίσκεται μέσα σας. Ψάξτε μέσα σας την απάντηση σε αυτό που επιθυμεί η καρδιά σας.
  • Το μεγάλο μυστικό που κατέχουν όλοι οι άνθρωποι κάθε ηλικίας είναι η ικανότητά τους να επικοινωνούν και να απελευθερώνουν τις δυνάμεις του υποσυνείδητου νου τους. Μπορείτε να κάνετε κι εσείς το ίδιο.
  • Το υποσυνείδητο έχει την απάντηση σε όλα τα προβλήματα. Αν πείτε στο υποσυνείδητό σας πριν κοιμηθείτε «Θέλω να ξυπνήσω στις έξι», θα σας ξυπνήσει ακριβώς εκείνη την ώρα.
  • Ο υποσυνείδητος νους σας είναι ο κατασκευαστής του σώματός σας και μπορεί να σας θεραπεύσει. Αν κοιμάστε κάθε βράδυ με τη σκέψη της ιδανικής υγείας, το υποσυνείδητό σας, σαν πιστός υπηρέτης, θα σας υπακούσει.
  • Κάθε σκέψη είναι μια αιτία και κάθε κατάσταση είναι ένα αποτέλεσμα.
  • Αν θέλετε να γράψετε ένα βιβλίο, να δημιουργήσετε ένα υπέροχο θεατρικό έργο, να κάνετε μια καλύτερη ομιλία, μεταφέρετε την ιδέα αυτή στον υποσυνείδητο νου σας με αγάπη και συναίσθημα και αυτός θα ανταποκριθεί.

Από την πρώτη κυκλοφορία του, το 1963, το έργο του δρα Joseph Murphy Η Δύναμη του Υποσυνείδητου έχει γίνει κλασικό και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ωφελήθηκαν από τις συμβουλές του.

Τώρα, ο life coach και σύμβουλος C. James Jensen συμπληρώνει το έργο του δρα Murphy με νέα μαθήματα και μια σύγχρονη εργαλειοθήκη πρακτικών –βοηθώντας σας να αξιοποιήσετε το υποσυνείδητό σας για να ζήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Το βιβλίο Η δύναμη του υποσυνείδητου - Αναθεωρημένη έκδοση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.dioptra.gr.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...