Ερευνητές ανακάλυψαν πώς ο Lactobacillus, ένα βακτήριο που βρίσκεται στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και στο γιαούρτι, βοηθά τον οργανισμό να διαχειριστεί το στρες και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης και του άγχους.
Οι μικροοργανισμοί είναι ευρέως γνωστοί ως μικροβίωμα και οι επιστήμονες προσπαθούν όλο και περισσότερο, στοχεύοντάς τους, να καταπολεμήσουν τις ασθένειες και να βελτιώσουν την υγεία.
Μία νέα έρευνα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, σε αυτή την προσπάθεια, παρέχοντας στους επιστήμονες μια καινοτόμο, νέα προσέγγιση για την κατανόηση του ρόλου των μεμονωμένων μικροβίων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και θεραπειών για μια ποικιλία ασθενειών, ψυχικών και σωματικών.
Η ανακάλυψή μας διαφωτίζει πώς το βακτήριο Lactobacillus που κατοικεί στο έντερο επηρεάζει τις διαταραχές της διάθεσης, ρυθμίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, δήλωσε ο Γκοτιέ, του Τμήματος Νευροεπιστήμης της UVA, του Κέντρου Ανοσολογίας του Εγκεφάλου. Η έρευνά μας θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο προς την ανακάλυψη των τόσο απαραίτητων θεραπειών για το άγχος και την κατάθλιψη.
Διαβάστε σχετικά: Μικροβίωμα του εντέρου: Πώς σχετίζεται με σοβαρές ψυχικές διαταραχές
Μικροβίωση και κατάθλιψη
Το εντερικό μας σύστημα είναι το φυσικό περιβάλλον για αμέτρητα βακτήρια, μύκητες και ιούς. Υπάρχουν περισσότεροι μικροοργανισμοί που ζουν μέσα και πάνω μας από όσα κύτταρα στο σώμα μας. Αυτό μπορεί να ακούγεται αηδιαστικό, ακόμη και ανησυχητικό, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί και οι αλληλεπιδράσεις τους είναι κρίσιμες για το ανοσοποιητικό σύστημα, την υγεία, την ψυχική υγεία και άλλες πτυχές της ευημερίας.
Οι διαταραχές της μικροχλωρίδας, είτε λόγω ασθένειας, είτε κακής διατροφής ή άλλων αιτιών, είναι γνωστό ότι συμβάλλουν σε πολλές ασθένειες και ακόμη βοηθούν στην εξάπλωση του καρκίνου. Έτσι, οι ερευνητές ήταν πολύ ενθουσιασμένοι τα τελευταία χρόνια σχετικά με τη δυνατότητα καταπολέμησης ασθενειών στοχεύοντας τη μικροχλωρίδα.
Ο Γκοτιέ και οι συνεργάτες του μπόρεσαν να εξηγήσουν πώς ακριβώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά τα Lactobacilli και πώς η έλλειψη των βακτηρίων μπορεί να επιδεινώσει την κατάθλιψη και το άγχος. Οι γαλακτοβάκιλλοι της οικογένειας Lactobaccillacea διατηρούν τα επίπεδα ενός ανοσολογικού μεσολαβητή που ονομάζεται Ιντερφερόνη Γάμμα που ρυθμίζει την απόκριση του οργανισμού στο στρες και βοηθά στην αποφυγή της κατάθλιψης.
Οπλισμένοι με αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές είναι έτοιμοι να αναπτύξουν νέους τρόπους για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάθλιψης και άλλων παθήσεων ψυχικής υγείας στις οποίες ο γαλακτοβάκιλλος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, οι ασθενείς που παλεύουν ή δυνητικά κινδυνεύουν από κατάθλιψη μπορεί μια μέρα να λάβουν ειδικά διαμορφωμένα προβιοτικά συμπληρώματα για να βελτιστοποιήσουν τα επίπεδα του χρήσιμου Lactobacillus.
Με αυτά τα αποτελέσματα στα χέρια μας, έχουμε νέα εργαλεία για τη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης προβιοτικών, τα οποία θα πρέπει να επιταχύνουν τις ανακαλύψεις για νέες θεραπείες, δήλωσε ο ερευνητής Αντρέα Μέρτσακ. Το σημαντικότερο είναι ότι μπορούμε τώρα να μελετήσουμε πώς θα μπορούσε να συσχετιστεί η διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου Lactobacillus και/ή της Ιντερφερόνης Γάμμα, με την πρόληψη και τη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης.
Έρευνα: Andrea R. Merchak et al, Lactobacillus from the Altered Schaedler Flora maintain IFNγ homeostasis to promote behavioral stress resilience, Brain, Behavior, and Immunity (2023). DOI: 10.1016/j.bbi.2023.11.001
Απόδοση: Ισιδώρα Σκουρλή, Διδάκτωρ του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*