PsychologyNow Team

Cine-δρία: Honey Boy (2019) - Μια σύγχρονη και πολύπλευρη ματιά στο τραύμα

Cine-δρία: Honey Boy (2019) - Μια σύγχρονη και πολύπλευρη ματιά στο τραύμα

PsychologyNow Team

“Ξέρεις, ένας σπόρος πρέπει να καταστραφεί τελείως προτού γίνει λουλούδι. Κι αυτή είναι μια βίαιη πράξη.”


Ο Otis είναι ένας 22χρονος ηθοποιός, που οδηγείται μετά από ένα ατύχημα σε κλινική αποτοξίνωσης. Εκεί διαγιγνώσκεται με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και ανακαλεί την ταραχώδη ζωή με τον πατέρα του James σε ένα χαρακτηριστικό μοτέλ απόκληρων του Los Angeles.

Δεν είναι εύκολο να προσεγγίσει κανείς το τραύμα του, πόσο μάλλον να μπορέσει να το εκφράσει, ή να το δουλέψει ψυχοθεραπευτικά. Ο Shia LaBeouf, στην κλινική αποτοξίνωσης που βρέθηκε μετά από ένα σοβαρό ατύχημα, το προσπάθησε και το κατάφερε με έναν ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο.

Υπογράφοντας το σενάριο της ταινίας, και αναλαμβάνοντας να υποδυθεί ο ίδιος τον πατέρα του, παίζοντας εντός και εκτός κινηματογραφικού σετ με την ιδέα της σύμπραξης πραγματικής και κινηματογραφικής ζωής, γυρνά πίσω στο χρόνο και μας μιλά για την έντονη και πολύπλοκη σχέση με τον πρώην τοξικομανή και φυλακισμένο πατέρα του, τα ανασφαλή και εγωμανιακά ξεσπάσματά του και την κακοποίηση που τα συνόδευσε, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τον βοήθησε να γίνει αυτό που είναι σήμερα.

Ο Boris Cyrulnik*, Γάλλος γιατρός, ηθολόγος και νευροψυχίατρος Εβραϊκής καταγωγής, έχοντας ασχοληθεί ιδιαίτερα με το τραύμα και την ψυχική ανθεκτικότητα, θεωρεί πως, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, τα επώδυνα κομμάτια μας μπορεί να είναι τα πιο πλούσια. Δεν ευθυνόμαστε για το νόημα που αποδίδουμε στα πράγματα. Δεν ευθυνόμαστε για τις φυσικές καταστροφές που πέφτουν πάνω μας. Δεν ευθυνόμαστε για την ιστορία των γονιών μας, που εξηγεί τις συγκινήσεις τους.

Δεν ευθυνόμαστε για τις αντιδράσεις του περιβάλλοντος μας, για τις αφηγήσεις που δημιουργεί το πολιτισμικό μας περιβάλλον για ό, τι μας έχει συμβεί. Δεν ευθυνόμαστε για τις πρόωρες αλληλεπιδράσεις που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα μας και μας έκαναν ευαίσθητους σε ορισμένα γεγονότα και αδιάφορους σε άλλα. Και παρόλα αυτά η σύγκλιση όλων αυτών των χαοτικών παραγόντων προβάλλει πάνω μας την ταινία που εμείς σκηνοθετούμε για τον εαυτό μας και που την ονομάζουμε «ιστορία της ζωής μου»

Με φόντο ένα υπέροχα φωτισμένο μοτέλ του Los Angeles, ο LaBeouf μιλά, χωρίς απόδοση ευθυνών και διδακτισμό, για την ιστορία της δικής του ζωής και μας θέτει πολλαπλά ερωτήματα πάνω στα τραύματα της παιδικής ηλικίας, την οργή και τον πόνο που τα συνοδεύει, το πόσα πολλά αφαιρούν και το τι τελικά μπορεί να προσθέσουν.

Μια αναρώτηση πάνω στην αξία τους, και στο πώς προχωράμε πέρα από αυτά, μαζί με αυτά. Ο Otis άλλωστε αναφέρει χαρακτηριστικά στην ταινία στην θεραπεύτριά του Το μόνο πράγμα που μου έδωσε ο πατέρας μου και αξίζει κάτι είναι ο πόνος. Κι εσύ προσπαθείς να μου τον πάρεις.

Δείτε το trailer


Andro Sd
* Boris Cyrulnik, 2010. Η αυτοβιογραφία ενός σκιάχτρου. Αθήνα: Κέλευθος.

Συγγραφέας: Ανδρομάχη Σδούκου, Ψυχολόγος με εκπαίδευση στις Μεταμοντέρνες Προσεγγίσεις στην ψυχοθεραπεία καθώς και στην Συστημική σκέψη και προσέγγιση.

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...