PsychologyNow Team

Κιμ Πικ: Ο άνθρωπος που ενέπνευσε την ταινία «Ο Άνθρωπος της Βροχής»

Κιμ Πικ: Ο άνθρωπος που ενέπνευσε την ταινία «Ο Άνθρωπος της Βροχής»

PsychologyNow Team
ο Κιμ Πικ

Η συναρπαστική ζωή του Κιμ Πικ δείχνει ότι γνωρίζουμε πολύ λίγα για τα όρια ή τις δυνατότητές μας και αποδεικνύει ότι η πραγματικότητα είναι παράδοξη: κάθε άνθρωπος έχει περιορισμούς οι οποίοι όμως θα μπορούσαν να αποφέρουν μεγάλα οφέλη.


Ο Κιμ Πικ έχει μια συναρπαστική ιστορία που μας θυμίζει ότι όλα τα ανθρώπινα όντα είναι υπέροχα με το δικό τους διαφορετικό τρόπο. Ολόκληρος ο πλανήτης έμαθε γι’ αυτόν μέσω της διάσημης ταινίας Rain Man, η οποία εν μέρει απεικόνιζε το ταλέντο και την τραγωδία του.

Ο πραγματικός «άνθρωπος της βροχής», Κιμ Πικ, ενέπνευσε την κύρια πλοκή και το σενάριο αυτής της ταινίας. Ωστόσο, η πραγματική του ζωή ήταν διαφορετική από αυτή που απεικονίζει η ταινία. Η συγκεκριμένη ταινία σηματοδότησε ένα ορόσημο όχι μόνο στην ιστορία του κινηματογράφου αλλά και στη ζωή του χαρακτήρα που την ενέπνευσε.

Ίσως η ιστορία του Κιμ Πικ να είναι πιο συναρπαστική από την ιστορία του «Ανθρώπου της βροχής». Τόσο πολύ ώστε να υπολογίζεται ότι περισσότερα από δύο εκατομμύρια άνθρωποι τον αναζήτησαν μετά την ταινία, απλά για να συναντηθούν μαζί του.

Επιπλέον, γυρίστηκαν αρκετά ντοκιμαντέρ για την περίπτωσή του. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η NASA ήθελε να μάθει περισσότερα για αυτόν τον γλυκό άνθρωπο, προκειμένου να καταλάβει γιατί ενέπνευσε μία από τις καλύτερες ταινίες του εικοστού αιώνα.

 

"Δεν χρειάζεται να έχεις μια αναπηρία για να είσαι διαφορετικός"

-Κιμ Πικ-

Κιμ Πικ: ένας άνθρωπος με νοητική καθυστέρηση;

Ο Πικ γεννήθηκε το 1951 και διαγνώστηκε αμέσως με νοητική καθυστέρηση. Ήρθε σε αυτό τον κόσμο με αναπηρία, γι’ αυτό και όλοι οι γιατροί, τον συμβούλευσαν να μπει σε ένα εξειδικευμένο κέντρο παρακολούθησης. Ωστόσο, η οικογένειά του δεν συμφωνούσε με αυτό. Ήθελαν τον Κιμ να μείνει μαζί τους και έτσι και έγινε.

Ο Κιμ Πικ είχε μικροκεφαλία, η οποία δεν του επέτρεπε να αναπτυχθεί κανονικά. Ο εγκέφαλός του ωστόσο ήταν υπερβολικά μεγάλος με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το μεσολόβιο, η περιοχή που συνδέει τα δύο ημισφαίρια μαζί. Έτσι, η πρόγνωση για τη ζωή του ήταν δυσμενής.

Ωστόσο, οι γονείς του Κιμ αντιλήφθηκαν ότι ο γιος τους δεν ήταν όπως όλοι οι άλλοι, ότι ήταν ιδιαίτερος άνθρωπος. Μέχρι την ηλικία του ενός έτους, μπορούσε να απομνημονεύσει κάθε βιβλίο που του διάβαζαν οι γονείς του. Αυτή η δεξιοτεχνία τους εξέπληξε τόσο πολύ που δεν ήξεραν πώς να το χειριστούν.

Ο υπέροχος εγκέφαλος του Κιμ

Οι γονείς του Κιμ Πικ παρατήρησαν ότι ο γιος τους θα μπορούσε να μάθει και να θυμάται άφθονες πληροφορίες, ακόμη και αν του το διάβαζαν για μία μόνο φορά. Όταν διάβαζε ο ίδιος ένα βιβλίο, θα το διαβάσει τόσο καλά ώστε ποτέ δεν θα το ξαναχρειαστεί, επειδή το είχε απομνημονεύσει στο σύνολό του.

Όταν ήταν μόλις τριών ετών, έμαθε να συμβουλεύεται το λεξικό. Διάβαζε τις έννοιες των λέξεων και τις μάθαινε αμέσως. Κάποιοι λένε ότι μπόρεσε να απομνημονεύσει τον εντυπωσιακό αριθμό των 9.000 βιβλίων. Είχε τη δυνατότητα να διαβάσει μια σελίδα με το δεξί του μάτι και την άλλη με το αριστερό. Το έκανε επίσης με πολύ γρήγορο ρυθμό: ήταν σε θέση να διαβάσει δύο πλήρεις σελίδες σε μόλις δέκα δευτερόλεπτα.

Επιπλέον, ο Κιμ ήταν σε θέση να εκτελεί σύνθετες μαθηματικές λειτουργίες σε χρόνο μηδέν. Έπαιρνε τον τηλεφωνικό κατάλογο και προσέθετε τους αριθμούς μιας στήλης μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μόνο για διασκέδαση. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο, ως ενήλικας, μπόρεσε να κάνει τα λογιστικά μιας ολόκληρης εταιρείας χωρίς τη βοήθεια αριθμομηχανής ή χαρτιού και στυλό.

Μια όμορφη ζωή

Αντίθετα με τον «άνθρωπο της βροχής» της ταινίας, ο Κιμ ήταν ένα πολύ στοργικό πρόσωπο. Απολάμβανε την κοινωνική επαφή και ανταποκρινόταν με κατανόηση και αγάπη σε όλους όσοι επικοινωνούσαν μαζί του. Παρ’ όλο που είχε μια εκπληκτική μνήμη, δεν μπορούσε να βγάλει συμπεράσματα από τα πράγματα που διάβαζε ή να εφαρμόσει τις μαθηματικές του γνώσεις σε άλλες δραστηριότητες εκτός από υπολογισμούς.

Επιπλέον, είχε διαφορετικά κινητικά προβλήματα. Για παράδειγμα, δεν μπορούσε να περπατήσει έως ότου έγινε τεσσάρων χρονών. Επίσης, ακόμη και μετά την ενηλικίωση δεν μπορούσε να κουμπώσει το πουκάμισό του ή να δέσει τα παπούτσια του.

Ο Μπάρι Μόροου, ο σεναριογράφος της ταινίας «Ο άνθρωπος της βροχής», τον συνάντησε τυχαία σε μια εκδήλωση για ΑμΕΑ. Ο Μόροου είχε ήδη κάνει μια ταινία για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η συνάντηση του με τον Κιμ άλλαξε τα πάντα.

Αυτή η συνάντηση τον οδήγησε να γράψει το σενάριο για την ταινία Ο άνθρωπος της βροχής. Ο Ντάστιν Χόφμαν, ο ηθοποιός που απεικόνισε τον χαρακτήρα, συναντήθηκε επίσης με τον Κιμ και εξέφρασε σε πολλαπλές αφορμές τον θαυμασμό του. Ευχαρίστησε δημοσίως τον Πικ για τη συμβολή του όταν κέρδισε το Όσκαρ για τις επιδόσεις του σε αυτή την ταινία.

Όσο για τον Κιμ Πικ, η φήμη χτύπησε και την πόρτα του. Ο πατέρας του λέει ότι αυτό άσκησε μια θετική επιρροή στη ζωή του δεδομένου ότι του επέτρεψε να κάνει πολλούς φίλους. Αυτός ο υπέροχος άνθρωπος ήρθε στον κόσμο για να μας διδάξει κάτι περισσότερο για τα ανθρώπινα παράδοξα. Δυστυχώς, πέθανε από καρδιακή ανακοπή το 2009, σε ηλικία 58 ετών.

Ο κόσμος μας θα γίνει ένα καλύτερο μέρος για όλους, όταν αναγνωρίσουμε και σεβαστούμε τη διαφορετικότητα των άλλων και τους συμπεριφερόμαστε όπως θέλουμε να συμπεριφέρονται σε εμάς Κιμ Πικ.

Παρακολουθήστε τον Kιμ Πικ, τον πραγματικό «άνθρωπο της βροχής»

Παρακολουθήστε το trailer της ταινίας «Ο άνθρωπος της βροχής»


RafVoud

 

Πηγή: exploringyourmind.com
Απόδοση: Ραφαέλα Βουδουραγκάκη
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...