PsychologyNow Team

Cine-δρίες: 11 ταινίες για τις ψυχικές διαταραχές

Cine-δρίες: 11 ταινίες για τις ψυχικές διαταραχές

PsychologyNow Team

Οι ταινίες έχουν τη δύναμη να δίνουν φωνή σε ένα μεγάλο εύρος διαφορετικών εμπειριών. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε ταινίες που προσεγγίζουν την ψυχική ασθένεια μέσα από την προσωπική ιστορία των πρωταγωνιστών.


Μεταφέροντας την πραγματικότητα των ψυχικών διαταραχών και άλλων προβλημάτων υγείας στη μεγάλη οθόνη, είναι ένα ρίσκο και φέρει μεγάλη ευθύνη. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να κατανοήσουμε τις δυσκολίες που παρουσιάζουν οι ψυχικές ασθένειες.

Θα παραθέσουμε μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες όλων των εποχών καθώς και κάποιες λιγότερο γνωστές, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν να μάθουμε περισσότερα για την ψυχοπαθολογική πραγματικότητα ανθρώπων με ψυχικές ασθένειες.

1. Ένας άγγελος στο τραπέζι μου (1990)

Η ταινία μάς αφηγείται τη ζωή της διάσημης Νεοζηλανδής συγγραφέας Τζάνετ Φρέιμαν η οποία κλείστηκε σε ψυχιατρική κλινική για 8 χρόνια με τη συγκατάθεση της οικογένειάς της. Η εξέλιξη της ψυχικής κατάστασης της πρωταγωνίστριας κατά τη διάρκεια της ζωής της αποτυπώνει τη ζωή με κατάθλιψη.

2. Το κορίτσι που άφησα πίσω (1999)

H Γουινόνα Ράιντερ παίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο υποδύοντας μία κοπέλα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας, η οποία εκδηλώνεται με αστάθεια στις σχέσεις, παρορμητικότητα, μειωμένη ενσυναίσθηση, υπερβολική συναισθηματική εκφραστικότητα, έντονη προσπάθεια κοινωνικής προβολής κλπ.

Η Αντζελίνα Τζολί και άλλες μεγάλες ηθοποιοί ερμηνεύουν και άλλα προβλήματα όπως η ψυχοπάθεια, η βουλιμία, η ανορεξία, η παθολογική ψευδολογία, η σεξουαλική κακοποίηση κλπ. Αυτή η ταινία αποτελεί ορόσημο στην θεραπεία της ψυχοπαθολογίας στον κινηματογράφο.

3. Καλύτερα δεν γίνεται (1997)

Ο Τζακ Νίκολσον ερμηνεύει με μεγάλη επιτυχία έναν άντρα με ψυχαναγκαστική διαταραχή. Πρόκειται για μια κλασσική ταινία και αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες ταινίες που περιλαμβάνει αναπαραστάσεις ψυχοπαθολογίας.

4. Ένας υπέροχος άνθρωπος (2001)

Μία ταινία με ιδιαίτερη συμβολή της στην αναπαράσταση της σχιζοφρένειας που εμφανίζει ο πρωταγωνιστής και που αφηγείται την αληθινή ιστορία της ιδιοφυΐας Τζων Νας. Πρόκειται για μια ιστορία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, γεγονός που της δίνει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα.

5. Melancholia (2011)

Αυτή η ταινία επιστημονικής φαντασίας είναι ένα ψυχολογικό δράμα, σε σκηνοθεσία του Lars Von Trier που χρειάζεται οπωσδήποτε να παρακολουθήσετε. Η ταινία αυτή περιστρέφεται γύρω από τις Ψυχολογικές Διαταραχές και την κατάθλιψη και πώς επηρεάζει τη καθημερινή λειτουργικότητα ενός προσώπου. Η ταινία παρουσιάζει μια οικογένεια της οποίας κάθε μέλος έχει κάποια ψυχική ασθένεια. Η πρωταγωνίστρια είναι μια κοπέλα που έχει κατάθλιψη σε όλη την ταινία και προβάλλει όμορφα το πώς ο κόσμος για τους καταθλιπτικούς ανθρώπους απλά σταματάει.

6. Oλέθρια σχέση (1987)

Αυτή η ταινία συζητήθηκε πολύ για την κάλυψη θεμάτων όπως η συζυγική απιστία, η οικογενειακή δυσλειτουργία και η σεξουαλική εμμονή. Ένα κλασικό έργο από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 που αξίζει μεγάλη αναγνώριση.

7. Στη φωλιά του κούκου (1975)

Μια εξίσου θαυμάσια ερμηνεία από τον Τζακ Νίκολσον που μας καθηλώνει με την εντυπωσιακή αφήγηση διαφόρων περιστατικών ψυχοπαθολογίας, ψυχιατρικής νοσηλείας, θεραπείας με ηλεκτροσόκ και αυτοκτονίας. Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Κεν Κέσυ.

8. Μεμέντο (2000)

Το σενάριο βασίζεται στην αφήγηση μιας προχωρητικής αμνησίας ή την αδυναμία δημιουργίας νέων αναμνήσεων. Στη διάρκεια 113 λεπτών ο πρωταγωνιστής παλεύει να αποκαταστήσει τη μνήμη του και τα διάφορα τμήματα που την απαρτίζουν μέσα από μια νευροψυχολογική προοπτική.

9. Ο Άνθρωπος της Βροχής (1988)

Αυτισμός και αυτο-βελτίωση απεικονίζονται μέσα σε 2 ώρες και 15 λεπτά. Ήταν μια ταινία που στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 κατάφερε άξια να κερδίσει Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Ανδρικού Ρόλου για τον Χόφμαν και Πρωτότυπου Σεναρίου. Έλαβε εξαιρετικές κριτικές την εποχή που κυκλοφόρησε κυρίως για την ερμηνεία του Χόφμαν και το σενάριο.

10. Οδηγός αισιοδοξίας (2012)

Η Τζένιφερ Λόρενς και ο Μπράντλεϊ Κούπερ υποδύονται ένα ζευγάρι με ψυχολογικά προβλήματα. Ερμηνεύουν τη διπολική διαταραχή και το πως ξεπερνάνε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

11. Ο μαύρος κύκνος (2010)

Η ταινία αυτή είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με σκηνοθέτη τον Ντάρεν Αρονόφσκι και πρωταγωνίστρια τη Νάταλι Πόρτμαν και καλύπτει διάφορα θέματα ψυχικών ασθενειών. Μια χορεύτρια μπαλαρίνα έχει εμμονή με την επίτευξη της τελειότητας και πάσχει επίσης από διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία.

Ελπίζουμε ότι σας άρεσε η επιλογή των ταινιών και μπορείτε να μας προτείνετε και εσείς παρόμοιες ταινίες στα σχόλιά σας.


Πηγή: exploringyourmind.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...