PsychologyNow Team

Συνέντευξη Αν. Χαραλαμπάκης E.I.C.P.: «Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία αφουγκράζεται την αιτιοκρατία της επιλογής, χωρίς να καταργεί την ευθύνη κι έχει ως ορίζοντα το αύριο»

Συνέντευξη Αν. Χαραλαμπάκης E.I.C.P.: «Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία αφουγκράζεται την αιτιοκρατία της επιλογής, χωρίς να καταργεί την ευθύνη κι έχει ως ορίζοντα το αύριο»

PsychologyNow Team
γυναίκα σπουδάζει ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία
Image credit: prostooleh / freepik.com

SynenteykshXaralampakhsEICP e1

Ο Αναστάσιος Χαραλαμπάκης, Psy.D., Med.Msc., Διευθυντής Προγράμματος Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας - E.I.C.P. μας κατευθύνει στα συνειδητά και ασυνείδητα μονοπάτια της Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας μέσα από το Τετραετές Πρόγραμμα Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας. 


Η Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία είναι η «πατρίδα όλων των ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων», για να παραφράσουμε τα λόγια του Σίγκμουντ Φρόυντ. Γιατί μας εντυπωσιάζει ακόμη το ασυνείδητο, το υποσυνείδητο και το συνειδητό και ποια είναι η σύγχρονη εικόνα της Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας;

Το σκεπτικό μας είναι πως όλες οι προσεγγίσεις επιδιώκουν το βέλτιστο για τον άνθρωπο που αναζητά ψυχολογική θεραπεία. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι υπάρχουν και κάποιοι κοινοί θεραπευτικοί παράγοντες που διατρέχουν όλες τις θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Η ψυχοδυναμική προσέγγιση αντιμετωπίζει με μια πιο σύγχρονη ματιά την ανθρώπινη προσωπικότητα. Έχει ως θεμέλιο λίθο της την ψυχαναλυτική σκέψη και πάνω σ’ αυτήν δημιουργεί ένα ψυχικό οικοδόμημα επηρεασμένο από τη σχολή των αντικειμενοτρόπων σχέσεων, την ατομική ψυχολογία, την ψυχολογία του Εγώ, τη θεωρία του δεσμού και άλλα μεταφροϋδικά κινήματα.

Ο λόγος για τον οποίο η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία θεμελιώνεται στην ψυχανάλυση, αλλά δεν την υιοθετεί εξ ολοκλήρου, αφορά στην πεποίθηση ότι η προσωπικότητα του ατόμου διαμορφώνεται και με γνώμονα την επίδραση κοινωνικών, πολιτισμικών και ευρύτερα περιβαλλοντικών παραγόντων.

Η ψυχοδυναμική σκέψη δουλεύει τόσο στο επίπεδο της ενόρασης όσο και στο επίπεδο του σχετίζεσθαι. Το ασυνείδητο παραμένει πανταχού παρόν, χωρίς όμως να παραβλέπεται η συνειδητή σκέψη, η ελεύθερη βούληση και η προσωπική ευθύνη.

Κλείνοντας, θα λέγαμε ότι η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία είναι ένα συνθετικό ψυχαναλυτικό μοντέλο, αγκαλιάζοντας όλο το φάσμα των Φροϋδικών και μεταφροϋδικών αναζητήσεων.

Γιατί να επιλέξει να εξειδικευθεί κάποιος στην Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία;

Η επιλογή εδράζεται στο τώρα, επηρεάζεται από το χθες και προσδιορίζεται από το αύριο. Η επιλογή σημαίνει ευθύνη, η ανάληψη της ευθύνης σημαίνει ελευθερία. Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία αφουγκράζεται την αιτιοκρατία της επιλογής, χωρίς να καταργεί την ευθύνη κι έχει ως ορίζοντα το αύριο.

Συνεπώς, το να επιλέξει κανείς να γίνει ψυχοδυναμικός ψυχοθεραπευτής είναι απόρροια τόσο των ατομικών δομικών και χαρακτηριολογικών γνωρισμάτων της προσωπικότητάς του, όσο και της επιθυμίας του να ταξιδέψει ελεύθερα σε έναν χώρο γεμάτο προκλήσεις, αλήθειες και ανακαλύψεις.

Ποια είναι η συμβολή της Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας στο χώρο της Ψυχοθεραπείας;

Ίσως η μεγαλύτερη συμβολή της Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας στον χώρο της ψυχολογικής θεραπείας είναι ότι τόλμησε να δει την ψυχανάλυση μέσα από μια πιο σύγχρονη ματιά. Πέραν τούτου οι ίδιες οι ερευνητικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την καταλυτική παρέμβαση σε διαταραχές προσωπικότητας, στο σύνθετο τραύμα και στον ευρύτερο νευρωσικό χώρο.

Το Τετραετές πρόγραμμα Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας έχει κοινή αφετηρία για τα δύο πρώτα έτη. Στη συνέχεια χωρίζεται όμως σε τρεις κλάδους. Ποιοι είναι αυτοί οι κλάδοι και γιατί έγινε η επιλογή;

Πράγματι το πρόγραμμά μας έχει στα δύο πρώτα χρόνια εκπαίδευσης κοινές θεματικές ενότητες, ενώ μετέπειτα, ανάλογα με την κατεύθυνση επιλογής, οι θεματικές διακλαδώνονται ξεχωριστά, ήτοι άλλες ενότητες παρέχονται στην ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία ενηλίκων, άλλες στην ψυχοδυναμική θεραπεία οικογένειας και ομάδας, κι άλλες στην ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία παίδων – εφήβων. Αυτό για εμάς του ψυχοδυναμικούς είναι εύλογο, καθώς κάθε επιμέρους κατεύθυνση έχει τα ιδιαίτερα δικά της γνωρίσματα και ως εκ τούτου τις αντίστοιχες διδακτικές και βιωματικές απαιτήσεις.

BANNER EURWPAIKO EICP TETRAETES PROGRAMMAv2

Ποια κριτήρια χρειάζεται να διαθέτουν οι υποψήφιοι σπουδαστές του προγράμματος;

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους ψυχολογίας και ψυχιάτρους κατά προτίμηση με μεταπτυχιακές σπουδές. Δεκτοί στο πρόγραμμα γίνονται  κοινωνικοί επιστήμονες & νοσηλευτές με κλινική εμπειρία καθώς και ένας μικρός αριθμός αποφοίτων ανθρωπιστικών επιστημών.

Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο παίζει, το υποψήφιο άτομο να έχει εμπειρία - ως θεραπευόμενο- στη ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία. Σημαίνουσα σημασία η επιθυμία για μάθηση και η αγάπη για το αντικείμενο της θεραπείας και τον άνθρωπο. Στην επιλογή του ατόμου δεν παίζει ρόλο, το φύλο, η θρησκεία, ο σεξουαλικός προσανατολισμός κ.ο.κ.

Στη δομή του Εκπαιδευτικού Προγράμματος, υπάρχει και χώρος για ενότητες όπως η Φαρμακολογία και η Νευροβιολογία των Ψυχικών Διαταραχών, θεματικές που δεν είναι τόσο συνυφασμένες με την Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία. Γιατί έγινε αυτή η επιλογή;

Έχει πολύ ενδιαφέρον το ερώτημά σας και σας ευχαριστώ γι’ αυτό. Η ανθρώπινη προσωπικότητα συνίσταται από ένα σύνολο παραγόντων, ψυχολογικών, κοινωνικών και βιολογικών. Με γνώμονα αυτό το σκεπτικό είναι αδιανόητο για εμάς να μη γνωρίζει ένας θεραπευτής το βιολογικό υπόστρωμα των ψυχικών διαταραχών, ή ακόμη και την επίδραση που μπορεί να έχουν οι φαρμακευτικές αγωγές που δίνει ένας ψυχίατρος στα νευρωνικά δίκτυα και εν γένει στη συμπεριφορά.

Δε θεωρούμε σώφρων να αντιμετωπίζεται ο άνθρωπος μονοδιάστατα. Θεωρούμε σώφρων να υπάρχει μια διεπιστημονική ομάδα που θα δρα προς το συμφέρον του πελάτη. Ωστόσο, διαφωνούμε πλήρως με την αλόγιστη χρήση φαρμάκων ως ατομική πρωτοβουλία, χωρίς τη συνδρομή εξειδικευμένου ιατρού, αλλά και με την απλοϊκότητα με την οποία συνταγογραφούνται αγωγές σε συνάντηση ενός εικοσαλέπτου.

Η εξειδίκευση σε μία ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, προϋποθέτει και την προσωπική ψυχοθεραπεία του εκπαιδευόμενου, ώστε να μπορεί να σταθεί επάξια στον επαγγελματικό του ρόλο. Πώς υποστηρίζεται αυτή από το Τετραετές πρόγραμμα Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας;

Η αλήθεια είναι ότι δε μπορεί να υπάρξει ψυχοθεραπευτής, κατά την εκτίμησή μας, χωρίς προσωπική θεραπεία. Αυτό είναι το αυτονόητο για εμάς. Η προσωπική θεραπεία αποτελεί έναν οδηγό πλεύσης τόσο προς την ίδια μας τη ζωή, όσο και προς την παροχή θεραπείας σε άλλους ανθρώπους.

Το Ινστιτούτο έχει φροντίσει να συνεργάζεται με ψυχοδυναμικούς θεραπευτές σε Ελλάδα και εξωτερικό προκειμένου να διασφαλίζει στον υποψήφιο σπουδαστή ένα όσο το δυνατόν πιο χαμηλό κόστος ανά συνεδρία.

Σίγουρα, η εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία είναι μια πολυδάπανη κατάσταση, αλλά απαραίτητη συνθήκη για τη διαφύλαξη της δημόσιας ψυχικής υγείας και της ίδιας της υγείας του εκάστοτε ειδικού.

Πότε ξεκινά η φοίτηση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και πώς μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί σας οι υποψήφιοι σπουδαστές;

Είθισται το εκπαιδευτικό έτος να ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου και να ολοκληρώνεται στις αρχές Ιουλίου με τις προβλεπόμενες ενδιάμεσες διακοπές. Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος μπορεί να καλέσει τηλεφωνικά είτε στο 28210-70830, είτε να στείλει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο equire@eicp.eu

Από που λαμβάνουν πιστοποίηση όσοι παρακολουθήσουν επιτυχώς το Τετραετές πρόγραμμα Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας;

Το πρόγραμμα στο Ευρωπαϊκό ινστιτούτο Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας ακολουθεί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας, της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας, της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας, καθώς και τους βασικούς άξονες εκπαίδευσης της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, ως ΚΔΒΜ.

Συνεπώς, το τελικό δίπλωμα λαμβάνεται από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας με επισυναπτόμενη Βεβαίωση Παρακολούθησης Προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης από το ΚΔΒΜ, ενώ οι τελειόφοιτοι πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν και στα μητρώα της Ελληνικής και τις Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας και της Διεθνούς Εταιρείας Σχεσιακής Ανάλυσης.

Ευχαριστούμε τον Αναστάσιο Χαραλαμπάκη Psy.D., Med.Msc. Aριστούχο απόφοιτο Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Ψυχαναλυτικό Ψυχοθεραπευτή, Ερευνητής- Συνεργάτη ΑΠΘ, Διευθυντής Προγράμματος Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας - E.I.C.P.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Τετραετές Πρόγραμμα Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...