PsychologyNow Team

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2018: "Η ψυχική υγεία των νέων σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο"

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2018: "Η ψυχική υγεία των νέων σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο"

PsychologyNow Team
παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας 2018

Το επίκεντρο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι η ψυχική υγεία των νέων καθώς οι μισές ψυχικές ασθένειες παρουσιάζονται από την ηλικία των 14 ετών.


Η εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης είναι μία περίοδος όπου στη ζωή των νέων συμβαίνουν πολλές αλλαγές, όπως για παράδειγμα η αλλαγή του σχολείου, η αποχώρηση από το σπίτι και η έναρξη της φοίτησης σε ένα πανεπιστήμιο ή η αρχή μίας νέας δουλειάς. Για πολλούς νέους, αυτές οι αλλαγές είναι προκλητικές και συναρπαστικές. Μπορούν επίσης όμως να προκαλέσουν άγχος και ανησυχία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν δεν αναγνωριστούν αυτά τα συναισθήματα και δεν μπορούν να διαχειριστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχικές ασθένειες.

Η διάδοση της χρήσης των διαδικτυακών τεχνολογιών, οι οποίες προσφέρουν αναμφισβήτητα πολλά οφέλη, μπορεί επίσης να επιφέρει πρόσθετες πιέσεις, καθώς αυξάνεται η συνδεσιμότητα με τα εικονικά δίκτυα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και της νύχτας. Πολλοί έφηβοι ζουν επίσης σε περιοχές που πλήττονται από ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές και επιδημίες. Οι νέοι που ζουν σε καταστάσεις όπως αυτές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ψυχικές διαταραχές και ασθένειες.

Οι μισές ψυχικές ασθένειες παρουσιάζονται από την ηλικία των 14 ετών

Το 50% όλων των ψυχικών ασθενειών ξεκινάει από την ηλικία των 14 ετών, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις δεν ανιχνεύονται και παραμένουν δίχως θεραπευτική αγωγή. Όσον αφορά στην επιβάρυνση της νόσου μεταξύ των εφήβων, η κατάθλιψη είναι η τρίτη κύρια αιτία. Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ 15-29 ετών. Η επιβλαβής χρήση αλκοόλ και παράνομων ναρκωτικών μεταξύ των εφήβων αποτελεί μείζον ζήτημα σε πολλές χώρες και μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως μη ασφαλές σεξ ή επικίνδυνη οδήγηση. Οι διατροφικές διαταραχές είναι επίσης ανησυχητικές.

Να δώσουμε μεγαλύτερη αναγνώριση στη σημασία της ψυχικής ανθεκτικότητας

Ευτυχώς σήμερα, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η σημασία που έχει η παροχή βοήθειας στους νέους για την οικοδόμηση της ψυχικής ανθεκτικότητας, από τις νεαρές ηλικίες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του σημερινού κόσμου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η προώθηση και η προστασία της υγείας των εφήβων αποφέρει οφέλη όχι μόνο για την υγεία των ιδίων, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, αλλά και για την οικονομία και την κοινωνία, με τους υγιείς νέους ενήλικες να μπορούν να συμβάλλουν περισσότερο στο εργατικό δυναμικό, των οικογενειών και των κοινοτήτων και της κοινωνίας στο σύνολό της.

Η πρόληψη αρχίζει με καλύτερη κατανόηση

Πολλά μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στη δημιουργία της ψυχικής ανθεκτικότητας από νεαρή ηλικία ώστε να ενισχυθεί η πρόληψη της ψυχικής δυσφορίας και της ασθένειας μεταξύ εφήβων και νεαρών ενηλίκων και να διαχειριστούν και να αναρρώσουν από ψυχικές ασθένειες. Η πρόληψη ξεκινά με τη συνειδητοποίηση και την κατανόηση των πρόωρων ενδείξεων και των συμπτωμάτων της ψυχικής νόσου. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων ζωής των παιδιών και των εφήβων ώστε να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις στο σπίτι και στο σχολείο. Είναι σημαντικό να παρέχεται ψυχοκοινωνική στήριξη στα σχολεία και σε άλλα κοινοτικά περιβάλλοντα και, φυσικά, οι εργαζομένοι στον τομέα της υγείας να λαμβάνουν μία συνεχή κατάρτιση, ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν και να αντιμετωπίζουν τις διαταραχές ψυχικής υγείας.

Ουσιαστικής σημασίας για την ψυχική υγεία είναι και οι επενδύσεις από τις κυβερνήσεις καθώς και η συμμετοχή των κοινωνικών, υγειονομικών και εκπαιδευτικών τομέων σε εμπεριστατωμένα, ενοποιημένα προγράμματα που βασίζονται στην τεκμηρίωση για την ψυχική υγεία των νέων. Αυτή η επένδυση θα πρέπει να συνδέεται με προγράμματα ευαισθητοποίησης των εφήβων και των νέων ενηλίκων σχετικά με τους τρόπους φροντίδας της ψυχικής τους υγεία και να βοηθούν τους συνομηλίκους, τους γονείς και τους δασκάλους να γνωρίζουν πώς να στηρίζουν τους φίλους, τα παιδιά και τους μαθητές τους.

Αυτό είναι το επίκεντρο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.


Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...